Životna sredina

Pirot postao 13 grad koji se priključio Inicijativi regiona za čist vazduh

pirot cist vazduh inicijativa energetska zajednica

Foto: Erdenebayar Bayansan from Pixabay

Objavljeno

11.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpski grad Pirot postao je 13 lokalna samouprava koja se pridružila Inicijativi regiona za čist vazduh, koju je pokrenuo Sekretarijat Energetske zajednice.

Inicijativa regiona za čist vazduh (eng. Clean Air Regions Initiative – CARI) podstiče lokalne samouprave u članicama Energetske zajednice da, na dobrovoljnoj osnovi, preduzmu akcije za poboljšanje kvaliteta vazduha u sektoru grejanja domćinstava, industrji i saobraćaju.

Pirot je sada u društvu šest gradova u BiH – Banovići, Kakanj, Maglaj, Tuzla, Živinice i Lukavac, dva u Srbiji – Novi Sad i Niš, dva u Crnoj Gori – Pljevlja i Podgorica i po jedan u Albaniji i Severnoj Makedoniji – Korča i Bitolj.

Zagađenje vazduha je jedan od najvećih ekoloških problema u ovim članicama Energetske zajednice.

Inicijativa je pokrenuta 2021. kada se priključilo devet lokalnih samouprava

Odluka Pirota, kako su rekli u u Sekretarijatu Energetske zajednice, pokazuje posvećenost ove lokalne samouprave poboljšanju kvaliteta vazduha kako bi zaštitila svoje stanovnike i životnu sredinu.

“Ja, dole potpisani izabrani predstavnik Grada Pirota, spreman sam da se pridružim Inicijativi regiona za čist vazduh i da prihvatim ciljeve predviđene Deklaracijom o regionima za čist vazduh“, piše u izjavi o pristupanju Inicijativi koju je potpisao gradonačelnik Vladan Vasić.

Inače, Inicijativa je osnovana 2021. kada joj se priključilo devet lokalnih samouprava sa Zapadnog Balkana, na prvom Forumu o pravednoj tranziciji Energetske zajednice. Tri grada su se pridružila kasnije.

Lokalni planovi za kvalitet vazduha su glavni cilj Inicijative

Gradovi odlukom da postanu deo Inicijative pristaju da rade na stvaranju, usvajanju i poštovanju lokalnih planova za kvalitet vazduha i da sprovode odgovarajuće mere za smanjenje zagađenja vazduha.

Oni, takođe, pristaju da podržavaju i doprinose ostvarivanju ciljeva Inicijative, kao i da razmenjuju iskustva o napretku drugih regiona i opština kroz učestvovanje na događajima u organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice.

Reč je o Inicijativi otvorenog tipa, koja omogućava lokalnim samoupravama koje su usklađene sa njenim ciljevima da se dobrovoljno priključe, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

11. septembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

11. septembar 2023. - Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u Krušiku čistijim rešenjima

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

11. septembar 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

11. septembar 2023. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici