Električna energija

Novi poremećaji frekvence evropske sinhrone zone zbog spora Srbije i Kosova*

Frequency-deviations-in-CE-power-system-started-again---EU-TSOs-technical-measures-kicked-of

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Novi program za kompenzaciju, koji su uspostavili operatori prenosnog sistema u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa, automatski je pokrenut 7. jula, kada je odstupanje u mrežnom vremenu prekoračilo 60 sekundi, navodi se u saopštenju Evropske mreže operatora prenosnih sistema (TSO) za električnu energiju (ENTSO-E), i dodaje da razlog za odstupanja frekvencije elektroenergetskog sistema – politički spor između srpske i kosovske vlasti o električnoj energiji – nije rešen.

Odstupanja u mrežnom vremenu su anulirana zahvaljujući aktiviranju novog programa za kompenzaciju, saopštio je ENTSO-E.

Kako je već najavljeno prošlog proleća, operatori prenosnog sistema zone Kontinentalna Evropa i ENTSO-E razmatraju moguće sankcije ako se utvrdi da operatori koji su uključeni u ovaj problem, namerno ne žele da ga reše.

Početkom marta, ENTSO-E je saopštio da sinhrona zona Kontinentalna Evropa, koja se proteže od Španije do Turske i od Poljske do Holandije, doživljava neprekidno odstupanje frekvencije od srednje vrednosti od 50 Hz od sredine januara 2018.

Nakon toga, srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) saopštio je da je uzrok to što je kosovski operator KOSTT stalno neovlašćeno povlačio električnu energiju iz sinhrone zone, na šta je KOSTT odgovorio da je problem na severu Kosova*, području naseljeno sa oko 40.000 Srba, koji odbijaju da račune za električnu energiju plate vlastima Kosova*.

Smanjenje frekvencije u odnosu na srednju vrednost uticalo je da električni satovi, koji se upravljaju prema frekvenciji elektroenergetskog sistema, kasne skoro šest minuta.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

12. jul 2018. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

12. jul 2018. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

12. jul 2018. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

12. jul 2018. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.