Vesti

Otvoren najveći vetropark u Severnom moru

Slika: Gemini

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gemini ofšor vetropark je počeo sa radom u Severnom moru oko 85 kilometara od mesta Groningen na obali Holandije na području koje je poznato po vetrovima prosečne brzine od oko 36 kilometara na sat. Ovaj pogon ima kapacitet proizvodnje električne energije od 600 megavata iz 150 turbina razmeštenih na prostoru od 68 kvadratna kilometara.

Generalni direktor vetroparka Matijas Hag je izjavio na otvaranju u gradu Emshavenu da će vetropark proizvoditi 2,6 teravata održive energije godišnje, odnosno da će se smanjiti količina emisija ugljendioksida za 1,25 miliona tona dnevno. Svečano otvaranje je održano pod šatrom na holandskoj obali i na njemu je prikazan video koji video na kome se vidi rad turbina u Severnom moru.

Gemini je u saopštenju povodom otvaranja saopštila da planira da podmiruje energetske potrebe oko 1,5 miliona ljudi u Holandiji u sledećih 15 godina, dodajući da je smanjenje emisija CO₂ jednako emisijama 50.000 automobila koji godišnje prelaze 25.000 kilometara.

Kompanija je instalirala i dve podstanice visokog kapaciteta koje su povezane sa stanicom na obali kablom od 110 kilometara. Električna energija koja dolazi iz vetroparka se konvertuje na 380Kv i sprovodi se to stanice TenneT.

Gemini vetropark je u vlasništvu četiri firme: Northland Power (60%), Siemens čije turbine su instalirane u vetroparku (20%) i firme Van Oord i HVC koje imaju po deset odsto akcija.

Ukupna investicija u ovaj vetropark na moru je 2,8 milijardi evra a novac je obezbeđen kroz zajmove od 25 banaka iz Azije, Australije, Evrope i Severne Amerike.

Holandija i Nemačka su vodeće sile u Evrope u upotrebi snage vatre za proizvodnju energije, pogotovo u pogledu vetroparkova na moru koji zauzimaju sve važniju ulogu u Evropi. Prema podacima firme WindEurope za 2016. godinu, u Evropi postoji ukupno 18 vetroparkova na moru.

 

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović