Mobilnost

Održana radionica o Evropskoj sedmici mobilnosti za 14 opština i gradova u BiH

radionica-evropska-sedmica-mobilnosti

Slika: Sean Carroll, iz Sekretarijata Evropske sedmice mobilnosti, predstavio je koncept ove manifestacije za 2019. (GIZ ORF-EE)

Objavljeno

19.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Savez opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i  Savez opština i gradova Repubike Srpske  (RS), u saradnji sa EU Sekretarijatom Evropske sedmice mobilnosti (European Mobility Week), a uz finansijsku podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (GIZ ORF-EE) organizovali su radionicu na temu Evropske sedmice mobilnosti. Radionica je održana 10. jula u Sarajevu.

Ovo je prva radionica organizovana za predstavnike opština i gradova u BiH od kako je 2002. godine započeta kampanja Evropska sedmica mobilnosti.

Sean Carroll iz EU Sekretarijata Evropske sedmice mobilnosti, predstavio je iskustva kampanja u zemljama EU, te koncept Evropske sedmice mobilnosti za 2019. godinu.

Evropska sedmica mobilnosti se obilježava u više od 2.000 gradova i više od 50 država širom svijeta u periodu od 16. do 22. septembra. Opštine i gradovi mogu prijaviti svoje učešće putem interneta, birajući koje će sve aktivnosti realizovati u sklopu Evropske sedmice mobilnosti – održavanje sedmice aktivnosti usmjerenih na održivu mobilnost, sprovođenje jedne ili više trajnih mjera iz oblasti transporta.

Evropska sedmica mobilnosti, ove godine, ima fokus na bezbijedno pješačenje i vožnju bicikla, te korisnost koje ovakav vid kretanja može da ima na zdravlje, životnu sredinu i na troškove. Aktivni načini transporta ne emituju štetne gasove, čuvaju kardio-vaskularni sistem i održavaju tijelo zdravijim.

radionica
Evropska sedmica mobilnosti može biti pokretač u opštinama, kako za zaposlene, tako i za građane: Julia Nagel

Ispred GIZ ORF-EE učesnicima se obratila Julia Nagel, menadžer projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope – SUMSEEC II“. Nagel je predstavila projekat i njegove fokuse, kao i Evropsku sedmicu mobilnosti kao jedan od događaja koji može biti pokretač u opštinama, kako za zaposlene, tako i za građane, u cilju primjene novog održivog i  sveobuhvatnog načina urbanog planiranja.

Osim uloge moderatora na skupu, Thomir Dakić, koordinator Evropske sedmice mobilnosti za BiH iz Centra za životnu sredinu, prezentovao je kriterijume za apliciranje za ovu godinu, te je vodio radionicu u kojoj su predstavnici opština i gradova uzeli aktivno učešće razmatrajući trenutno stanje po pitanju urbane mobilnosti u lokalnoj sredini, preprekama koje postoje, kao ih prevazići, te potencijalnim mjerama koje treba primijeniti i realizovati u toku Evropske sedmice mobilnosti.

Na radionici je predstavljena je i internet stranica o Evropskoj sedmici mobilnosti koja je na BiH jezicima, radi što lakšeg informisanja kako javnosti, ali isto tako i predstavnika opština i gradova.

Zaključak i preporuke

Osnovni zaključak radionice je da je diskusija u mještovitim grupama bila od izuzetne važnosti, radi razmijene informacija i različitih pogleda na riješavanje problema koji su većini slučajeva bili zajednički. Na radionici su učestvovali predstavnici 14 opština i gradova: Sarajevo, Zvornik, Banja Luka, Doboj, Laktaši, Mrkonjić Grad, Trnovo, Lukavac, Istočno Sarajevo, Pale, Travnik, Teslić, Bijeljina i Kanton Sarajevo.

Neki od najbitnijih nalaza i preporuka proisteklih iz diskusije:

  • Potrebno je zajedno raditi na promjenama navika stanovnika po pitanju kretanja u urbanim sredinama;
  • Ulaganje u pješačku i biciklističku infrastrukturu mora biti prioritet da bi se navike mogle mijenjati;
  • Uvođenje naplate parkinga i poskupljenje ove usluge;
  • Ulaganje u sisteme javnog prevoza putnika;
  • U sklopu planiranja i izrade prostorno planske dokumentacije, posebnu pažnju potrebno je posvetiti planiranju saobraćaja;
  • Povećanje bezbijednosti nemotorizovanih učesnika u saobraćaju;
  • Umrežavanje gradova i opština u BiH na međunarodnom nivou kroz različite mreže i inicijative radi razmijenje informacije, primjera dobre prakse i formiranja potencijalnih zajedničkih projektnih prijedloga;
  • Formiranje zona bez motornih vozila u jezgrima gradova i opština;
  • Potreba za umrežavanjem na lokalnom nivou na temi urbane mobilnosti sa predstavnicima udruženja, obrazovnih institucija, privatnog sektora…;
  • Uvođenje P+R (Park and ride) sistema u veće gradove u BIH;
  • Obrazovanje najmlađih učesnika u saobraćaju i stvaranje navika pametnog kretanja;
  • Promocija Evropske sedmice mobilnosti u BiH gradovima i opštinama.

GIZ ORF-EE preko oba saveza opština i gradova podržaće realizaciju minimalno 4 pilot projekata opština koje budu izabrane, na temu urbane mobilnosti, kao i mjera u okviru Sedmice urbane mobilnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

19. jul 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. jul 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. jul 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

19. jul 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu