OIE

Počeo regionalni projekat Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije

Platforma-za-dijalog-eksperata-o-regionalnim-politikama-u-oblasti-obnovljivih-izvora-energije-REPCONS

Photo: NERDA

Objavljeno

25.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Sastankom u Beogradu danas zvanično je počela implementacija regionalnog projekta „Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije“. U projektu koji finansira Evropska fondacija za klimu učestvuju eksperti i organizacije civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a projekat ima za cilj da ubrza proces energetske tranzicije kroz veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Vlade zemalja Zapadnog Balkana obavezale su se brojnim međunarodnim ugovorima da sprovedu proces energetske tranzicije, sa posebnim fokusom na dekarbonizaciju energetskog sektora. Iako su potencijali veliki, pre svega u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, brojne analize trenutne situacije u regionu pokazuju da proces energetske tranzicije nije daleko odmakao i da napore treba intenzivirati.

Projekat „Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije“ (Eng. Renewable Energy Policy Consensus – REPCONS), koji će se u narednih godinu dana realizovati u tri zemlje regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), treba da podstakne brži proces energetske tranzicije kroz definisanje prioriteta energetskih politika, uspostavi dijalog eksperata u regionu sa ciljem podrške izradi politika za razvoj obnovljivih izvora energije u skladu sa smernicama Energetske zajednice 2030-2050, kao i da ojača regionalnu saradnju u ovoj oblasti.

Profesor Mirza Kušljugić sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli i regionalni ekspert na REPCONS projektu, rekao je danas u Beogradu: „Kroz realizaciju ovog značajnog regionalnog projekta očekujemo da ćemo izvršiti identifikaciju politika i mjera kojima se podstiče ubrzan razvoj korištenja obnovljivih izvora energije i koje doprinose integrisanom klimatskom i energetskom planiranju u zemljama učesnicima u projektu. Također, namjeravamo uspostaviti regionalnu platformu za dijalog eksperata, a ujedno planiramo i kreirati bazu eksperata uključenih u izradu ključnih energetskih politika u ove tri zemlje. Sve ove aktivnosti će voditi i ka unapređenju saradnje partnerskih zemalja usmjerenoj ka jačanju regionalne perspektive u procesu izrade Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP).“

Nosilac projekta je Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, BiH, dok su partneri u implementaciji organizacije civilnog društva Asocijacija za održivi razvoj ASOR iz Srbije, Mreža za promociju aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i energetike – CLEAN iz Crne Gore i Centar za promociju održivog razvoja – CPOR iz Srbije, koji će imati ulogu medijskog partnera na projektu.

„Uloga medija u procesu energetske tranzicije je veoma značajna i važna iz dva razloga – za ostvarivanje ovog procesa važna je redovna dostupnost informacija, ali, istovremeno, mediji  imaju važnu ulogu u edukaciji javnosti o ovoj i srodnim temama. Portal Balkan Green Energy News pratiće aktivnosti ovog projekta i o njima redovno izveštavati, čime ćemo ovaj projekat učiniti vidljivijim čitaocima našeg portala –  brojnim zainteresovanim  javnostima iz regiona, ali i sveta,“ izjavila je Branislava Jovičić, urednica portala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. jun 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. jun 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

25. jun 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

25. jun 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine