Konferencija 22 februar registracija - srpski
Energetska efikasnost

Petrol dobio posao digitalizacije daljinskog grejanja u Austriji

Osam opština na Kosovu* dobija sisteme daljinskog grejanja

Photo: Pixabay

Objavljeno

06.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka energetska grupa Petrol potpisala je sporazum sa austrijskom energetskom kompanijom Wien Energie za obavljanje prve faze digitalizacije mreže daljinskog grejanja u okrugu Dunav grad u Beču, saopštio je Petrol.

Projekat DigitalIntelligent Smart Networks – District Heating (DISNet-DH) trebalo bi da pomogne kompaniji Wien Energie da poboljša snabdevanje i energetsku efikasnost.

Petrol, koji upravlja sa 22 mreže daljinskog grejanja u Sloveniji, će do maja napraviti termo-hidrauličnu mrežu za bečku kompaniju kako bi se uspostavio sveobuhvatan pregled tačaka kupovine, mreže za toplu vodu i izvora proizvodnje, kao i radnih parametara snage, temperature, protoka i pritiska.

Ovakav model pokazuje gde su najveći gubici i uska grla u sistemu, što vlasniku olakšava odlučivanje o ulaganjima, kako bi mrežu učinio što efikasnijom i poboljšao rad sistema.

Petrol, takođe, planira da konkuriše za drugu fazu projekta, koji Wien Energie namerava da započne u leto 2019. Druga faza uključuje prebacivanje sa statičkog modeliranja na optimizaciju u realnom vremenu, zasnovanu na prognozama vremena i predviđanju potrošnje energije u narednim danima, što bi pomoglo u smanjenju troškova proizvodnje i distribucije.

Prema saopštenju, Petrol je već instalirao ili će instalirati sisteme pametnog daljinskog grejanja u Bugarskoj (Sofija), Srbiji (Beograd, Novi Sad), Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Velenje, Trbovlje), Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Sisak), BiH (Tuzla) i Italiji (Bolcano).

Slovenačka kompanija, kako je navela u saoštenju, radi na ugovaranju novih poslova u Austriji, ali i ulasku na tržišta Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja

Bitolj toplovod daljinsko grejanje termoelektrane na ugalj

Bitolj dobija toplovod za daljinsko grejanje iz termoelektrane na ugalj

09 децембра 2021 - Skoro 40 godina od otvaranja termoelektrane, kod termoenergetskog kompleksa REK Bitola krenula je izgradnja toplovoda za daljinsko grejanje