Vesti

Otvoren najveći vetropark u Severnom moru

Slika: Gemini

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gemini ofšor vetropark je počeo sa radom u Severnom moru oko 85 kilometara od mesta Groningen na obali Holandije na području koje je poznato po vetrovima prosečne brzine od oko 36 kilometara na sat. Ovaj pogon ima kapacitet proizvodnje električne energije od 600 megavata iz 150 turbina razmeštenih na prostoru od 68 kvadratna kilometara.

Generalni direktor vetroparka Matijas Hag je izjavio na otvaranju u gradu Emshavenu da će vetropark proizvoditi 2,6 teravata održive energije godišnje, odnosno da će se smanjiti količina emisija ugljendioksida za 1,25 miliona tona dnevno. Svečano otvaranje je održano pod šatrom na holandskoj obali i na njemu je prikazan video koji video na kome se vidi rad turbina u Severnom moru.

Gemini je u saopštenju povodom otvaranja saopštila da planira da podmiruje energetske potrebe oko 1,5 miliona ljudi u Holandiji u sledećih 15 godina, dodajući da je smanjenje emisija CO₂ jednako emisijama 50.000 automobila koji godišnje prelaze 25.000 kilometara.

Kompanija je instalirala i dve podstanice visokog kapaciteta koje su povezane sa stanicom na obali kablom od 110 kilometara. Električna energija koja dolazi iz vetroparka se konvertuje na 380Kv i sprovodi se to stanice TenneT.

Gemini vetropark je u vlasništvu četiri firme: Northland Power (60%), Siemens čije turbine su instalirane u vetroparku (20%) i firme Van Oord i HVC koje imaju po deset odsto akcija.

Ukupna investicija u ovaj vetropark na moru je 2,8 milijardi evra a novac je obezbeđen kroz zajmove od 25 banaka iz Azije, Australije, Evrope i Severne Amerike.

Holandija i Nemačka su vodeće sile u Evrope u upotrebi snage vatre za proizvodnju energije, pogotovo u pogledu vetroparkova na moru koji zauzimaju sve važniju ulogu u Evropi. Prema podacima firme WindEurope za 2016. godinu, u Evropi postoji ukupno 18 vetroparkova na moru.

 

Tagovi: , ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.