OIE

Pet novih dozvola za istraživanje geotermalnih izvora u Hrvatskoj

hrvatska geothermalna energija tender istrazna polja

Foto: Siegfried Poepperl from Pixabay

Objavljeno

02.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodelilo je pet dozvola za istraživanje geotermalnih voda kompanijama iz Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske.

Potencijal istražnih prostora identifikovan je u ranijim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima, saopštilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Temperatura na svim lokacijama, kako se dodaje, omogućuje proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal svih lokacija oko 600.000 MWh električne energije.

Ministarstvo je saopštilo da je naftno-gasna kompanija INA dobila dozvole za polja Leščan i Međimurje 5. Firma IGeoPen, čiji je vlasnik firma A14 Energy Limited dobila je dozvole za polja Pčelić i Sječe, dok je Viola Energy Generation, koju je osnovala turska firma Soyak, dobila polje Kotoriba.

Na tender je stiglo 16 ponuda iz šest zemalja

Inače, Soyak i A14 Energy Limited razvijaju i druge projekte u Hrvatskoj. Firmu A14 Energy Limited je nedavno preuzela kompanija Star Energy Group, sa sedištem u Londonu.

Za istražni prostor Ferdinandovac nije dobijena nijedna ponuda, pa je predloženo poništavanje nadmetanja. Inače, za operativni deo posla u vezi sa tenderom bila je zadužena Agencija za ugljikovodike.

Na tender je stiglo 16 ponuda od strane 11 različitih firmi iz Francuske, Italije, Hrvatske, Švedske, Turske i UK.

Filipović: Aktiviranje geotermalnog potencijala donosi i niz koristi za ekonomiju Hrvatske

Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 miliona evra. Ukupna vrednost investicija u slučaju pozitivnih rezultata istraživanja i utvrđenog potencijala, te realizacije projekata iznosi više od 400 miliona evra, navelo je Ministarstvo.

„Aktiviranje geotermalnog potencijala značajan je korak prema povećanju proizvodnje energije na hrvatskom tlu. Osim što povećavamo sigurnost naše države povećavajući vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih, čistih izvora, aktiviranje geotermalnog potencijala donosi i niz koristi za gospodarstvo“, izjavio je ministar Davor Filipović.

Prema analizama, Hrvatska ima geotermalni potencijal za izgradnju geotermalnih elektrana ukupne snage oko 1 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji