Energetska kriza

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Foto: Fratelli d'Italia

Objavljeno

28.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Desničarski savez predvođen Đorđom Meloni koji je na izborima u Italiji odneo većinu mesta u oba doma parlamenta zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i izgradnju prateće infrastrukture kao i za korišćenje nuklearne energije.

Saradnja u okviru Evropske unije uz rad na klimatskim ciljevima i održivoj energetskoj tranziciji, ali s gasom i nuklearnom energijom. To je platforma pobedničke koalicije u Italiji za suočavanje s energetskom krizom, za koju je šef stranke Lega Mateo Salvini kazao da će biti „prvi test za novu vladu“.

Ultradesničarska Braća Italije (Fratelli d’Italia) Đorđe Meloni predvode savez koji je osvojio većinu u oba doma nacionalnog parlamenta. Partneri su mu takođe krajnje desničarska Salvinijeva partija i stranka Napred, Italijo (Forza Italia) bivšeg premijera Silvija Berluskonija, članica Evropske narodne partije.

Tri pobedničke stranke su najavile da će ispitati opcije za bezbednu upotrebu nuklearne energije, a nagovestile su i obnovu zatvorenih nuklearki

Poslednje dve od četiri nuklearne elektrane zatvorene su pre kraja svog životnog veka nakon referenduma iz 1987, a jedna je ostala nezavršena. Stranke i lideri populističkog saveza Đorđe Meloni, koja je na putu da postane prva žena na čelu vlade, govorili su pre glasanja o mogućnosti ponovnog otvaranja nuklearki.

U koalicionom sporazumu stoji da će se „ispitati mogućnost korišćenja nuklearne energije na bezbedan način“.

U fokusu energetska nezavisnost

Iskoristivši to što je EU uvrstila visokotehnološka rešenja za proizvodnju energije iz prirodnog gasa u zelenu taksonomiju (kao i nuklearnu energiju), pobednici su se u kampanji zalagali i za povećanje domaće proizvodnje gasa i izgradnju prateće infrastrukture. Pored toga, izrazili su podršku investicijama u vodonik i proizvodnju energije iz otpada.

U pomenutom dokumentu se posebno ističe važnost ulaganja u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, uz sprovođenje održive energetske tranzicije. Koalicija želi „diverzifikaciju izvora snabdevanja energentima“ i rad na postizanju energetske nezavisnosti.

Nema skretanja s putanje zelene tranzicije

Iako Meloni važi za skeptičnu po pitanju klimatskih promena, desničarski savez je obećao da će pratiti i ažurirati međunarodne obaveze Italije na tom polju.

Te tri stranke su objavile da su posvećene procesu integracija u EU, ali da su za smanjenje birokratije. Obećale su da će rešiti kašnjenje u sprovođenju projekata iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Međutim, tvrde da ga u dogovoru s Evropskom komisijom treba revidirati u skladu s novim potrebama i prioritetima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

28. septembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

28. septembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

28. septembar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

28. septembar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić