Električna energija

Novi poremećaji frekvence evropske sinhrone zone zbog spora Srbije i Kosova*

Frequency-deviations-in-CE-power-system-started-again---EU-TSOs-technical-measures-kicked-of

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi program za kompenzaciju, koji su uspostavili operatori prenosnog sistema u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa, automatski je pokrenut 7. jula, kada je odstupanje u mrežnom vremenu prekoračilo 60 sekundi, navodi se u saopštenju Evropske mreže operatora prenosnih sistema (TSO) za električnu energiju (ENTSO-E), i dodaje da razlog za odstupanja frekvencije elektroenergetskog sistema – politički spor između srpske i kosovske vlasti o električnoj energiji – nije rešen.

Odstupanja u mrežnom vremenu su anulirana zahvaljujući aktiviranju novog programa za kompenzaciju, saopštio je ENTSO-E.

Kako je već najavljeno prošlog proleća, operatori prenosnog sistema zone Kontinentalna Evropa i ENTSO-E razmatraju moguće sankcije ako se utvrdi da operatori koji su uključeni u ovaj problem, namerno ne žele da ga reše.

Početkom marta, ENTSO-E je saopštio da sinhrona zona Kontinentalna Evropa, koja se proteže od Španije do Turske i od Poljske do Holandije, doživljava neprekidno odstupanje frekvencije od srednje vrednosti od 50 Hz od sredine januara 2018.

Nakon toga, srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) saopštio je da je uzrok to što je kosovski operator KOSTT stalno neovlašćeno povlačio električnu energiju iz sinhrone zone, na šta je KOSTT odgovorio da je problem na severu Kosova*, području naseljeno sa oko 40.000 Srba, koji odbijaju da račune za električnu energiju plate vlastima Kosova*.

Smanjenje frekvencije u odnosu na srednju vrednost uticalo je da električni satovi, koji se upravljaju prema frekvenciji elektroenergetskog sistema, kasne skoro šest minuta.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU