OIE

Osam opština na Kosovu* dobija sisteme daljinskog grejanja

Osam opština na Kosovu* dobija sisteme daljinskog grejanja

Photo: PixabayPixa

Objavljeno

16.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija će finansirati studiju izvodljivosti u Kosovu*, za izgradnju novih i unapređivanje postojećih sistema daljinskog grejanja, uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Projekat vredan preko 160 miliona evra trebalo bi da uvede daljinsko grejanje za 1,2 miliona ljudi, poboljša energetsku sigurnost i kvalitet vazduha.

Trenutno, sistemi daljinskog grejanja prisutni su u četiri kosovske opštine i čine svega tri do pet posto totalnih kapaciteta za zagrevanje prostora. Samo jedan od tih sistema, onaj u Prištini je trenutno aktivan. Druge opštine nemaju sisteme daljinskog grejanja iako imaju velike urbane zone i puno stambenih zgrada.

Studija izvodljivosti, vredna 2 milliona evra, biće finansirana zajmovima od Evropske investicione banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. Tehnički tim iz IPF 10 (Infastructure Project Facility) će podržavati razvoj planova.

Trenutni sistemi su neodgovarajući

Kako navodi WBIF (Okvir za investicije u Zapadni Balkan), trenutni sistemi grejanja na Kosovu nisu odgovarajući za grejanje stambenih zgrada i zgrada uslužnog sektora jer imaju negativan efekat na javno zdravlje i kvalitet vazduha.

Projekat „Sistemi daljinskog grejanja na Kosovu*,“ vredan 160 miliona evra, trebalo bi da promeni situaciju. U osam kosovskih opština — Gnjilanu, Uroševcu, Prizrenu, Peći, Glogovcu, Obiliću, Mitrovici and Zvečanu — biće izgrađeno osam novih i rekonstruisan jedan stari pogon za daljinskog grejanje.

“Očekujemo da ishod [studije izvodljivosti] doprinese dekarbonizaciji i ekonomskom razvoju Kosova *,pošto će se istraživati čistiji izvori energije, prema Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan i Zelenoj agendi Evropske Unije,” kaže Konstantinos Mastrogiannopoulos, menadžer u EIB.

Neke opštine kao što su Obilić i Glogovac su već u dobrim zonama, blizu elektrane Kosovo B i topionice Feronikel. To bi omogućilo povezivanje u sistem kogeneracije u slučaju Obilića ili iskorišćenje energije iz procesa topljenja u slučaju Glogovca. U drugim opštinama, kao što je Mitrovica, potrebno je rekonstruisati sisteme da bi mogli da izdrže povećanu tražnju za grejanjem.

Daljinsko grejanje može biti rešenje za zelenu energiju

Sistemi daljinskog grejanja prisutni su u regionu decenijama. Dok se o njima često razmišlja kao o reliktima socijalizma, eksperti iz energetskog sektora ističu da ovi sistemi mogu biti rešenje za prelazak na čistije i “zelenije” energente ukoliko se poveću sa sistemima solarne generacije energije ili umreže sa drugim energetskim sistemima tako da preuzimaju i koriste viškove.

U Srbiji, EBRD već pomaže Pančevu na projektu izgradnje novog solarno-termalnog postrojenja na 10 hektara, koje bi imalo i skladište za toplotnu energiju gde bi se čuvala energija proizvedena tokom leta za korišćenje tokom zimskih meseci.

Kosovska vlada je već prepoznala sisteme daljinskog grejanja kao bitan deo svoje energetske strategije i studija izvodljivosti koju EU sada finansira trebalo bi da pomogne da se rehabiltuju kapaciteti u Mitrovici i uvedu novi u drugim gradovima.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

16. novembar 2021. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

16. novembar 2021. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

16. novembar 2021. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline

Metalac 2 9 megavata zavrsava krovnu solarnu elektranu

Metalac završava krovnu solarnu elektranu od 2,9 megavata

16. novembar 2021. - Metalac iz Gornjeg Milanovca je investirao tri miliona evra u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i rekonstrukciju sistema grejanja