Otpad

Otpaci od voća postaju glavna sirovina za veštačku kožu

Otpaci od voca sirovina vestacku kozu clim@ Beyond Leather

Slika: Beyond Leather

Objavljeno

14.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Danski startap Beyond Leather Materials i pobednik ovogodišnjeg takmičenja clim@ u razvoju svog proizvoda računa na rast potražnje za imitacijom kože napravljenom od biljnih vlakana. Beyond Leather Materials pravi veštačku kožu od pulpe od jabuke i razmatra mogućnost korišćenja drugog voća.

Uzgoj stoke izaziva 14,5 procenata emisija gasova s efektom staklene bašte pripisanih čovekovim aktivnostima, ako računamo i korišćenje fosilnih goriva u tom sektoru. Kože potom idu na štavljenje i preradu, što dalje opterećuje životnu sredinu, posebno zbog otrovnih hemikalija i uticaja koji dolazi od prevoza. Beyond Leather Materials iz Danske proizvodi veštačku kožu i želi da pretumba tržište i to bez surovosti prema životinjama.

Dosta je plastike

Ovaj startap nudi skaj od pulpe od jabuka, nusproizvoda kojeg proizvođači sokova ionako žele da se otarase. Generalni direktor i suosnivač Mikael Edyt kaže da njegov tim ima verovatno najbolju varijantu od svih za čistu tranziciju i zaštitu prirode.

Edyt: Nema smisla praviti još plastike na ovom svetu

„Veštačka koža je sada uglavnom polivinil-hlorid i poliuretan. Nema smisla praviti još plastike na ovom svetu. Ako je i vegansko, ne znači da je održivo“, izjavio je za Balkan Green Energy News.

Firma koju je 2017. osnovao s Hannom Michaud pobedila je ove godine na takmičenju clim@ koje po drugi put organizuje finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu Green for Growth Funda (GGF). Ove godine na takmičenju prijavilo se dve stotine startaoiva iz čak šezdeset zemalja.

Otpaci od voca postaju glavna sirovina za vestacku kozu clim@ Beyond Leather
Slika: Beyond Leather

Nakon prve nagrade na konkursu clim@ došla prva investicija

Posle toga, Beyond Leather je dobio 1,1 milion evra početnog kapitala. Obezbedili su ga Rockstart i Vaekstfonden, a takozvani poslovni anđeo Steen Ulf Jensen predvodnik je investicije, preko Jensengroup Investment Funda.

Preduzeće ima snažan tim i „snažnu koncepciju s velikim tržišnim potencijalom“ koji omogućava društvenu promenu, kazao je menadžer za ulaganja u Vaekstfondenu Jesper Hart Hansen.

Sredstva su namenjena za širenje proizvodnog kapaciteta. Početak pilot-faze sa prototipnim mašinama zakazan je za prvo tromesečje sledeće godine. Pogon se nalazi blizu Kopenhagena.

Proizvodnja treba da bude blizu izvora sirovine za veštačku kožu

Otpaci voca vestacku kozu
Slika: Beyond Leather

Edyt je otkrio da kompanija ima „velike snove“ i da stremi da postane najveća na tržištu. Dodao je da je odlučna da osvoji Skandinaviju i Nemačku. Gradiće fabrike gde god ima sirovine i da je najveći potencijal u Sjedinjenim Državama i Kini, po rečima generalnog direktora.

Kompanija je sigurna u potražnju za veganskim, održivim opcijama u segmentu B2B

Beyond Leather ne pravi kompromise što se tiče kvaliteta i razvija svoj proizvod tako da postane superizdržljiv i fleksibilan, tvrdi Edyt i napominje da je od presudne važnosti prekinuti ubijanje životinja i korišćenje toksičnih hemikalija. Njegov startap veruje u potražnju za veganskim, održivim opcijama u poslovnim odnosima među kompanijama – B2B segmentu privrede, i ima za cilj da punom parom nastupi na tržištu u drugom kvartalu.

Asortiman prevazilazi konvencionalne mogućnosti za kožu

Veštačku kožu od pulpe od jabuka pravi za dan. Za kvadratni metar konačnog proizvoda potrebno je pet kilograma sirovine.

Portfelj se širi na boje i teksturu koji nisu dostupni kod konvencionalnih varijanti. Beyond Leather i dalje nanosi vodonepropusni sloj s delimičnim učešćem plastike, ali on će verovatno vrlo brzo prestati da se koristi.


GGF-ovo takmičenje clim@ bilo je za nas odlično iskustvo i povezali smo se s raznim potencijalnim partnerima koji se zalažu za iste vrednosti i ciljeve kao mi. Povrh toga, bilo je zaista nadahnjujuće videti sve inovativne ideje i timove što sa strašću rade na boljoj budućnosti.

Generalni direktor Mikael Edyt i direktorka za kreacije Hannah Michaud

Otpaci od voca sirovina za vestacku kozu clim@ Beyond Leather
Slika: Beyond Leather

Ova firma u ranom stadijumu razvoja takođe razmatra mogućnosti za korišćenje otpadaka od drugog voća. Na tržištu već postoji skaj od micelijuma od pečuraka i od gljivica. Takav materijal se naziva muskin. Neke radionice koriste alge, otpad iz proizvodnje kokosove vode, plutu i vlakna od ananasa i bananinog drveta.

Edyt je naveo da će njegov tim u roku od dve godine moći da zadovolji standarde za industriju cipela. Dugoročni cilj je dobijanje zahtevnih sertifikata za navlake za automobilska sedišta, koje moraju da izdrže barem deset godina upotrebe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

14. novembar 2020. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

14. novembar 2020. - Za vreme pregovora o međunarodnom sporazumu za zaustavljanje zagađenja plastikom, u Parizu je prikazana vremenska prognoza količine mikroplastike koja padne na Grad svetlosti

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

14. novembar 2020. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

14. novembar 2020. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu