Klimatske promene

Paket zakona za klimatsku neutralnost EU poguraće cenu CO2 na 90 evra do 2030.

Paket zakona za klimatsku neutralnost EU pogurace cenu CO2 na 90 evra do 2030.

Slika: DoroT Schenk from Pixabay

Objavljeno

21.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Mere predložene u okviru paketa Fit for 55 dovešće do poskupljenja emisija ugljen-dioksida na 90 evra do 2030. godine, i radikalno promeniti trgovinu emisijama u Evropskoj uniji, navodi se u analizi paketa Fit for 55 koju je uradila konsultantska kuća Independent Commodity Intelligence Services (ICIS). Inače, trenutna cena CO2 je oko 50 evra.

Evropska komisija usvojila je pre nekoliko dana paket Fit for 55 koji bi trebalo da joj pomogne da dostigne smanjenje emisija od 55 odsto do 2030. i klimatsku neutralnost do 2050. Nova zakonska rešenja uticaće drastično na poslovanje firmi i građane u EU, ali i na firme i građane van EU, pre svega zbog uvođenja prekogranične takse na CO2.

Fit for 55 totalno menja trgovinu emisijama u Evropskoj uniji

Kako se navodi u analizi ICIS-a o uticaju Fit-a za 55 na evropsku industriju, predlozi zakona u potpunosti redefinišu izgled evropske trgovine emisijama.

Mere se odnose na sve aspekte postojećeg sistema, uključujući ukupan iznos emisionih jedinica koje se isporučuju na tržište, dodelu besplatnih sertifikata i funkcionisanje Rezerve za stabilnost tržišta, piše autor analize Sebastian Rilling, analitičar ICIS-a za tržište električne energije i CO2 u EU.

Istovremeno planirane su opsežne reforme proširenjem Sistema za trgovinu emisijama (EU ETS) na pomorski saobraćaj, uvođenjem prekograničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika (CBAM) i novim sistemom za trgovinu emisijama za sektor drumskog saobraćaja i zgradarstvo.

Sektori obuhvaćeni prekograničnom taksom na CO2 u EU suočiće se sa rastom troškova od 32,9 milijardi evra

Ukoliko ne bude većih izmena predloženih zakonskih rešenja, ICIS očekuje da će cene u okviru EU ETS-a dostići oko 90 evra po toni CO2 do 2030, sa većim rastom cena u drugoj polovini decenije, kada će se osetiti efekat predložene reforme besplatne raspodelE emisionih jedinica, kaže Rilling.

Prema proceni ICIS-a, ovo poskupljenje moglo bi da uveća rashode firmi u EU u sektorima na koje se odnosi prekogranična taksa na CO2 za 32,9 milijardi evra u periodu 2026-2030. Razlog je predloženo postepeno smanjenje raspodele besplatnih emisionih jedinica.

Zato će te kompanije nastojati da rizik od nestabilnih cena CO2 smanje trgovinom emisijama, naveo je Rilling.

Promene stižu na tržište verovatno 2024.

Predložena zakonska rešenja će, kako se navodi, iz temelja promeniti tržište emisija, verovatno od 2024, i to većim smanjenjem količine emisionih jedinica na tržištu, kao i uvođenjem pomorskog saobraćaja u ETS.

Predlog novog izgleda ETS-a verovatno će biti kritikovan od strane Evropskog parlamenta i Saveta EU, sa kojima će Evropska komisija pregovarati o zakonima, jer bi troškovi smanjenja emisija mogli da utiču na cene za krajnje potrošače.

Iako je usvajanje paketa Fit for 55 do kraja 2022. moguće, politička rasprava na tu temu bi mogla da se protegne do 2023, pa bi primena mogla da krene verovatno od 2024, zaključio je Rilling.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene na delu: Severna hemisfera dočekala leto sa ekstremnim temperaturama

23 јуна 2022 - Leto je tek počelo, a već je zabeleženo niz ekstremnih vremenskih nepogoda. Toplotni rekordi i...

Guterres Industrija fosilnih goriva skandalozne taktike duvanska

IZJAVA DANA Guterres: Industrija fosilnih goriva imala iste skandalozne taktike kao i duvanska

17 јуна 2022 - Industrija fosilnih goriva je primenjivala potpuno iste skandalozne taktike kao najveće kompanije u duvanskoj delatnosti, kaže generalni sekretar UN-a

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine

ceka nas vrelo leto sa cestim nestasicama struje - Bloomberg

Svet čeka vrelo leto sa čestim nestašicama struje – Bloomberg

24 маја 2022 - Visoke cene energenata i energije, ali i drugih roba, pogodile su ljude širom sveta, ali stvari bi mogle da postanu još gore