Mobilnost

Objavljen javni poziv za sufinansiranje nabavke punjača za električna vozila u Crnoj Gori

javni-poziv-punjaci-elektricna-vozila-Crna-Gora

Slika: Prvi javni punjač na Svetom Stefanu (Telekom)

Objavljeno

25.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Institucije državne i lokalne uprave i javne službe u Crnoj Gori imaju rok do 7. maja da se prijave za sufinansiranje nabavke i instalacije punjača za električna vozila (EV).

Ukupno im je na raspolaganju 60.000 evra u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, i uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Podnosilac prijave je obavezan da besplatno puni električna vozila narednih 12 meseci

Kako se navodi u Javnom pozivu, koji je objavio UNDP, podnosilac prijave je obavezan da pruži besplatnu uslugu punjenja svim korisnicima EV u trajanju od jedne godine od momenta puštanja u rad punjača.

Sufinansiranje jednog projekta može da iznosi od 50% do 70% od ukupne cene nabavke

Crna Gora je nedavno dobila prvi javni e-punjač, koji je postavljen na Svetom Stefanu. Tehničko rešenje razvio je Crnogorski Telekom, koji je najavio da će do juna punjače postaviti i u Žabljaku, Pljevljima, Cetinju i Tivtu.

Cilj javnog poziva je da se podstakne javni sektor na razvoj i postavljanje infrastrukture neophodne za razvoj e-mobilnosti

Kako se navodi u Javnom pozivu, sufinansiranje jednog projekta može da iznosi od 50% do 70% od ukupne cene nabavke, pripremnih radova i puštanja u rad punjača za EV, u zavisnosti od iskazanog interesovanja. Prihvatljivi troškovi obuhvataju sve izdatke koji se odnose na pripremne radove, postavljanje i aktiviranje punjača.

Troškovi priključka na distributivnu mrežu i zakup snage ne predstavljaju opravdani trošak.

Sufinansiraće se e- punjači sa sledećim tehničkim karakteristikama:
AC punionica s 2 punjača (utičnice) „type 2“
– 1 punjač (utičnica) minimalna snaga 22 kW
– 1 punjač (utičnica) minimalna snaga 11,01 kW
– u skladu sa međunarodnim standardima IEC 62196, IEC 61851 i EN62196-2),
– maksimalna AC izlazna struja 3 x 32 A,
– nominalni AC izlazni napon 230/400 V.

Cilj javnog poziva je da se podstakne javni sektor na razvoj i postavljanje infrastrukture neophodne za razvoj e-mobilnosti kako bi se uvele inovacije u sektoru saobraćaja, obezbedila pristupačnost inostranim turistima koji u Crnu Goru žele da doputuju električnim vozilima, ojačala ekonomija, kreirala zelena radna mesta, povećala informisanost i zainteresovanost crnogorske javnosti za e-mobilnost i smanjio nivo emisija gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u Javnom pozivu.

Kako je pre nekoliko dana objavio RTCG, u Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, prošle godine registrovano 106 vozila na električni pogon, koja se koriste u turističkim naseljima Porto Montenegro, Luštica bay, Sveti Stefan i Slovenska plaža, za prevoz gostiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

25. april 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

25. april 2019. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

25. april 2019. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

25. april 2019. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju