Električna energija

Početak rada makedonskog dan-unapred tržišta zakazan za novembar 2019.

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Početak rada dan-unapred tržišta za električnu energiju u Makedoniji zakazan je za kraj novembra 2019. godine, dok će spajanje tržišta Bugarske i Makedonije uslediti u januaru 2020. godine, navodi se u Izveštaju o električnoj energiji za Zapadni Balkan (WB 6 Electricity Monitoring Report) Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ).

Zemlja Zapadnog Balkana, kako se navodi, nisu uspele da završe aktivnosti u skladu sa rokovima i obavezama, kao što su razdvajanje operatora sistema, nezavisnost nacionalnih regulatornih institucija i primena propisa Transevropske mreže, saopštio je Sekretarijat EnZ.

Osim toga, produženo je regulisanje cena za domaćinstava i male kupce u većini zemalja, što je trend koji, kako je naveo Sekretarijat, šteti razvoju konkurencije na tržištu, jer su regulisane cene ispod tržišnog nivoa.

Razvoj dan-unapred tržišta – pripremljen plan za povezivanje Makedonije i Bugarske

U odnosu na prošli izveštaj objavljen u junu, jedini vidljivi napredak ostvarila je Makedonija, gde je operator tržišta električne energije (MEMO) odvojen od operatora prenosnog sistema u skladu sa Zakonom o energetici.

Usvojen je detaljan plan za povezivanje tržišta Bugarske i Makedonije, o čemu bi trebalo da bude potpisan sporazum do kraja novembra 2018. godine, navodi se u izveštaju, i dodaje da je u planu definisan početak rada dan-unapred tržišta i spajanja makedonskog i bugarskog tržišta.

U Albaniji i Crnoj Gori kasni osnivanje kompanija odgovornih za poslovanje dan-unapred tržišta odnosno berzi. Očekuje se da će odluka o osnivanju i vlasničkoj strukturi Albanske berze električne energije (APEX) biti doneta u novembru, kada bi BELEN, crnogorska berza, trebalo da objavi javni poziv za dostavljanje ponuda za strateško partnerstvo.

Regionalna raspodela kapaciteta – napredak u primeni sporazuma KOSTT i ENTSO-E

U izveštaju se navodi da je ostvaren napredak u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-E. Preduzeće Elektrosever, ćerka firma Elektroprivrede Srbije, registrovana je kao kompanija za snabdevanje električnom energijom u Agenciji za registraciju privrednih subjekata Kosova* u novembru 2018. godine. Licenciranje ove kompanije je preduslov da sporazum stupi na snagu.

Albanija je potpisala sporazum sa Koordinacionim centrom za sigurnost (Security Coordination Center), koji sada pruža usluge operatorima prenosnih sistema iz svih zemalja Zapadnog Balkana, sa izuzetkom Kosova*, koje još nije odlučilo usluge kog regionalnog koordinacionog centra će koristiti.

Međusektorske mere – produženo regulisanje cena za domaćinstava i male kupce

U periodu od poslednjeg izveštaja donete su odluke da se produži regulisanje cena za domaćinstva i male kupce u većini zemalja Zapadnog Balkana, navodi se u izveštaju.

Pored već odložene deregulacije cena za potrošače na srednjem naponu do aprila 2019, kosovski regulator je odlukom iz oktobra odložio i deregulaciju cena za potrošane na 10 kV do aprila 2020. godine.

U Crnoj Gori još nije objavljen tender za rezervnog snabdevača, dok je u Srbiji regulator predložio nastavak regulisanja cena za garantovano snabdevanje u svom septembarskom izveštaju o potrebi daljeg regulisanja cena.

Pravo svih kupaca da promene svoje snabdevače i dalje ne postoji u Albaniji i Makedoniji, gde bi trebalo da bude uvedeno 2019.

Prekogranično balansiranje – Makedonija priprema nova pravila

Makedonija, koja je jedina država Zapadnog Balkana u kojoj su kompanije iz sektora regulisanog snabdevanja i dalje izuzete od balansne odgovornosti, dovršava proces usvajanja novih pravila balansiranja.

Osim u Bosni i Hercegovini, gde 4 velika proizvodna preduzeća konkurišu na tržištu za usluge balansiranja, pružanje ovih usluga je u suštini ograničeno na jednog operatora, koji je dominantna nacionalna elektroprivredna kompanija.

Ovo je bio razlog za srpskog regulatora da predloži nastavak regulacije cena za rezervno balansiranja u svom najnovijem izveštaju, čime je opravdao potrebu za daljim regullisanje ovih cena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope