OIE

Opština Divača u Sloveniji podržala projekat solarne elektrane da dobije jeftiniju struju

Opstina Divaca Sloveniji solarne elektrane jeftiniju struju

Foto: Moritz Kindler on Unsplash

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Opština Divača u Sloveniji je podržala projekat solarne elektrane na svojoj teritoriji, a zauzvrat će dobiti pravo da kupuje deo proizvedene električne energije po nižoj ceni. Kompanija Enery iz Austrije želi da postavi postrojenje na površini unutar saobraćajne petlje, a lokalna vlast promoviše taj poduhvat kao alternativu planu za vetroelektranu kojeg zastupa država.

Opština Divača na jugozapadu Slovenije ima vremena do kraja godine da ugovori povlašćenu cenu električne energije iz solarne elektrane koja bi mogla da bude izgrađena na njenoj teritoriji. Lokalna vlast se poziva na predlog zakona o određivanju lokacija za elektrane na obnovljive izvore, koji je stigao u parlament i koji treba da omogući pristup udelu u proizvodnji od najmanje deset odsto.

Kompanija Enery iz Beča planira da za postrojenje od 7,5 megavata iskoristi praznu parcelu između puteva u okviru petlje Gabrk na auto-putu. Lokalno veće je odobrilo da se taj fotonaponski sistem uvrsti u opštinski plan detaljne regulacije. Trebalo bi da bude spreman pre kraja godine, a onda će se u Divači glasati ponovo.

Planirani kapacitet srezan usled zasićenosti mreže

Po izveštajima iz štampe, očekuje se da elektrana bude puštena u rad u roku od dve godine. Isprva je planirano 9,9 megavata, ali u visokonaponskoj mreži nije bilo dovoljno kapaciteta da je primi, pa je veličina prilagođena povezivanju na srednji napon.

U svakom slučaju, zamišljeno fotonaponsko postrojenje kod isključenja sa auto-puta bi u ovom trenutku bilo najveće u zemlji, mada ima i većih projekata u razvoju. Enery takođe pregovara s vlasnicima zemljišta o dugoročnom zakupu.

Opština će uštedeti do 100.000 evra godišnje zahvaljujući novom zakonu

Vlasti u Divači su saopštile da će imati pravo da otkupljuju između 10 i 15 odsto proizvedene električne energije. Zamenik predsednika opštine Mario Benkoč procenio je za medije da bi ušteda bile između 80.000 i 100.000 evra godišnje. Solarne elektrane bi mogle da se postave i na kamenolomu Laže i drugim mestima u kraju.

Opština promoviše poduhvat na lokaciji Gabrk kao alternativu projektu vetroparka Dolenja Vas, kojeg podržava Vlada Slovenije, a lokalci mu se snažno protive.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mickoski: Evropi ove zime preti energetska kriza zbog Ukrajine

6. mart 2023. - Ukrajina je zbog rata ostala bez dobrog dela elektrana za proizvodnju električne energije, pa je prinuđena da uvozi električnu energiju

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

6. mart 2023. - GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

6. mart 2023. - Broj radnih mesta u sektoru solarne industrije u Evropi povećan je 27 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022.

EU prekogranicnu taksu CBAM prosiriti preradivacki preradjivacki

EU će prekograničnu taksu CBAM proširiti na prerađivački sektor

6. mart 2023. - Evropska komisija sprovodi studiju o mogućnosti proširenja CBAM-a, prekograničnog poreza na CO2, na naredni segment lanca snabdevanja