Vesti

Otvoren najveći vetropark u Severnom moru

Slika: Gemini

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gemini ofšor vetropark je počeo sa radom u Severnom moru oko 85 kilometara od mesta Groningen na obali Holandije na području koje je poznato po vetrovima prosečne brzine od oko 36 kilometara na sat. Ovaj pogon ima kapacitet proizvodnje električne energije od 600 megavata iz 150 turbina razmeštenih na prostoru od 68 kvadratna kilometara.

Generalni direktor vetroparka Matijas Hag je izjavio na otvaranju u gradu Emshavenu da će vetropark proizvoditi 2,6 teravata održive energije godišnje, odnosno da će se smanjiti količina emisija ugljendioksida za 1,25 miliona tona dnevno. Svečano otvaranje je održano pod šatrom na holandskoj obali i na njemu je prikazan video koji video na kome se vidi rad turbina u Severnom moru.

Gemini je u saopštenju povodom otvaranja saopštila da planira da podmiruje energetske potrebe oko 1,5 miliona ljudi u Holandiji u sledećih 15 godina, dodajući da je smanjenje emisija CO₂ jednako emisijama 50.000 automobila koji godišnje prelaze 25.000 kilometara.

Kompanija je instalirala i dve podstanice visokog kapaciteta koje su povezane sa stanicom na obali kablom od 110 kilometara. Električna energija koja dolazi iz vetroparka se konvertuje na 380Kv i sprovodi se to stanice TenneT.

Gemini vetropark je u vlasništvu četiri firme: Northland Power (60%), Siemens čije turbine su instalirane u vetroparku (20%) i firme Van Oord i HVC koje imaju po deset odsto akcija.

Ukupna investicija u ovaj vetropark na moru je 2,8 milijardi evra a novac je obezbeđen kroz zajmove od 25 banaka iz Azije, Australije, Evrope i Severne Amerike.

Holandija i Nemačka su vodeće sile u Evrope u upotrebi snage vatre za proizvodnju energije, pogotovo u pogledu vetroparkova na moru koji zauzimaju sve važniju ulogu u Evropi. Prema podacima firme WindEurope za 2016. godinu, u Evropi postoji ukupno 18 vetroparkova na moru.

 

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

11. maj 2017. - Predstavnici institucija, lokalne zajednice i zadruge Elektropionir potpisali su u Pirotu ugovore o realizaciji projekta Solarna stara

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

11. maj 2017. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

11. maj 2017. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

11. maj 2017. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana