OIE

Novoinstalirani kapacitet iz vetra u EU 2023. rekordan, ali tempo mora da se duplira

Novoinstalirani kapacitet iz vetra u EU 2023. rekordan tempo duplira

Foto: Freepik

Objavljeno

12.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

WindEurope je izračunao da su u Evropskoj uniji 2023. puštene u rad vetroelektrane na kopnu ukupne snage 14 gigavata i još tri gigavata na moru. Međutim, ta asocijacija napominje da kapacitet mora da se povećava za po 30 gigavata godišnje da bi bili postignuti klimatski i ciljevi u domenu energetske bezbednosti.

Uprkos inflaciji, visokim ulaznim troškovima, zastojima u lancu snabdevanja, sporom izdavanju dozvola i ograničenja u pogledu prihvatanja novoinstaliranih kapaciteta na mrežu, operatori vetroelektrana u Evropskoj uniji pustili su prošle godine 17 gigavata u rad. Obim je bio nešto veći nego 2022, pa je postignut rekord, saopštio je WindEurope, ali i upozorio da je za ispunjavanje ciljeva za 2030. godišnje potrebno 30 gigavata.

Generalni direktor asocijacije Džajls Dikson izjavio je prošle nedelje za Balkan Green Energy News da se situacija menja na bolje u mnogim segmentima. Proizvođači vetroturbina počinju ponovo da ostvaruju profit, naglasio je.

Mere zacrtane u Paketu za vetroelektrane EU i Evropskoj povelji o vetru doprineće jačanju izgradnje i lanca snabdevanja u ovom sektoru, a tu je ključ u primeni na nacionalnom nivou, poručuje WindEurope. Vetar je zaslužan za 19 odsto električne energije proizvedene 2023, dodao je.

Holandija sada ima najveći vetropark na svetu

Po podacima kojima raspolože WindEurope, na kopnu je sagrađeno 14, a na moru tri gigavata. Nemačka ima najviše novoinstaliranog kapaciteta, a slede Holandija i Švedska. Holandija je najviše povećala kapacitet iz vetra na moru, uključujući postrojenje Hollandse Kust Zuid od 1,5 gigavata, trenutno najveću vetroelektranu na svetu, navodi organizacija.

Međunarodna agencija za energetiku je procenila da će u Evropi u periodu 2024-2028. biti instalirano 23 gigavata godišnje.

Ministri i ministarke zaduženi za energetiku u državama članicama EU potpisali su prošlog meseca Evropsku povelju o vetru i tako podržali Paket za vetroelektrane. Među glavnim merama su da se dalje pojednostavi izdavanje dozvola, unaprede propisi o aukcijama za izgradnju novih vetrofarmi kao i podrška javnim sredstvima proizvodnji vetroturbina i izgradnji ključne infrastrukture, podvukao je WindEurope.

Obnovljivi izvori dostigli udeo od 44 odsto u EU u proizvodnji električne energije

Hidroelektrane su u proizvodnji električne energije u EU 2023. učestvovale sa 13 procenata, u poređenju sa udelom solara od osam odsto i tri odsto iz biomase, stoji u saopštenju. Obnovljivi izvori su činili ukupno 44 odsto učinka.

Količina električne energije proizvedena po gigavatu kapaciteta nastavila je da raste, dodao je WindEurope. Faktor kapaciteta novih vetroelektrana na kopnu sada se kreće između 30 i 48 procenata, dok su nova postrojenja na stabilnih 50 odsto, izračunao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

12. januar 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

12. januar 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

12. januar 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

12. januar 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost