x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Novi poremećaji frekvence evropske sinhrone zone zbog spora Srbije i Kosova*

12.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Novi poremećaji frekvence evropske sinhrone zone zbog spora Srbije i Kosova*

Novi program za kompenzaciju, koji su uspostavili operatori prenosnog sistema u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa, automatski je pokrenut 7. jula, kada je odstupanje u mrežnom vremenu prekoračilo 60 sekundi, navodi se u saopštenju Evropske mreže operatora prenosnih sistema (TSO) za električnu energiju (ENTSO-E), i dodaje da razlog za odstupanja frekvencije elektroenergetskog sistema – politički spor između srpske i kosovske vlasti o električnoj energiji – nije rešen.

Odstupanja u mrežnom vremenu su anulirana zahvaljujući aktiviranju novog programa za kompenzaciju, saopštio je ENTSO-E.

Kako je već najavljeno prošlog proleća, operatori prenosnog sistema zone Kontinentalna Evropa i ENTSO-E razmatraju moguće sankcije ako se utvrdi da operatori koji su uključeni u ovaj problem, namerno ne žele da ga reše.

Početkom marta, ENTSO-E je saopštio da sinhrona zona Kontinentalna Evropa, koja se proteže od Španije do Turske i od Poljske do Holandije, doživljava neprekidno odstupanje frekvencije od srednje vrednosti od 50 Hz od sredine januara 2018.

Nakon toga, srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) saopštio je da je uzrok to što je kosovski operator KOSTT stalno neovlašćeno povlačio električnu energiju iz sinhrone zone, na šta je KOSTT odgovorio da je problem na severu Kosova*, području naseljeno sa oko 40.000 Srba, koji odbijaju da račune za električnu energiju plate vlastima Kosova*.

Smanjenje frekvencije u odnosu na srednju vrednost uticalo je da električni satovi, koji se upravljaju prema frekvenciji elektroenergetskog sistema, kasne skoro šest minuta.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.