Voda

Otvoren tender EBRD za projekat Plava voda u Bosni i Hercegovini

Slika: JPRV Plava Voda

Objavljeno

07.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Ambiciozni projekat povezivanja opština Travnik i Zenica novoizgrađenim postrojenjima za preradu vode i vodovodom predstavlja srž projekta za koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)  objavila tender 4. novembra.

Bosna i Hercegovina podnela je zahtev za zajam za regionalni projekat snabdevanja vodom Plava voda 2015. godine. Projekat će sufinansirati EBRD i Razvojna banka Saveta Evrope (CEB).

Vrednost predloženog projekta je procenjena na 30 milliona evra, od kojih će 22 miliona doći iz EBRD-a. Švedska agencija za međunardoni razvoj (SIDA) je obezbedila još 2,5 miliona evra, dok je Vlada Nemačke obezbedila početnih 70.000 evra za pokretanje projekta.

Projekat obuhvata zahtevne radove na izgradnji prihvatnih instalacija i stanice za hlorisanje vode na izvoru Plava voda u Travniku. Osim toga, sledi izgradnja regionalnog vodovoda dužine 33 kilometra do glavnog rezervoara Putovići u Zenici. Projekat uživa podršku kantolanih vlasti i Fonda za zaštitu okoliša, i obuhvata radove na zaštiti izvora vode i obližnje turističke zone Plava voda.

Naručilac posla je Javno preduzeće Regionalni vodovod Plava Voda d.o.o. iz Travnika.

Poziv EBRD-a usledio je tačno godinu posle početnog tenderskog poziva. Procedure javne nabavke za konsultantske usluge treba da počne u decembru, dok je početak procedura za glavne radove predviđen za mart 2017. godine.

Poslednji rok za prijave na ovaj tender je 4. novembra 2017. u 23:59 časova.

Glavna ideja projekta, koji prvobitne korene vuče još od sredine 1980-ih godina, jeste povećanje količine zahvaćene vode i preusmeravanje vodosnabdevanja stanovnika opštine Zenica, kao i usputnih opština Novi Travnik, Vitez i Busovača.

U međuvremenu, EBRD pomaže i druge projekte za snabdevanje vodom u Bosni i Hercegovini, a među njima i one u Cazinu, Čapljini, Gradačcu i Visokom.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

06 октобра 2021 - Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu, a procenjena vrednost kapitala je 2,8 miliona evra.

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.