Klimatske promene

OCI: Norveška sprovodi agresivnu politiku širenja svoje industrije nafte i gasa

Norveska sprovodi agresivnu politiku sirenja svoje industrije nafte i gasa OCI

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška tvrdi da je jedan od klimatskih lidera i bila je među prvim zemljama koja je ratifikovala Pariski sporazum. Međutim, prema navodima organizacije Oil Change International (OCI), ova skandinavska država sprovodi „agresivnu politiku širenja svoje industrije nafte i gasa“ i dodelila je i oko 700 dozvola za istraživanja samo u proteklih deset godina. Takođe, prema pisanju Daily Maila, Velika Britanija najavljuje da će ove godine započeti ekspolataciju na još šest naftnih i gasnih polja u Severnom moru.

Norveška je postala najagilniji ili, kako kažu u organizaciji Oil Change, najagresivniji istraživač nafte i gasa u Evropi. U poslednjih deset godina norveška vlada dodelila je isti broj dozvola za istraživanje kao u periodu 1965-2012. navodi se u objavi.

OCI tvrdi da nafta i gas na eksploatacionim poljima u Norveškoj koja su već licencirana, ali još uvek nisu u ekspolataciji, mogu da povećaju emisije za dodatnih tri milijarde tona ugljen-dioksida. Ovo je 60 puta više od norveških godišnjih emisija.

Wisting – najveće nalazište u Norveškoj, ali sa ogromnim klimatskim uticajem

Naftna kompanija Equinor planira da traži odobrenje za razvoj naftnog polja Wisting u Barencovom moru 2022, kaže OCI. Prema rezervama nafte, Wisting bi mogao da postane i najveće nalazište u Norveškoj, ali sa ogromnim klimatskim uticajem, ističe OCI.

Ukoliko Norveška odobri istraživanja i razvoj naftnog polja Wisting, to bi bilo najsevernije ekspolataciono polje na svetu, smešteno u arktičkom području sa veoma osetljivim ekosistemom, ističe u objavi OCI, organizacija koja je fokusirana na otkrivanje „stvarnih troškova nafte“.

Preko 500 miliona barela iz naftnog polja Wisting ekivalentno je godišnjim emisijama oko 50 termoelektrana na ugalj

Preko 500 miliona barela iz naftnog polja Wisting bi moglo da prilikom sagorevanja oslobodi više od 200 miliona tona ugljen-dioksida, što je ekivalentno godišnjim emisijama oko 50 termoelektrana na ugalj, upozoravaju u objavi iz OCI.

OCI poziva Norvešku da se uskladi da klimatskim ciljem

„Ako sadašnja norveška vlada želi da bude ozbiljno shvaćena po pitanju klimatskih zalaganja, ona mora preispitati politiku nafte i gasa zemlje i uskladiti ih sa ciljevima Pariskog sporazuma i principima globalne pravičnosti“, poručuje OCI.

U proteklih 10 godina, od 2012, nove dozvole su otvorile mogućnost za potencijalnu eksploataciju 2,8 milijardi barela nafte i gasa, što je tri i po puta više od drugog evropskog proizvođača, Ujedinjenog Kraljevstva.

Oil Change International preporučuje da norveška vlada zaustavi sistem licenciranja Awards in Predefined Areas (APA) i odbije Equinorovu ponudu za projekat razvoja naftnog polja Wisting.

Norveške godišnje emisije CO2 za 2020. – „domaće“ u odnosu na „izvezene“ emisije

Velika Britanija nastavlja istraživanja

Šest naftnih i gasnih polja u Severnom moru biće otvoreno uprkos obećanju premijera Velike Britanije Borisa Johnsona o neto nula emisija, prenosi Daily Mail.

Uprava za naftu i gas je spremna odobri bušenje u šest oblasti. Eksploatacija bi mogla da započne u polju Rosebank, zapadno od Šetlanda, i na lokacijama Jackdaw, Marigold, Brodick, Catcher i Tolmount East u Severnom moru, navodi britanski dnevnik. Pretpostavlja se da su rezerve svih bušotina zajedno oko 62 miliona tona ekvivalenta nafte, što je dovoljno da pokrije potrošnju u Ujedinjenom Kraljevstvu za period od šest meseci.

Premijer Johnson je jasno istakao nameru da Britanija najkasnije 2050. godine smanji neto emisije ugljenika na nulu. Međutim, kako ističe Daily Mail, ministarstvo finansija navodno strahuje od ekonomskih uticaja od prebrzog prelaska na zelene izvore energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

9. februar 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

9. februar 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

srbija sistem za pracenje emisija GHG svetska banka

Srbija bi do 2026. trebalo da dobije funkcionalan sistem za praćenje, izveštavanje i verifikaciju emisija

9. februar 2022. - Uvođenje sistema deo je programa koji je dogovoren sa Svetskom bankom prilikom uzimanja dva kredita vredna skoro 220 miliona evra

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

9. februar 2022. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima