OIE

Star Energy kupio dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u Hrvatskoj

star energy hrvatska geotermalna energija ernestinovo

Foto: Herbert Bieser from Pixabay

Objavljeno

30.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Star Energy Group, sa sedištem u Londonu, kupila je 51 odsto udela u kompaniji A14 Energy, koja poseduje dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u području Ernestinova, u Panonskom basenu u istočnoj Hrvatskoj.

Star Energy, ranije poznat kao Igas Energy, saopštio je da planira da izgradi geotermalnu elektranu od 10 MW na lokaciji Ernestinova. Hrvatska trenutno ima samo jednu takvu elektranu, Veliku Ciglenu, koja je otvorena u novembru 2019.

A14 Energy poseduje dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u području Ernestinova preko svoje firme IGeoPen, navela je kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva, i dodala da je kupovinu obavila preko svoje firme GT Energy Croatia.

Ovo je prva investicija u geotermalnu energiju kompanije Star Energy van Ujedinjenog Kraljevstva

Kupovina je firmu koštala 1,3 miliona evra u gotovini. Osim toga, Star Energy će platiti 100.000 evra na ime gotovinskih garancija Hrvatskoj agenciji za ugljovodonike i 200.000 evra zaostalih troškova koji se odnose na tekuću procenu dozvole za Ernestinovo.

„Veoma smo zadovoljni što možemo da najavimo naše prvo ulaganje u geotermalnu energiju u inostranstvu jer želimo da ojačamo ovaj deo našeg poslovanja“, rekao je izvršni direktor kompanije Kris Hopkinson.

Prema dokumentaciji kompanije, dozvola za istraživanje u području Ernestinova obuhvata 76,6 kvadratnih kilometara i uključuje tri istražne bušotine i 250 kilometara 2D seizmičkih podataka koji su ponovo obrađeni i analizirani.

Planirano je postrojenje za proizvodnju električne energije od 10 MV

Šest geotermalnih istražnih blokova i lokacija kompanije Star Energy, koja je označena četvorokrakom zvezdom

Na osnovu preliminarnih procena toplotnih rezervi i produktivnosti bušotine Star Energy planira gradnju geotermalne elektrane za proizvodnju električne energije na principu Organskog Rankinovog ciklusa (eng. Organic Rankine Cycle – ORC) od 10 MW, navodi se u dokumentu kompanije.

 

Firma planira da pripremi još šest bušotina i da obezbedi priključak na trafostanicu Ernestinovo, koja je preko 400 kV dalekovoda povezana sa Zagrebom, Mađarskom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

30. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

30. avgust 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

30. avgust 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

30. avgust 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače