Električna energija

Novi poremećaji frekvence evropske sinhrone zone zbog spora Srbije i Kosova*

Frequency-deviations-in-CE-power-system-started-again---EU-TSOs-technical-measures-kicked-of

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi program za kompenzaciju, koji su uspostavili operatori prenosnog sistema u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa, automatski je pokrenut 7. jula, kada je odstupanje u mrežnom vremenu prekoračilo 60 sekundi, navodi se u saopštenju Evropske mreže operatora prenosnih sistema (TSO) za električnu energiju (ENTSO-E), i dodaje da razlog za odstupanja frekvencije elektroenergetskog sistema – politički spor između srpske i kosovske vlasti o električnoj energiji – nije rešen.

Odstupanja u mrežnom vremenu su anulirana zahvaljujući aktiviranju novog programa za kompenzaciju, saopštio je ENTSO-E.

Kako je već najavljeno prošlog proleća, operatori prenosnog sistema zone Kontinentalna Evropa i ENTSO-E razmatraju moguće sankcije ako se utvrdi da operatori koji su uključeni u ovaj problem, namerno ne žele da ga reše.

Početkom marta, ENTSO-E je saopštio da sinhrona zona Kontinentalna Evropa, koja se proteže od Španije do Turske i od Poljske do Holandije, doživljava neprekidno odstupanje frekvencije od srednje vrednosti od 50 Hz od sredine januara 2018.

Nakon toga, srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) saopštio je da je uzrok to što je kosovski operator KOSTT stalno neovlašćeno povlačio električnu energiju iz sinhrone zone, na šta je KOSTT odgovorio da je problem na severu Kosova*, području naseljeno sa oko 40.000 Srba, koji odbijaju da račune za električnu energiju plate vlastima Kosova*.

Smanjenje frekvencije u odnosu na srednju vrednost uticalo je da električni satovi, koji se upravljaju prema frekvenciji elektroenergetskog sistema, kasne skoro šest minuta.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

12. jul 2018. - Udeo učinka vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine dostigao 20 procenata u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

12. jul 2018. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

12. jul 2018. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

12. jul 2018. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7