OIE

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrozava proizvodnju hrane u Italiji

Foto: Freepik

Objavljeno

11.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu. Po rečima premijerke Đorđe Meloni solarni paneli su pretnja za proizvodnju hrane. Farmeri i zagovornici obonovljivih izvora energije nisu saglasni sa odlukom Vlade i smatraju da će sprečiti Italiju da dostigne zacrtane ciljeve u oblasti solarne energije.

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni izdala je vanredni dekret kojim je zabranila postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu. Prema slovu dekreta solarne palnele je moguće postaviti samo na visoke metalne konstrukcije (više od 2,1 metra visine), kako bi se ispod njih omogućila obrada zemljišta.

Meloni je istakla da je dekret pragmatična mera koja ispravlja „ideološke ekološke gluposti čiji su žrtve Italija i njeni farmeri“. Dekret još nije na snazi, jer prethodno treba da ga odobri Italijanski parlament, dok se italijanski poljoprivrednici i zagovornici obnovljivih izvora energije ne slažu sa tvrdnjama premijerke i odlukom Vlade.

Uredba zabranjuje poljoprivrednicima da svoju zemlju daju u zakup proizvođačima solarne energije

Agrosolarni paneli će po rečima stručnjaka za obnovljive izvore energije biti 20 do 40 odsto skuplji za ugradnju od tradicionalnih, što će narušiti konkurentnost sektora. Uredba čak zabranjuje poljoprivrednicima da daju svoju zemlju u zakup proizvođačima solarne energije i umesto toga zahteva da oni direktno ulažu u projekte obnovljive energije na svojim imanjima.

Veliki broj desničara tvrdi da bi brojne poljoprivredne proizvode po kojima je Italija poznata ugrozile solarne kompanije. Ipak, farmeri se ne slažu sa ovom tvrdnjom, jer zbog nedostatka navodnjavanja velike površine poljoprivrednog zemljišta uopšte i nisu pogodne za proizvodnju useva.

Samo jedan odsto neobradivog poljoprivrednog zemljišta dovoljan da se dostignu ciljevi

Italija ima 16 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, međutim skoro četvrtina je neiskorišćena zbog lošeg kvaliteta zemljišta, nedostatka navodnjavanja, rascepkanih poseda, nedostatka radne snage ili nezainteresovanosti urbanih zemljoposednika za ulaganje u poljoprivredu.

Poljoprivrednici u Italiji često daju svoju neiskorišćenu zemlju u zakup kompanijama koje se bave pprojektima obnovljivih izvora energije. Od zakupa ostvaruju direktnu dobit s obzirom da zemlju ne mogu da koristi za uzgoj useva.

Prema proceni industrijske grupe Italia Solare, postavljanje panela na samo jedan procenat neobradivog poljoprivrednog zemljišta bilo bi dovoljno da Italija dostigne svoj cilj od 80 gigavata solarne energije do 2030.

Sa druge strane, uticajni agrobiznis lobi Koldireti podržava zabranu. Po njihovim rečima, Vlada mora da investira u navodnjavanje, umsto da dozvoli privatnim investitorima da koriste sušna zemljišta za solarne parkove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

11. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

11. jun 2024. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

11. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

11. jun 2024. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika