OIE

Verkere (OMV Petrom): Energetska bezbednost je diverzifikacija izvora, snabdevanja

Verkere OMV Petrom Energetska bezbednost diverzifikacija izvora snabdevanja

Foto: Cameron Prins / Reuters Events

Objavljeno

18.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Energetski sektor poslednjih godina pogađa uzbuna za uzbunom, od pandemije oboljenja COVID-19 preko energetske krize i rata u Ukrajini, ali generalna direktorka kompanije OMV Petrom Kristina Verkere kaže da one zapravo ubrzavaju energetsku tranziciju. „U suštini nam treba diverzifikacija izvora kao i diverzifikacija snabdevanja, jer nam omogućava izbor“, izjavila je na konferenciji Energy Transition Europe 2023, koju je organizovao Reuters Events.

Većina kompanija u sektoru fosilnih goriva u Jugoistočnoj Evropi grabi u dekarbonizaciju. Teže postizanju nacionalnih i evropskih ciljeva, svesne promene energetskog pejzaža. Posebno su aktivne one u oblasti nafte i gasa, a rumunski OMV Petrom nije izuzetak.

Ta kompanija, u većinskom vlasništvu OMV-a iz Austrije, zacrtala je sebi da će 2030. imati barem jedan gigavat u elektranama na obnovljive izvore. Prevashodno je reč o projektima fotonaponskih postrojenja. Osim toga ulaže u biogoriva, zeleni vodonik, skladištenje ugljen-dioksida i infrastrukturu za električnu mobilnost.

Međutim, OMV Petrom računa i na projekat Neptun Deep za eksploataciju gasa ispod Crnog mora kao važan činilac energetske bezbednosti. Generalna direktorka Kristina Verkere je, govoreći u Londonu na konferenciji Energy Transition Europe 2023, istakla da će taj sistem omogućiti Rumuniji znatne količine gasa za izvoz susedima, od kojih mnogi zavise od uvoza iz drugih delova sveta. Događaj je organizovao Reuters Events.

„Domaći gas u EU takođe je činilac energetske bezbednosti. Ali u suštini nam treba diverzifikacija izvora kao i diverzifikacija snabdevanja, jer nam omogućava izbor. I zato mislim da je energetska tranzicija veoma logična, u tom smislu. Kada vidite sve te različite obnovljive koji će biti upotrebljeni i možete da ih gradite u svojoj zemlji, a pre ste morali da uvozite, to meni ima puno smisla“, izjavila je.

Energetska tranzicija je vid energetske bezbednosti

Verkere je izrazila uverenje da niz poremećaja koji se dešavaju poslednjih godina – među njima je istakla pandemiju oboljenja COVID-19, energetsku krizu i rat u Ukrajini – zapravo ubrzava energetsku tranziciju. „Ne znam nijednu energetsku kompaniju da nije fokusirana na energetsku tranziciju,“ podvukla je OMV Petromova šefica.

I još, kombinacija dekarbonizacije i energetske bezbednosti je sjajna, po njenom mišljenju. Evropska unija uvozi najviše energenata na svetu, pa je energetska tranzicija vid energetske bezbednosti, jer je najbolje imati vlastite izvore, navela je Verkere. Podsetila je da je EU za samo 18 meseci oborila udeo ruskog gasa sa 40 na 10 procenata, doduše „po visokoj ceni“, ali je naglasila da je to dokaz „neverovatne prilagodljivosti“.

Verkere se složila s drugim učesnicima na konferenciji da su zagušenje elektromreže i usporenost postupaka izdavanja dozvola ogromne prepreke za uvođenje obnovljivih izvora u sistem. Kao i u najvećem delu Evrope, rumunskoj elektroenergetskoj mreži je potrebna ozbiljna transformacija i modernizacija, izjavila je. Mreža mora da se osposobi da podrži jaču elektrifikaciju, upozorila je Verkere.

Prozjumeri imaju ulogu u jačanju fleksibilnosti strujne mreže

Što se tiče koncepcije prozjumera, a njih je u Rumuniji već 80.000, OMV Petromova čelnica za njih vidi ulogu u fleksibilnosti mreže. Oni preko svojih aplikacija imaju uvid u to koliko proizvode, troše i predaju u mrežu i znaju kada da pune svoja električna vozila, objasnila je.

Verkere: Kupci će biti mnogo upućeniji u to kako da koriste svoju struju

„Ljudi postaju mnogo svesniji kako koriste energiju i, samim tim, kako da je dobiju jeftinije. Mreža mora da bude fleksibilna. Mislim da će kupci biti mnogo upućeniji u to kako da koriste svoju struju. A to će, po mom mišljenju, dovesti do bolje efikasnosti“, izjavila je Verkere.

Drugi učesnici konferencije su takođe istakli potrebu za digitalizacijom i automatizacijom na tržištu električne energije, pogotovo u segmentu maloprodaje. Investitori su ukazali i na ozbiljne zastoje u lancu snabdevanja i manjak obučene radne snage.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

18. novembar 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

18. novembar 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

18. novembar 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

18. novembar 2023. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a