OIE

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

Foto: GIZ

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Juče je otvoren drugi po redu Solarni kamp za mlade lidere. Polaznici kroz druženje i učenje u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima pet dana stiču znanja o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Solarni kamp se organizuje pod pokroviteljstvom projekata „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ i „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“. Njih u okviru nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom turizma i omladine.

Mladi između 18 i 30 godina iz ruralnih sredina imaju priliku da razviju veštine planiranja i realizacije projekata u oblasti životne sredine i obnovljivih izvora energije sa fokusom na solarnu energiju. Cilj je da ih kasnije mogu primeniti u svojim zajednicama.

Solarni kamp

Učesnici se na edukativnim radionicama upoznaju sa teorijom i praksom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Isplanirani su i timski pilot-projekti uz pomoć mentora.

Kamp uključuje obuku u pisanju i vođenju projekata i uključivanju mladih u volonterske akcije koje doprinose životu u zdravijem i čistijem okruženju, saopšteno je.

Učešće je besplatno. Nakon obuke, učesnici će moći da dobiju novčana sredstva za sprovođenje lokalnih volonterskih akcija.

Pozitivna iskustva od prošle godine

Prvi Solarni kamp održan je u oktobru, takođe u Ekološkom centru Radulovački. U njemu su učestvovali polaznici iz nekoliko okruga u Srbiji.

Prošlogodišnja učesnica Nada Jovanović iz Pirota istakla je da bi to iskustvo preporučila svim mladim ljudima. Ona ističe da je kamp odlična prilika da se steknu nova znanja i razmene iskustva o ekološkim problemima sa mladima iz različitih sredina i krajeva u zemlji.

“Kao posebno važno izdvojila bih predavanja o solarnoj energiji i energetskoj efikasnosti na kojima smo, na primer, kroz savete koje izolacione materijale možemo da koristimo kako bismo povećali energetsku efikasnost, naučili kako da praktično rešavamo probleme sa kojima se suočavamo u svojim domaćinstvima. Takođe, dotakli smo se i finansijskih tema, uputili u subvencije koje za energetsku efikasnost daje Republika Srbija, a pravili smo i sopstvene male solarne panele”, objasnila je Nada Jovanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prijavite se za novi ciklus obuke za solarne montere – broj mesta ograničen

Prijavite se za novi ciklus obuke za solarne montere – broj mesta ograničen

14. mart 2023. - U toku je druga obuka za solarne montere. Interesovanje za zanimanje budućnosti je veliko, te je GIZ otvorio prijave za treći ciklus.

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

14. mart 2023. - Drugi Solarni kamp za mlade lidere počeo je 13. marta. Polaznici u Sremskim Karlovcima uče o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

14. mart 2023. - Obuku za razvoj stručnih kadrova u oblasti solarne energije za profesore srednjih škola i instalatere solarnih panela sproveo je GIZ

GIZ obezbedio subvencije za postavljanje solarnih panela na dve kuce u Novom Pazaru prozjumeri

Zahvaljujući GIZ-u dva domaćinstva u Novom Pazaru dobiće solarne elektrane

14. mart 2023. - Vlasnici dve porodične kuće u Novom Pazaru dobiće sufinansiranje u iznosu od 50 odsto investicije za instaliranje solarnih panela