Električna energija

Početak rada makedonskog dan-unapred tržišta zakazan za novembar 2019.

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Početak rada dan-unapred tržišta za električnu energiju u Makedoniji zakazan je za kraj novembra 2019. godine, dok će spajanje tržišta Bugarske i Makedonije uslediti u januaru 2020. godine, navodi se u Izveštaju o električnoj energiji za Zapadni Balkan (WB 6 Electricity Monitoring Report) Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ).

Zemlja Zapadnog Balkana, kako se navodi, nisu uspele da završe aktivnosti u skladu sa rokovima i obavezama, kao što su razdvajanje operatora sistema, nezavisnost nacionalnih regulatornih institucija i primena propisa Transevropske mreže, saopštio je Sekretarijat EnZ.

Osim toga, produženo je regulisanje cena za domaćinstava i male kupce u većini zemalja, što je trend koji, kako je naveo Sekretarijat, šteti razvoju konkurencije na tržištu, jer su regulisane cene ispod tržišnog nivoa.

Razvoj dan-unapred tržišta – pripremljen plan za povezivanje Makedonije i Bugarske

U odnosu na prošli izveštaj objavljen u junu, jedini vidljivi napredak ostvarila je Makedonija, gde je operator tržišta električne energije (MEMO) odvojen od operatora prenosnog sistema u skladu sa Zakonom o energetici.

Usvojen je detaljan plan za povezivanje tržišta Bugarske i Makedonije, o čemu bi trebalo da bude potpisan sporazum do kraja novembra 2018. godine, navodi se u izveštaju, i dodaje da je u planu definisan početak rada dan-unapred tržišta i spajanja makedonskog i bugarskog tržišta.

U Albaniji i Crnoj Gori kasni osnivanje kompanija odgovornih za poslovanje dan-unapred tržišta odnosno berzi. Očekuje se da će odluka o osnivanju i vlasničkoj strukturi Albanske berze električne energije (APEX) biti doneta u novembru, kada bi BELEN, crnogorska berza, trebalo da objavi javni poziv za dostavljanje ponuda za strateško partnerstvo.

Regionalna raspodela kapaciteta – napredak u primeni sporazuma KOSTT i ENTSO-E

U izveštaju se navodi da je ostvaren napredak u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-E. Preduzeće Elektrosever, ćerka firma Elektroprivrede Srbije, registrovana je kao kompanija za snabdevanje električnom energijom u Agenciji za registraciju privrednih subjekata Kosova* u novembru 2018. godine. Licenciranje ove kompanije je preduslov da sporazum stupi na snagu.

Albanija je potpisala sporazum sa Koordinacionim centrom za sigurnost (Security Coordination Center), koji sada pruža usluge operatorima prenosnih sistema iz svih zemalja Zapadnog Balkana, sa izuzetkom Kosova*, koje još nije odlučilo usluge kog regionalnog koordinacionog centra će koristiti.

Međusektorske mere – produženo regulisanje cena za domaćinstava i male kupce

U periodu od poslednjeg izveštaja donete su odluke da se produži regulisanje cena za domaćinstva i male kupce u većini zemalja Zapadnog Balkana, navodi se u izveštaju.

Pored već odložene deregulacije cena za potrošače na srednjem naponu do aprila 2019, kosovski regulator je odlukom iz oktobra odložio i deregulaciju cena za potrošane na 10 kV do aprila 2020. godine.

U Crnoj Gori još nije objavljen tender za rezervnog snabdevača, dok je u Srbiji regulator predložio nastavak regulisanja cena za garantovano snabdevanje u svom septembarskom izveštaju o potrebi daljeg regulisanja cena.

Pravo svih kupaca da promene svoje snabdevače i dalje ne postoji u Albaniji i Makedoniji, gde bi trebalo da bude uvedeno 2019.

Prekogranično balansiranje – Makedonija priprema nova pravila

Makedonija, koja je jedina država Zapadnog Balkana u kojoj su kompanije iz sektora regulisanog snabdevanja i dalje izuzete od balansne odgovornosti, dovršava proces usvajanja novih pravila balansiranja.

Osim u Bosni i Hercegovini, gde 4 velika proizvodna preduzeća konkurišu na tržištu za usluge balansiranja, pružanje ovih usluga je u suštini ograničeno na jednog operatora, koji je dominantna nacionalna elektroprivredna kompanija.

Ovo je bio razlog za srpskog regulatora da predloži nastavak regulacije cena za rezervno balansiranja u svom najnovijem izveštaju, čime je opravdao potrebu za daljim regullisanje ovih cena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

23. novembar 2018. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

23. novembar 2018. - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska elektroprivreda - HEP, ući u proces dokapitalizacije

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

23. novembar 2018. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

miroslav tomasevic eps

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

23. novembar 2018. - Miroslav Tomašević vodi EPS od marta 2022. kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i struje zamenio Milorada Grčića