OIE

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

Počeo drugi Solarni kamp za mlade lidere

Foto: GIZ

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Juče je otvoren drugi po redu Solarni kamp za mlade lidere. Polaznici kroz druženje i učenje u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima pet dana stiču znanja o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Solarni kamp se organizuje pod pokroviteljstvom projekata „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ i „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“. Njih sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom turizma i omladine.

Mladi između 18 i 30 godina iz ruralnih sredina imaju priliku da razviju veštine planiranja i realizacije projekata u oblasti životne sredine i obnovljivih izvora energije sa fokusom na solarnu energiju. Cilj je da ih kasnije mogu primeniti u svojim zajednicama.

Solarni kamp

Učesnici se na edukativnim radionicama upoznaju sa teorijom i praksom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Isplanirani su i timski pilot-projekti uz pomoć mentora.

Kamp uključuje obuku u pisanju i vođenju projekata i uključivanju mladih u volonterske akcije koje doprinose životu u zdravijem i čistijem okruženju, saopšteno je.

Učešće je besplatno. Nakon obuke, učesnici će moći da dobiju novčana sredstva za sprovođenje lokalnih volonterskih akcija.

Pozitivna iskustva od prošle godine

Prvi Solarni kamp održan je u oktobru, takođe u Ekološkom centru Radulovački. U njemu su učestvovali polaznici iz nekoliko okruga u Srbiji.

Prošlogodišnja učesnica Nada Jovanović iz Pirota istakla je da bi to iskustvo preporučila svim mladim ljudima. Ona ističe da je kamp odlična prilika da se steknu nova znanja i razmene iskustva o ekološkim problemima sa mladima iz različitih sredina i krajeva u zemlji.

“Kao posebno važno izdvojila bih predavanja o solarnoj energiji i energetskoj efikasnosti na kojima smo, na primer, kroz savete koje izolacione materijale možemo da koristimo kako bismo povećali energetsku efikasnost, naučili kako da praktično rešavamo probleme sa kojima se suočavamo u svojim domaćinstvima. Takođe, dotakli smo se i finansijskih tema, uputili u subvencije koje za energetsku efikasnost daje Republika Srbija, a pravili smo i sopstvene male solarne panele”, objasnila je Nada Jovanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

14. mart 2023. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.

Dr Till Barmeier, GIZ

Dr Till Barmeier iz GIZ-a: Naše inicijative u Srbiji podržavaju energetsku tranziciju i dekarbonizaciju

14. mart 2023. - U nastojanju da ubrza put Srbije ka održivoj i čistoj energetskoj budućnosti, Nemačka razvojna saradnja u Srbiji aktivno sprovodi inicijative za promociju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti

hakaton SolaRise

Veštačka inteligencija otkriva potencijal vašeg krova za postavljanje solarnih panela

14. mart 2023. - SolaRise tim je razvio softver koji, na osnovu adrese, može da odredi potencijal krova za postavljanje solarnih panela, kao i cenu

Otvorene prijave za peti ciklus obuke za montere solarnih panela

Novi ciklus obuke za montere solarnih panela

14. mart 2023. - GIZ je u saradnji sa kompanijom Energy Net Akademija otvorio prijave za peti ciklus obuke za montere fotonaponskih sistema