Životna sredina

Novi Pazar je godišnji limit od 35 dana prekomerno zagađenog vazduha prekoračio za 41 dan

Foto: Freepik

Objavljeno

12.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi Pazar je ovogodišnji prvak u postizanju negativnog rezulatata od 35 dana sa prekoračenjem srednje dnevne granične vrednosti za mikroskopsku prašinu tipa PM10 u vazduhu, čime je već dostigao zakonski limit za celu godinu. Situacija sa kvalitetom vazduha ni u regionu nije mnogo bolja pokazuje unapređena verzija xEco aplikacije.

Zakon o zaštiti vazduha propisuje da srednja dnevna granična vrednost čestica PM10 može premašiti 50 mikrograma po kubnom metru samo 35 puta godišnje. Prošle godine, Valjevo je krajem februara dostiglo ovaj limit, a ove godine je Novi Pazar bio brži, pa je limit dostignut 41. dana 2024. godine.

PM10, preko 35 dana
Foto: xEco

Zagađenost vazduha u Srbiji je najveća tokom grejne sezone, a tome najviše doprinose, kako su pokazala istraživanja, sagorevanje fosilnih i drugih goriva za grejanje u individualnim ložištima, sagorevanje fosilnih goriva u proizvodnji električne i toplotne energije u termoelektranama, toplanama, aktivnosti u industriji i građevinarstvu, sagorevanje fosilnih goriva u vozilima u drumskom saobraćaju.

Iako je januar bio najtopliji ikada zabeležen, to nažalost nije promenilo situaciju sa zagađenjem vazduha u Srbiji.

Šabac, Valjevo, Kosjerić, Užice, blizu zakonskog limita

Za Novim Pazarom, ne zaostaju Šabac i Valjevo, koji prema podacima sa aplikacije xEco vazduh imaju po 33 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom. Slede ih Kosjerić i Užice sa po 32 dana.

PM10 su smeša dima, čađi i kiselina sa teškim metalima poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Promer ovih čestica manji je od 10 mikrona. Nastaju kao posledica grejanja, saobraćaja i industrijskih aktivnosti.

Tri merne stanice u Beogradu pokazuju prekoračenje dnevne granične vrednosti azot-dioksida

Aplikacija xEco pokazuje koncentracije i drugih štetnih jedinjenja prisutnih u vazduhu. Srednja dnevna granična vrednost azot-dioksida (NO2) od 85 mikrograma po kubnom metru po Zakonu ne sme biti prekoračena nijedan dan. NO2 jedinjenje se emituje uglavnom preko izduvnih gasova i saobraćaja, a čak tri merne stanice u Beogradu pokazuju prekoračenje.

Merne stanice Beograd Mostar i Beograd Franša Deperea, zabeležile su vrednost NO2 veću od 85 mikrograma po kubnom metru dva puta od početka godine. Stanica Beograd Bulevar despota Stefana je izmerila prekoračenje jednom.

Situacija ni u regionu nije mnogo bolja

Aplikacija xEco pokazuje i situaciju u regionu. Nedavno je unapređena, uključivanjem stanica državnog i građanskog monitoringa u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji sa ciljem proširenja broja korisnika i pružanja pravovremenih informacija, objasnio je Dejan Lekić, osnivač i idejni tvorac aplikacije.

xEco Vazduh sada prati kvalitet vazduha u šest zemalja regiona

„xEco Vazduh sada prati situaciju na 219 stanica kojima upravlja država na različitim nivoima u šest zemalja regiona i više od 500 građanskih merača. Ovo će omogućiti mnogo bolji uvid u to šta se zapravo događa sa vazduhom na Balkanu i predstavlja do sada nezabeležen poduhvat u oblasti zaštite životne sredine u regionu“, naglasio je Lekić.

Situacija sa kvalitetom vazduha u regionu je vrlo slična situaciji u Srbiji. Posle Novog Pazara, Strumica u Severnoj Makedoniji beleži 35 dana sa koncentracijom PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru.

Sledi Doboj u Bosni i Hercegovini, sa 32 dana. U Crnoj Gori je to Bjelo Polje sa 28 dana, u Hrvatskoj Slavnonski Brod sa 25 dana. Črna na Koroškem u Sloveniji ima 23 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako ziveti odrzivije ekološke odluke koje prave razliku

Kako živeti održivije: ekološke odluke koje prave razliku

12. februar 2024. - Održiv način život nije samo dobar za životnu sredinu, već i za vaš novčanik i zdravlje. Male ekološke odluke mogu da naprave veliku razliku.

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

12. februar 2024. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

12. februar 2024. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini