Voda

Otvoren tender EBRD za projekat Plava voda u Bosni i Hercegovini

Slika: JPRV Plava Voda

Objavljeno

07.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Ambiciozni projekat povezivanja opština Travnik i Zenica novoizgrađenim postrojenjima za preradu vode i vodovodom predstavlja srž projekta za koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)  objavila tender 4. novembra.

Bosna i Hercegovina podnela je zahtev za zajam za regionalni projekat snabdevanja vodom Plava voda 2015. godine. Projekat će sufinansirati EBRD i Razvojna banka Saveta Evrope (CEB).

Vrednost predloženog projekta je procenjena na 30 milliona evra, od kojih će 22 miliona doći iz EBRD-a. Švedska agencija za međunardoni razvoj (SIDA) je obezbedila još 2,5 miliona evra, dok je Vlada Nemačke obezbedila početnih 70.000 evra za pokretanje projekta.

Projekat obuhvata zahtevne radove na izgradnji prihvatnih instalacija i stanice za hlorisanje vode na izvoru Plava voda u Travniku. Osim toga, sledi izgradnja regionalnog vodovoda dužine 33 kilometra do glavnog rezervoara Putovići u Zenici. Projekat uživa podršku kantolanih vlasti i Fonda za zaštitu okoliša, i obuhvata radove na zaštiti izvora vode i obližnje turističke zone Plava voda.

Naručilac posla je Javno preduzeće Regionalni vodovod Plava Voda d.o.o. iz Travnika.

Poziv EBRD-a usledio je tačno godinu posle početnog tenderskog poziva. Procedure javne nabavke za konsultantske usluge treba da počne u decembru, dok je početak procedura za glavne radove predviđen za mart 2017. godine.

Poslednji rok za prijave na ovaj tender je 4. novembra 2017. u 23:59 časova.

Glavna ideja projekta, koji prvobitne korene vuče još od sredine 1980-ih godina, jeste povećanje količine zahvaćene vode i preusmeravanje vodosnabdevanja stanovnika opštine Zenica, kao i usputnih opština Novi Travnik, Vitez i Busovača.

U međuvremenu, EBRD pomaže i druge projekte za snabdevanje vodom u Bosni i Hercegovini, a među njima i one u Cazinu, Čapljini, Gradačcu i Visokom.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

7. novembar 2016. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

7. novembar 2016. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

7. novembar 2016. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

7. novembar 2016. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika