Klimatske promene

I nauka i vera: Crkva Engleske prodaje udele u naftnim i gasnim kompanijama zbog manjka klimatske akcije

crkva-engleske-klimatska-akcija

Foto: diego_torres from Pixabay

Objavljeno

27.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crkva Engleske prodaje svoje udele u naftnim i gasnim kompanijama jer ne čine dovoljno u borbi sa klimatskim promenama. Crkva je saopštila da namerava da pre kraja 2023. godine izađe iz vlasništva preostalih 11 takvih kompanija u svom investicionom portfoliju.

Ova, najnovija odluka se odnosi na gigante kao što su Shell, BP i ExxonMobil, ali je Crkva Engleske već 2021. godine izbacila 20 velikih naftnih i gasnih kompanija iz svog portfolija, navodi se u medijskim izveštajima.

Inicijativa je zasnovana na odluci Generalnog sinoda iz 2018. godine, koji je odredio rok do 2023. da se crkva povuče iz vlasništva kompanija koje ne preduzimaju adekvatne mere da pomognu u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma.

Crkva Engleske odavno poziva kompanije da ozbiljno shvate klimatske promene

“Odavno pozivamo kompanije da ozbiljno shvate klimatske promene, a posebno da se usklade sa ciljevima Pariskog sporazuma o klimi”, rekao je kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, dodavši da je izvestan napredak postignut, ali da to nije ni izbliza dovoljno.

“Crkva će slediti ne samo nauku, već i našu veru – obe nas pozivaju da radimo na klimatskoj pravdi. Klimatska kriza ugrožava planetu na kojoj živimo i ljude širom sveta, koje nas Isus Hrist poziva da volimo kao svoje bližnje”, izjavio je Velbi.

Crkva je glasna u diskusijama o klimi uprkos malim udelima u sektoru nafte i gasa

Crkva Engleske je mali investitor u naftu i gas, a njeni udeli čine manje od 1% njenog zadužbinskog fonda, vrednog 10,3 milijardi funti, dok je u ovaj sektor uloženo svega oko sedam miliona funti iz njenog penzionog fonda vrednog 3,2 milijarde funti. Uprskos tome, ona igra značajnu ulogu u pregovorima sa kompanijama o klimatskim promenama.

I Rimokatolička crkva poziva na klimatsku akciju

Poslednjih godina su i drugi verski lideri, poput poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje, pozvali na hitniji odgovor na klimatske promene, uključujući i pravednu tranziciju sa fosilnih goriva na čistu energiju.

Takođe, Vatikan je u nekoliko navrata predložio prodaju udela u sektoru fosilnih goriva kao dobru opciju za katoličke institucije, navodi Earthbeat. Na sajtu se takođe navodi da je mali broj katoličkih institucija to i učinio, ali da je Vatikanska banka 2020. godine saopštila da nema nikakvih ulaganja u fosilna goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

27. jun 2023. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

27. jun 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

27. jun 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

27. jun 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.