OIE

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Foto: Yakov Fedorov / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.en

Objavljeno

28.06.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Vatikan namerava da pomoću solarne energije dostigne energetsku nezavisnost. Pritom se opredelio za kombinaciju poljoprivrede sa fotonaponskim sistemom, objavio je papa Franja. Najmanja država na svetu će ovaj poduhvat sprovesti na svom posedu van Rima.

Sveta stolica se okreće agrosolaru. Ta koncepcija podrazumeva poljoprivrednu proizvodnju na mestu solarne elektrane. Papa Franja, koji podržava mere dekarbonizacije svetske privrede i društvenih aktivnosti, naložio je u encikličkom pismu da se na jednom vatikanskom posedu započne fotonaponski projekat.

Najmanja država na svetu u kraju Santa Marija di Galerija severoistočno od Rima ima 424 hektara zemljišta. Treba pomenuti da Vatikan tamo ima postrojenja za prenos signala svoje radio-stanice. Agrosolarni park na toj lokaciji treba da mu obezbedi potpunu samoodrživost u domenu snabdevanja energijom, naglasio je papa Franja.

Papa je naslov svoje poslednje enciklike pozajmio od Svetog Franje Asiškog

„Treba da sprovedemo tranziciju ka modelu održivog razvoja kojim se smanjuju emisije gasova s efektom staklene bašte u atmosferu, uspostavljajući cilj dostizanja klimatske neutralnosti. Čovečanstvo raspolaže neophodnim tehnološkim sredstvima da se suoči sa ovom klimatskom transformacijom i njenim pogubnim etičkim, društvenim, ekonomskim i političkim posledicama, a solarna energija igra fundamentalnu ulogu“ na tom putu, izjavio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa je svoju encikliku nazvao Fratello Sole – Brat Sunce. Taj izraz je pozajmio od Svetog Franje Asiškog, čije je zapravo i ime preuzeo kad su ga izabrali za pontifeksa.

Inače, Italija je ranije u junu zabranila razvoj projekata solarnih elektrana na plodnom zemljištu.

Pope Francis Vatican energy independent agrivoltaics
Foto: BayWa r.e.

Sveta stolica je još 2008. na Dvorani Pavla VI postavila krovnu solarnu elektranu, u saradnji sa kompanijama BayWa r.e. i SolarWorld. Nominalna godišnja proizvodnja tog postrojenja iznosi tri stotine megavat-sati.

Vatikan se 2022. pridružio Konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) i usvojio ciljeve Pariskog sporazuma. Prošle godine je sa automobilskim gigantom Volskwagenom sklopio partnerstvo za elektrifikaciju svog voznog parka. Projekat uključuje stanice za punjenje.

Crkva Engleske je pre godinu dana saopštila da će rasprodati sve što je investirala u kompanije u sektoru fosilnih goriva. One su propustile da učine dovoljno da obuzdaju klimatske promene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni-most-izmedju-evrope-i-severne-amerike-predlaze-se-najveci-podmorski-interkonektor-na-svetu

Solarni most između Evrope i Amerike: u planu najduži podmorski interkonektor na svetu

28. jun 2024. - Interkonektor bi prenosio obnovljivu električnu energiju sa jednog na drugi kontinent u zavisnosti od toga gde trenutno sija sunce

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

28. jun 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

28. jun 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate

Kompjuterska-greska-rasparcala-evropsko-trziste-struje-ekstremne-skokove-cena

Kompjuterska greška rasparčala evropsko tržište struje uz ekstremne skokove cena

28. jun 2024. - Poremećaj na platformi berze električne energije EPEX SPOT doveo je do raskida veza na tržištu za dan unapred i divljanja cena