Životna sredina

Pesak iz Sahare doneo rekordno zagađenje vazduha, ugrožene ranjive grupe

sahara pesak zagadjenje vazduha

Foto: cricrimo from Pixabay

Objavljeno

16.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zagađenje vazduha u Srbiji, koje su ogledalo u rekordnim koncentracijama suspendovanih čestica PM10 od čak 821 mikrograma po kubnom metru, što je nekoliko puta više od prosečnih vrednosti, posledica je peska iz Sahare. Zbog pojave, koja je zabeležena i u regionu i širom Evrope, zdravstvene posledice mogle bi da osete ranjive grupe stanovništva, kao što su deca, osobe sa respiratornim i kardiovaskularnim bolestima, trudnice i starije osobe. Ipak, ove PM10 čestice ne bi trebalo da izazovu dugotrajniju štetu po ljudsko zdravlje.

Koncentracije PM10 čestica u Srbiji jutros od oko četiri sata do oko 12 sati kretale su se od 450 mikrograma u Valjevu do 821 mikrograma na Novom Beogradu, dok su prethodnih nedelja bile od 50 do 200 mikrograma. Inače, granična vrednost za PM10 čestice na dnevnom nivou je 50 mikrograma.

Građani su mogli da vide mrlje na svojim automobilima koje je izazvala kratkotrajna kiša, ali mogao se i vizuelno primetiti oblak peska koji je bio iznad ovih krajeva. Stručnjaci ističu da nije neuobičajeno da do ovih krajeva dođe pesak iz Sahare, ali jeste to što je došao sa severa, a ne, kako se to dosad dešavalo, sa juga.

Kukolj: izbegavajte izlazak napolje

Srđan Kukolj, konsultant za Balkan u okviru Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), savetuje građanima da zbog pojave saharskog peska u zemljama Zapadnog Balkana ostanu u zatvorenom prostoru koliko je god to moguće u naredna četiri dana. Ukoliko su primorani da izlaze predlaže da nose zaštitne maske.

Zdravstvene posledice udisanja sitnih čestica najviše mogu osetiti ranjive grupe stanovništva: deca do pet godina starosti, osobe sa respiratornim i kardiovaskularnim zdravstvenim problemima, trudnice i osobe starije dobi, naglašava on za Balkan Green Energy News.

Svi mogu da dožive simptome povećanog zagađenja

Kukolj ističe da povećanje čestičnog zagađenja može izazvati kašalj, kratak dah ili kijanje, a kod ljudi koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća i astmu postoji povećan rizik od komplikacija.

Ali, kako naglašava, svi imaju potencijal da dožive simptome povezane sa izloženošću čestičnom zagaženju odnosno prašini.

Regija Zapadnog Balkana je već pogođena prekomernim zagađenjem vazduha koje traje decenijama tako da je zdravlje građana već narušeno zbog dugoročne izloženosti čestičnom zagađenju, sumpor dioksidu, azotnim oksidima i drugim polutantima, upozorava Kukolj, i savetuje građanima da prate informacije o ovoj pojavi putem hidrometeroloških zavoda i internet stranica ili aplikacija o kvalitetu vazduha.

Lekić: PM10 čestice iz Sahare ne nose sa sobom sekundarne zagađujuće materije

Dejan Lekić, iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), kaže za Balkan Green Energy News da nije neubičajeno da pesak iz Sahare dođe do nas, ali kada se to desi onda dolazi preko Sredozemnog mora, a sada je išao neuobičajenom putanjom. U Evropu je ušao preko Španije, pa prošao Francusku, Švajcarsku, Austriju i spustio se do ove regije.

„Jutros su koncentracije PM10 čestica bile 800 mikrograma po metru kubnom što se nije desilo nikad, kao da ste bili u nekom odžaku, u nekom oblaku dima! Događaj je trajao od jutros rano do 12 sati, i onda su koncentracije pale. Vratili smo se na manje vrednosti, ali su i one same po sebi loše“, objasnio je on.

Umesto sa juga pesak iz Sahare je stigao sa severozapada

Lekić ističe da se pre dve, tri godine desio sličan neuobičajeni put peska, kada je stigao iz centralne Azije.

“Sve vreme pričamo o klimatskim promenama, da će se povećati sušni periodi, smanjiti padavine, ali u suštini ne znamo šta sve može da se desi. Da li će ovakvi događaji kao danas ponavljati, ne znamo. Ne mora da znači da sve ovo nije posledica klimatskih promena. Umesto sa juga pesak je prvo došao sa istoka, a sada sa severozapada!”, ističe Lekić.

Ne treba isključiti klimatske promene kao uzrok

Sreća u nesreći, prema njegovim rečima, je što ove čestice iz Sahare ne nose sa sobom sekundarne zagađujuće materije, kao što su, na primer, čestice iz termoelektrana, koje sadrže toksične materije.

„Povećana koncentracija ovih PM čestica će loše uticati na one koji imaju hronične bolesti, ali one nisu dugotrajno štetne za ljudsko zadravlje u smislu izazivanje teških bolesti. Ipak, ovaj događaj je samo bacio dodatno svetlo da problem ozbiljnog zagađenja vazduha, jer imamo situaciju da je više gradova već prekoračilo zakonske limite za dozvoljeno zagađenje„, ističe Lekić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

16. mart 2022. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

16. mart 2022. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

16. mart 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

16. mart 2022. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji