Životna sredina

Pirot postao 13 grad koji se priključio Inicijativi regiona za čist vazduh

pirot cist vazduh inicijativa energetska zajednica

Foto: Erdenebayar Bayansan from Pixabay

Objavljeno

11.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpski grad Pirot postao je 13 lokalna samouprava koja se pridružila Inicijativi regiona za čist vazduh, koju je pokrenuo Sekretarijat Energetske zajednice.

Inicijativa regiona za čist vazduh (eng. Clean Air Regions Initiative – CARI) podstiče lokalne samouprave u članicama Energetske zajednice da, na dobrovoljnoj osnovi, preduzmu akcije za poboljšanje kvaliteta vazduha u sektoru grejanja domćinstava, industrji i saobraćaju.

Pirot je sada u društvu šest gradova u BiH – Banovići, Kakanj, Maglaj, Tuzla, Živinice i Lukavac, dva u Srbiji – Novi Sad i Niš, dva u Crnoj Gori – Pljevlja i Podgorica i po jedan u Albaniji i Severnoj Makedoniji – Korča i Bitolj.

Zagađenje vazduha je jedan od najvećih ekoloških problema u ovim članicama Energetske zajednice.

Inicijativa je pokrenuta 2021. kada se priključilo devet lokalnih samouprava

Odluka Pirota, kako su rekli u u Sekretarijatu Energetske zajednice, pokazuje posvećenost ove lokalne samouprave poboljšanju kvaliteta vazduha kako bi zaštitila svoje stanovnike i životnu sredinu.

“Ja, dole potpisani izabrani predstavnik Grada Pirota, spreman sam da se pridružim Inicijativi regiona za čist vazduh i da prihvatim ciljeve predviđene Deklaracijom o regionima za čist vazduh“, piše u izjavi o pristupanju Inicijativi koju je potpisao gradonačelnik Vladan Vasić.

Inače, Inicijativa je osnovana 2021. kada joj se priključilo devet lokalnih samouprava sa Zapadnog Balkana, na prvom Forumu o pravednoj tranziciji Energetske zajednice. Tri grada su se pridružila kasnije.

Lokalni planovi za kvalitet vazduha su glavni cilj Inicijative

Gradovi odlukom da postanu deo Inicijative pristaju da rade na stvaranju, usvajanju i poštovanju lokalnih planova za kvalitet vazduha i da sprovode odgovarajuće mere za smanjenje zagađenja vazduha.

Oni, takođe, pristaju da podržavaju i doprinose ostvarivanju ciljeva Inicijative, kao i da razmenjuju iskustva o napretku drugih regiona i opština kroz učestvovanje na događajima u organizaciji Sekretarijata Energetske zajednice.

Reč je o Inicijativi otvorenog tipa, koja omogućava lokalnim samoupravama koje su usklađene sa njenim ciljevima da se dobrovoljno priključe, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

11. septembar 2023. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

11. septembar 2023. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

11. septembar 2023. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

11. septembar 2023. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine