OIE

Pirot grabi ka tituli grad sunca u Srbiji

pirot solarne elektrane vasic

Foto: MoneyforCoffee from Pixabay

Objavljeno

12.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U okolini Pirota u toku je izrada dokumentacije za izgradnju više solarnih elektrana ukupne snage veće od 125 MW, čime, polako, ali sigurno, ojačava svoju kandidaturu da postane grad sunca u Srbiji, nalik Trebinju u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, kako prenose Pirotske vesti, istakao da je da su investicije u solarne elektrane višestruko dobre za Pirot. Kao podsticaj građevinskoj industriji, i kroz zapošljavanja jer će se, kako je dodao, na ovim postrojenjima, kada budu sagrađeni, uposliti ljudi, a pre svega zbog činjenice da je reč o obnovljivim izvorima energije.

„Pirot je povoljan što se tiče osunčanosti, ima interesovanja za izgradnju solarnih elektrana i mi smo donoseći prostorni plan kao krovni urbanistički plan predvideli da investitori koji žele da grade energetske objekte moraju da prave plan detaljne regulacije, da se te površine urbanistički detaljno razrade pa da se onda gradi. To mnogi gradovi nemaju“, rekao je Vasić.

Planirane su i tri manje solarne elektrane

Gradonačelnik je naveo da prema Nišoru, odnosno Dobrom Dolu, francuska firma priprema plan detaljne regulacije za izradu solarne elektrane od 75 MW na 106 hektara. Investitor, kako je dodao, ima problem sa Elektroprivredom Srbije (EPS), odnosno sa Elektromrežom Srbije (EMS) jer je reč o ogromnoj snazi i treba obezbediti dalekovode, i to je dosta komplikovano i dugo će se rešavati.

Javili su se, kako je istakao, i engleski fondovi, koji na lokaciji prema Ponoru, gde je nekada bila velika plantaža višanja, na lokaciji od 50 hektara, žele da prave solarnu elektranu od 45 MW, i oni su počeli sa izradom plana detaljne regulacije.

„Imamo i tri male solarne elektrane, kod Ponora na lokaciji Ravnište, snage 5 MW, dobili su građevinsku dozvolu, a u nastavku je Ravnište 1 od jednog megavata i kod sela Basara gradi se, takođe, elektrana snage jednog megavata“, najavio je Vasić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

12. jun 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

12. jun 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

12. jun 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

12. jun 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović