Energetska kriza

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Foto: Fratelli d'Italia

Objavljeno

28.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Desničarski savez predvođen Đorđom Meloni koji je na izborima u Italiji odneo većinu mesta u oba doma parlamenta zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i izgradnju prateće infrastrukture kao i za korišćenje nuklearne energije.

Saradnja u okviru Evropske unije uz rad na klimatskim ciljevima i održivoj energetskoj tranziciji, ali s gasom i nuklearnom energijom. To je platforma pobedničke koalicije u Italiji za suočavanje s energetskom krizom, za koju je šef stranke Lega Mateo Salvini kazao da će biti „prvi test za novu vladu“.

Ultradesničarska Braća Italije (Fratelli d’Italia) Đorđe Meloni predvode savez koji je osvojio većinu u oba doma nacionalnog parlamenta. Partneri su mu takođe krajnje desničarska Salvinijeva partija i stranka Napred, Italijo (Forza Italia) bivšeg premijera Silvija Berluskonija, članica Evropske narodne partije.

Tri pobedničke stranke su najavile da će ispitati opcije za bezbednu upotrebu nuklearne energije, a nagovestile su i obnovu zatvorenih nuklearki

Poslednje dve od četiri nuklearne elektrane zatvorene su pre kraja svog životnog veka nakon referenduma iz 1987, a jedna je ostala nezavršena. Stranke i lideri populističkog saveza Đorđe Meloni, koja je na putu da postane prva žena na čelu vlade, govorili su pre glasanja o mogućnosti ponovnog otvaranja nuklearki.

U koalicionom sporazumu stoji da će se „ispitati mogućnost korišćenja nuklearne energije na bezbedan način“.

U fokusu energetska nezavisnost

Iskoristivši to što je EU uvrstila visokotehnološka rešenja za proizvodnju energije iz prirodnog gasa u zelenu taksonomiju (kao i nuklearnu energiju), pobednici su se u kampanji zalagali i za povećanje domaće proizvodnje gasa i izgradnju prateće infrastrukture. Pored toga, izrazili su podršku investicijama u vodonik i proizvodnju energije iz otpada.

U pomenutom dokumentu se posebno ističe važnost ulaganja u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, uz sprovođenje održive energetske tranzicije. Koalicija želi „diverzifikaciju izvora snabdevanja energentima“ i rad na postizanju energetske nezavisnosti.

Nema skretanja s putanje zelene tranzicije

Iako Meloni važi za skeptičnu po pitanju klimatskih promena, desničarski savez je obećao da će pratiti i ažurirati međunarodne obaveze Italije na tom polju.

Te tri stranke su objavile da su posvećene procesu integracija u EU, ali da su za smanjenje birokratije. Obećale su da će rešiti kašnjenje u sprovođenju projekata iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Međutim, tvrde da ga u dogovoru s Evropskom komisijom treba revidirati u skladu s novim potrebama i prioritetima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

28. septembar 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

28. septembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

28. septembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

28. septembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost