Energetska efikasnost

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Foto: Pixabay

Objavljeno

25.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je spisak 600 stambenih zgrada u 14 lokalnih samouprava koje bi trebalo da dobiju subvencije za energetsku sanaciju u okviru Javnog ESCO projekta.

Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa lokalnim samoupravama, prijavilo se 1.500 stambenih zajednica.

Stambene zgrade će biti sanirane u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju, Trsteniku, Čačku, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Zrenjaninu.

U okviru Javnog ESCO projekta stambene zgrade će dobiti podršku da unaprede energetsku efikasnost, smanje potrošnju energije i pređu na naplatu po utrošku, saopštilo je Ministarstvo.

Stanari će svoja ulaganja otplaćivati kroz račune za grejanje

Projektom je predviđeno pokrivanje troškova izrade elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija za stambene zajednice, kao i subvencije u iznosu od 50 odsto vrednosti investicija, dok će stanari svoja ulaganja otplaćivati kroz račune za grejanje, koji se neće značajno povećati u odnosu na raniju naplatu.

U izabranih 600 stambenih zgrada će biti sprovedeni energetski pregledi, a očekuje se da će energetski biti sanirane stambene zgrade ukupne površine oko milion kvadratnih metara.

Sprovođenje mera energetske efikasnosti omogućiće uštede energije više od 35 odsto, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona godišnje, navode u Ministarstvu.

Ključni cilj projekta je omogućavanje prelaska na naplatu grejanja po utrošku

Osim smanjenja troškova za grejanje, kako dodaju, ključni cilj projekta je omogućavanje prelaska na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno paušalno plaćaju uslugu grejanja.

Na osnovu energetskih pregleda, stambene zajednice (spisak) će dobiti ponude i predlog ugovora za realizaciju energetske sanacije, a prvi radovi su planirani u drugom kvartalu 2025.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a njegova vrednost iznosi 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija. Donaciju u iznosu od evra miliona evra obezbeđena je iz fondova Švajcarske kancelarije za saradnju (SECO).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

25. maj 2024. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

25. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

25. maj 2024. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

25. maj 2024. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta