Otpad

Otpaci od voća postaju glavna sirovina za veštačku kožu

Otpaci od voca sirovina vestacku kozu clim@ Beyond Leather

Slika: Beyond Leather

Objavljeno

14.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Danski startap Beyond Leather Materials i pobednik ovogodišnjeg takmičenja clim@ u razvoju svog proizvoda računa na rast potražnje za imitacijom kože napravljenom od biljnih vlakana. Beyond Leather Materials pravi veštačku kožu od pulpe od jabuke i razmatra mogućnost korišćenja drugog voća.

Uzgoj stoke izaziva 14,5 procenata emisija gasova s efektom staklene bašte pripisanih čovekovim aktivnostima, ako računamo i korišćenje fosilnih goriva u tom sektoru. Kože potom idu na štavljenje i preradu, što dalje opterećuje životnu sredinu, posebno zbog otrovnih hemikalija i uticaja koji dolazi od prevoza. Beyond Leather Materials iz Danske proizvodi veštačku kožu i želi da pretumba tržište i to bez surovosti prema životinjama.

Dosta je plastike

Ovaj startap nudi skaj od pulpe od jabuka, nusproizvoda kojeg proizvođači sokova ionako žele da se otarase. Generalni direktor i suosnivač Mikael Edyt kaže da njegov tim ima verovatno najbolju varijantu od svih za čistu tranziciju i zaštitu prirode.

Edyt: Nema smisla praviti još plastike na ovom svetu

„Veštačka koža je sada uglavnom polivinil-hlorid i poliuretan. Nema smisla praviti još plastike na ovom svetu. Ako je i vegansko, ne znači da je održivo“, izjavio je za Balkan Green Energy News.

Firma koju je 2017. osnovao s Hannom Michaud pobedila je ove godine na takmičenju clim@ koje po drugi put organizuje finansijska institucija sa sedištem u Frankfurtu Green for Growth Funda (GGF). Ove godine na takmičenju prijavilo se dve stotine startaoiva iz čak šezdeset zemalja.

Otpaci od voca postaju glavna sirovina za vestacku kozu clim@ Beyond Leather
Slika: Beyond Leather

Nakon prve nagrade na konkursu clim@ došla prva investicija

Posle toga, Beyond Leather je dobio 1,1 milion evra početnog kapitala. Obezbedili su ga Rockstart i Vaekstfonden, a takozvani poslovni anđeo Steen Ulf Jensen predvodnik je investicije, preko Jensengroup Investment Funda.

Preduzeće ima snažan tim i „snažnu koncepciju s velikim tržišnim potencijalom“ koji omogućava društvenu promenu, kazao je menadžer za ulaganja u Vaekstfondenu Jesper Hart Hansen.

Sredstva su namenjena za širenje proizvodnog kapaciteta. Početak pilot-faze sa prototipnim mašinama zakazan je za prvo tromesečje sledeće godine. Pogon se nalazi blizu Kopenhagena.

Proizvodnja treba da bude blizu izvora sirovine za veštačku kožu

Otpaci voca vestacku kozu
Slika: Beyond Leather

Edyt je otkrio da kompanija ima „velike snove“ i da stremi da postane najveća na tržištu. Dodao je da je odlučna da osvoji Skandinaviju i Nemačku. Gradiće fabrike gde god ima sirovine i da je najveći potencijal u Sjedinjenim Državama i Kini, po rečima generalnog direktora.

Kompanija je sigurna u potražnju za veganskim, održivim opcijama u segmentu B2B

Beyond Leather ne pravi kompromise što se tiče kvaliteta i razvija svoj proizvod tako da postane superizdržljiv i fleksibilan, tvrdi Edyt i napominje da je od presudne važnosti prekinuti ubijanje životinja i korišćenje toksičnih hemikalija. Njegov startap veruje u potražnju za veganskim, održivim opcijama u poslovnim odnosima među kompanijama – B2B segmentu privrede, i ima za cilj da punom parom nastupi na tržištu u drugom kvartalu.

Asortiman prevazilazi konvencionalne mogućnosti za kožu

Veštačku kožu od pulpe od jabuka pravi za dan. Za kvadratni metar konačnog proizvoda potrebno je pet kilograma sirovine.

Portfelj se širi na boje i teksturu koji nisu dostupni kod konvencionalnih varijanti. Beyond Leather i dalje nanosi vodonepropusni sloj s delimičnim učešćem plastike, ali on će verovatno vrlo brzo prestati da se koristi.


GGF-ovo takmičenje clim@ bilo je za nas odlično iskustvo i povezali smo se s raznim potencijalnim partnerima koji se zalažu za iste vrednosti i ciljeve kao mi. Povrh toga, bilo je zaista nadahnjujuće videti sve inovativne ideje i timove što sa strašću rade na boljoj budućnosti.

Generalni direktor Mikael Edyt i direktorka za kreacije Hannah Michaud

Otpaci od voca sirovina za vestacku kozu clim@ Beyond Leather
Slika: Beyond Leather

Ova firma u ranom stadijumu razvoja takođe razmatra mogućnosti za korišćenje otpadaka od drugog voća. Na tržištu već postoji skaj od micelijuma od pečuraka i od gljivica. Takav materijal se naziva muskin. Neke radionice koriste alge, otpad iz proizvodnje kokosove vode, plutu i vlakna od ananasa i bananinog drveta.

Edyt je naveo da će njegov tim u roku od dve godine moći da zadovolji standarde za industriju cipela. Dugoročni cilj je dobijanje zahtevnih sertifikata za navlake za automobilska sedišta, koje moraju da izdrže barem deset godina upotrebe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole

nacrt zakona o upravljanju otpadom komentari gradjevisnki otpad nvo

Kritika na račun rešenja novog nacrta zakona o upravljanju otpadom za građevinski otpad i mobilna postrojenja

09 новембра 2021 - Nacrt, o kojem je završena je javna rasprava, otvara i mogućnost da se u mobilnim postrojenjima obavlja tretman svih vrsta otpada, što je loše

Istrazivanje 85 odsto gradjana podrzava uvodjenje depozitnog sistema

Istraživanje: 85 odsto građana podržava uvođenje depozitnog sistema

05 новембра 2021 - Rezultati su deo istraživanja o reciklaži ambalaže za jednokratnu upotrebu koje je sproveo Centar potrošača Srbije (CEPS)

Crna Gora reciklira oko jedan odsto komunalnog otpada

Crna Gora reciklira samo oko jedan odsto komunalnog otpada

04 новембра 2021 - Zacrtani cilj za recikliranje komunalnog otpada je veći od 20 odsto, dok je cilj Evropske unije 55 odsto do 2025.