OIE

Verkere (OMV Petrom): Energetska bezbednost je diverzifikacija izvora, snabdevanja

Verkere OMV Petrom Energetska bezbednost diverzifikacija izvora snabdevanja

Foto: Cameron Prins / Reuters Events

Objavljeno

18.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Energetski sektor poslednjih godina pogađa uzbuna za uzbunom, od pandemije oboljenja COVID-19 preko energetske krize i rata u Ukrajini, ali generalna direktorka kompanije OMV Petrom Kristina Verkere kaže da one zapravo ubrzavaju energetsku tranziciju. „U suštini nam treba diverzifikacija izvora kao i diverzifikacija snabdevanja, jer nam omogućava izbor“, izjavila je na konferenciji Energy Transition Europe 2023, koju je organizovao Reuters Events.

Većina kompanija u sektoru fosilnih goriva u Jugoistočnoj Evropi grabi u dekarbonizaciju. Teže postizanju nacionalnih i evropskih ciljeva, svesne promene energetskog pejzaža. Posebno su aktivne one u oblasti nafte i gasa, a rumunski OMV Petrom nije izuzetak.

Ta kompanija, u većinskom vlasništvu OMV-a iz Austrije, zacrtala je sebi da će 2030. imati barem jedan gigavat u elektranama na obnovljive izvore. Prevashodno je reč o projektima fotonaponskih postrojenja. Osim toga ulaže u biogoriva, zeleni vodonik, skladištenje ugljen-dioksida i infrastrukturu za električnu mobilnost.

Međutim, OMV Petrom računa i na projekat Neptun Deep za eksploataciju gasa ispod Crnog mora kao važan činilac energetske bezbednosti. Generalna direktorka Kristina Verkere je, govoreći u Londonu na konferenciji Energy Transition Europe 2023, istakla da će taj sistem omogućiti Rumuniji znatne količine gasa za izvoz susedima, od kojih mnogi zavise od uvoza iz drugih delova sveta. Događaj je organizovao Reuters Events.

„Domaći gas u EU takođe je činilac energetske bezbednosti. Ali u suštini nam treba diverzifikacija izvora kao i diverzifikacija snabdevanja, jer nam omogućava izbor. I zato mislim da je energetska tranzicija veoma logična, u tom smislu. Kada vidite sve te različite obnovljive koji će biti upotrebljeni i možete da ih gradite u svojoj zemlji, a pre ste morali da uvozite, to meni ima puno smisla“, izjavila je.

Energetska tranzicija je vid energetske bezbednosti

Verkere je izrazila uverenje da niz poremećaja koji se dešavaju poslednjih godina – među njima je istakla pandemiju oboljenja COVID-19, energetsku krizu i rat u Ukrajini – zapravo ubrzava energetsku tranziciju. „Ne znam nijednu energetsku kompaniju da nije fokusirana na energetsku tranziciju,“ podvukla je OMV Petromova šefica.

I još, kombinacija dekarbonizacije i energetske bezbednosti je sjajna, po njenom mišljenju. Evropska unija uvozi najviše energenata na svetu, pa je energetska tranzicija vid energetske bezbednosti, jer je najbolje imati vlastite izvore, navela je Verkere. Podsetila je da je EU za samo 18 meseci oborila udeo ruskog gasa sa 40 na 10 procenata, doduše „po visokoj ceni“, ali je naglasila da je to dokaz „neverovatne prilagodljivosti“.

Verkere se složila s drugim učesnicima na konferenciji da su zagušenje elektromreže i usporenost postupaka izdavanja dozvola ogromne prepreke za uvođenje obnovljivih izvora u sistem. Kao i u najvećem delu Evrope, rumunskoj elektroenergetskoj mreži je potrebna ozbiljna transformacija i modernizacija, izjavila je. Mreža mora da se osposobi da podrži jaču elektrifikaciju, upozorila je Verkere.

Prozjumeri imaju ulogu u jačanju fleksibilnosti strujne mreže

Što se tiče koncepcije prozjumera, a njih je u Rumuniji već 80.000, OMV Petromova čelnica za njih vidi ulogu u fleksibilnosti mreže. Oni preko svojih aplikacija imaju uvid u to koliko proizvode, troše i predaju u mrežu i znaju kada da pune svoja električna vozila, objasnila je.

Verkere: Kupci će biti mnogo upućeniji u to kako da koriste svoju struju

„Ljudi postaju mnogo svesniji kako koriste energiju i, samim tim, kako da je dobiju jeftinije. Mreža mora da bude fleksibilna. Mislim da će kupci biti mnogo upućeniji u to kako da koriste svoju struju. A to će, po mom mišljenju, dovesti do bolje efikasnosti“, izjavila je Verkere.

Drugi učesnici konferencije su takođe istakli potrebu za digitalizacijom i automatizacijom na tržištu električne energije, pogotovo u segmentu maloprodaje. Investitori su ukazali i na ozbiljne zastoje u lancu snabdevanja i manjak obučene radne snage.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

18. novembar 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

18. novembar 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

18. novembar 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

18. novembar 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona