Mobilnost

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Foto: Mircea Iancu from Pixabay

Objavljeno

10.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasnici električnih trotineta u Srbiji moraće da ih registruju do 15. juna, ili posle tog datuma neće moći da ih koriste. Ako, ipak, odluče da to urade bez registracione nalepnice, preti im kazna.

Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji, koji su jedno od rešenja za smanjenje gužvi i zagađenja iz saobraćaja. Sve je počelo donošenjem Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima krajem jula prošle godine.

Tada su električni trotineti uvedeni u regulativu kao lako električno vozilo. Zakon navodi da je to motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa ne prelazi 35 kilograma.

Zakon je propisao i da trotineti moraju da poseduju nalepnicu, a detalji su definisani Pravilnikom o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila.

Agencija za bezbednost saobraćaja objavila je spisak lokacija na kojima se dobijaju nalepnice

U Pravilniku se navodi da je registracija električnih trotineta moguća od 5. aprila, kao i da bez nje oni neće moći da se koriste posle 15. juna. Cenovnik Agencije za bezbednost saobraćaja predviđa da se izdavanje nalepnice naplaćuje 1.560 dinara, dok je cena obrasca nalepnice 500 dinara.

Kazna za neposedovanje nalepnice je 10.000 dinara, dok je procedura za dobijanje nalepnice propisana je pomenutim Pravilnikom.

Treba istaći da ukoliko vlasnik trotineta ne može da priloži tehničku dokumentaciju za lako električno vozilo iz koje se mogu utvrditi marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa, onda mora da se obaviti ispitivanje vozila. To ispitivanje mora da plati vlasnik trotineta.

Nalepnica se postavlja na lako uočljivo mesto, u gornjem delu nepomičnog stuba upravljača lakog električnog vozila, u zavisnosti od konstrukcije upravljača, nakon čega se fotografišu vozilo i mesto na kome je postavljena nalepnica.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice obavljaće se na mestima koje je odredila Agencija za bezbednost saobraćaja (spisak).

Pravila za vozače

Nije loše podsetiti se nekih od pravila za vozače trotineta, koja su uvedena Zakonom:

 • obavezan je da za kretanje koristi biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku.
 • ukoliko ne postoji mogućnost kretanja biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, može se kretati kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h.
 • ukuliko je navršio 18 godina može se kretati kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 50 km/h.
 • ne sme da se kreće brzinom većom od 10 km/h po pešačko-biciklističkoj stazi
 • kada se kreće kolovozom, sme da koristi kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza
 • ukoliko na putu postoji biciklistička traka, mora da se kreće desnom biciklističkom trakom u odnosu na smer kretanja saobraćaja.
 • na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila, mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila.
 • ne sme da ispušta upravljač iz ruku, sklanja noge sa oslonca za noge, da se pridržava za drugo vozilo, da vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, da prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja, da upotrebljava na oba uva slušalice za audio uređaje.
 • ne sme da prevozi drugo lice.
 • mora na glavi da nosi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.
 • prilikom prelaženja kolovoza ne sme da vozi lako električno vozilo, osim na prelazu biciklističke staze, odnosno pešačko-biciklističke staze preko kolovoza.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sijarto: Nema odgovorne zelene energetske politike bez nuklearki, električne mobilnosti

10. april 2024. - Energetska politika je postala talac ideoloških rasprava i licemerja, ocenio je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto na Beogradskom energetskom forumu

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

10. april 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

10. april 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

10. april 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije