OIE

OMV će investirati u zelenu energiju u regionu – u fokusu i Srbija i Bugarska

OMV investirati zelenu energiju Srbija Bugarska

Foto: Kurt Prinz / Drone Project / OMV Aktiengesellschaft

Objavljeno

01.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

OMV namerava da u Jugoistočnoj Evropi proširi poslovanje u domenu obnovljivih izvora energije. Kompanija je istakla da Rumunija, Srbija, Bugarska i Mađarska imaju sjajan potencijal za vetroelektrane i solarne parkove.

Austrijska naftna, gasna i hemijska grupacija OMV poslednjih godina sprovodi transformaciju ka čistim tehnologijama. Pri predstavljanju rezultata za prvu polovinu godine, generalni direktor Alfred Štern naglasio je da kompanija želi da proširi svoje investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Jugoistočnoj Evropi. Naveo je i da Rumunija, Srbija, Bugarska i Mađarska imaju sjajan potencijal za vetroelektrane i solarne parkove.

U Rumuniji je OMV-ovo prisustvo na tržištu električne energije već značajno, budući da kompanija OMV Petrom, čiji je većinski vlasnik, tamo drži gasnu elektranu od 860 megavata. Austrijski energetski gigant je u junu već otkrio da traži prilike za ulaganje u zelenu energiju u regionu.

Štern je ovom prilikom saopštio da kompanija više ne zavisi od isporuka prirodnog gasa iz Rusije.

Rastući portfelj u zelenoj energetici u Rumuniji

OMV Petrom sa elektroprivredom Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), koja zatvara svoje rudnike uglja i termoelektrane na to gorivo, radi na četiri projekta solarnih elektrana od ukupno 450 megavata. Osim toga je, takođe u Rumuniji, kupila fotonaponske projekte za ukupno 710 megavata.

Dalje, vlasnica je 50 odsto firme Electrocentrale Borzești, koja razvija projekte za 950 megavata iz vetra i 50 megavata solara. OMV Petrom je i proširio svoje partnerstvo sa kompanijom Renovatio, kupivši učešće od 50 procenata u projektima za zelenu električnu energiju zbirnog kapaciteta 130 megavata.

Grupacija se sprema da otpočne proizvodnju biogoriva i zelenog vodonika u Rumuniji i namerava da u svojoj rafineriji Schwechat u Austriji izgradi postrojenje za komponente za obnovljivi dizel.

OMV investira u prikupljanje i skladištenje CO2, geotermalnu energiju

OMV je u junu dobio dozvolu za drugi projekat hvatanja i zarobljavanja ugljenika (CCS) u Norveškoj, u okviru projekta u kojem drži 30 procenata. Lokacija Iroko u Severnom moru može da primi 215 miliona tona ugljen-dioksida. OMV je naveo da može da se upumpava 7,5 miliona tona godišnje.

Njegova poslovna jedinica za niskougljeničnu energetiku ima za cilj da do 2030 proizvodnju geotermalne energije podigne do četiri teravat-sata godišnje, a struje iz obnovljivih izvora na tri do četiri teravat-sata te da dostigne kapacitet za CCS od tri miliona tona. OMV planira da u te aktivnosti do kraja decenije investira pet milijardi evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija Grcka 2026. vise nece upotrebljavati ugalj

Rumunija, Grčka već 2026. više neće upotrebljavati ugalj

1. avgust 2024. - Transelectrica predviđa da 2026. u Rumuniji više neće raditi nijedna termoelektrana na ugalj, saznali su novinari

kina solar vetar ugalj 2024 rystad

Solar i vetar nadmašili snagu termoelektrana na ugalj u Kini

1. avgust 2024. - Konsultantska kuća Rystad Energy predviđa da će do 2026. godine samo fotonaponske elektrane nadmašiti termoelektrane na ugalj

OMV investirati zelenu energiju Srbija Bugarska

OMV će investirati u zelenu energiju u regionu – u fokusu i Srbija i Bugarska

1. avgust 2024. - OMV namerava da u proširi poslovanje u domenu obnovljivih izvora energije. Saopštio je da Rumunija, Srbija, Bugarska i Mađarska imaju sjajan potencijal.

hep se korlat vetroelektrana aukcije hrote

HEP nije uspeo da dobije subvencije na državnim aukcijama

1. avgust 2024. - Državna agencija HROTE je pre nekoliko dana dodelila premije za solarne elektrane i hidroelektrane ukupne snage skoro 420 MW