Klimatske promene

Od 60 do 100 hiljada evra za klimatske i projekte zaštite biodiverziteta

Slika: StockSnap from Pixabay

Objavljeno

06.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

06.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Nemačko Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost (BMU) objavilo je međunarodni poziv za male grantove za male i lokalne organizacije iz 142 partnerske zemlje, uključujući Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo*, Severnu Makedoniju, Srbiju i Tursku.

Drugi međunarodni poziv za male donacije objavljen je u okviru Međunarodne klimatske inicijative (eng. International Climate Initiative IKI) i deo je projekta Izgradnja kapaciteta i finansiranje za nacionalne i lokalne aktivnosti u vezi sa klimom i biodiverzitetom. Postupak selekcije i isplatu sredstava vodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Rok za prijavu je 9. februar 2021.

Poziv nudi donacije u rasponu 60.000-100.000 evra za projekte u sledećim oblastima:

  • Ublažavanje emisija gasova sa efektom staklene bašte
  • Prilagođavanje efektima klimatskih promena
  • Očuvanje prirodnih apsorbera CO2/REDD plus program
  • Očuvanje biodiverziteta.

Finansiranje može da bude uvećano do 200.000 evra za projekte koji uključuju aktivnosti za ublažavanje i prilagođavanje. Trajanje projekata mora biti između šest i 24 meseca.

Grantove mogu dobiti samo neprofitne organizacije ili profitne organizacije koje nude neprofitni projekat.

Da bi ispunio uslove, projekat mora biti lociran u nekoj od zemalja sa liste DAC ODA koju objavljuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Organizatori očekuju veliki broj prijava, pa naglašavaju da samo ograničeni broj predloga projekata može biti izabran tokom svakog od predstojećih poziva za dodelu grantova, što je približno 20-35 godišnje, navodi se u oglasu (IKI Small Grants).

Fokus oglasa je pružanje podrške primeni Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) u okviru sprovđenja Pariskog sporazuma, kao i Konvenciji o biološkoj raznolikosti (CBD) u rešavanju problema globalnog narušavanja biodiverziteta (Aichi ciljevi i ciljevi budućeg Globalnog okvira za biodiverzitet nakon 2020. godine).

Portal Balkan Green Energy News poziva organizacije koje žele da se prijave na ovaj konkurs da nas kontaktiraju za medijsko partnerstvo i vidljivost projekta.

Komentara: (1)
dacajoca / 07.01.2021.

Koliko nude za ciscenje Srbije od osiromašenog uranijuma ????

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

6. januar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

6. januar 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

6. januar 2021. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

6. januar 2021. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj