Klimatske promene

Nivo CO2 u atmosferi raste i pored pada emisija tokom pandemije

Nivo CO2 atmosferi pandemije emisija

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ugljen-dioksid je nastavio da se nakuplja iako su zabrane kretanja i obustave rada ozbiljno oborili emisije. Udar virusa korona vodi samo blagom smanjenju rasta koncentracije CO2 u atmosferi, jer neophodna je oštrija klimatska akcija da se oslabi globalno zagrevanje.

Usporavanje industrijske aktivnosti usled pandemije oboljenja COVID-19 nije spustilo nivoe gasova s efektom staklene bašte poput ugljen-dioksida (CO2) u atmosferi s rekordnih nivoa, objavila je Svetska meteorološka organizacija, WMO. Ova jedinjenja zarobljavaju toplotu, a globalno zagrevanje donosi ekstremne vremenske uslove, porast nivoa okeana i njihove kiselosti te topljenje polarnog leda.

Emisije mnogih zagađujućih i štetnih gasova su opale zbog obustava rada u privredi. Međutim, efekat na akumulaciju CO2 nije veći od regularnih godišnjih varijacija u ugljeničnom ciklusu i visoke prirodne stope promene u apsorpciji tog elementa, na primer u biljkama, pokazuju novi podaci.

Nivoi ugljen-dioksida su lane ponovo skočili i premašili koncentraciju od 410 čestica na milion, navodi se u WMO-ovoj publikaciji Greenhouse Gas Bulletin i dodaje da je trend nastavljen.

Stopa povećanja prisutnosti CO2 najbrža u istoriji

„Ugljen-dioksid ostaje u atmosferi vekovima, a u okeanu još duže. Zemlja je poslednji put iskusila uporedivu koncentraciju CO2 pre tri do pet miliona godina, kada je temperatura bila dva do tri stepena Celzijusa viša, a nivo mora deset do 20 metara iznad sadašnjeg. Ali nije bilo 7,7 milijardi stanovnika. Godine 2015. probili smo globalni prag od 400 čestica u milion. A samo četiri godine kasnije premašili smo 410 čestica u milion. Takva stopa porasta nije zabeležena u istoriji naših nalaza. Pad emisija vezan za mere zatvaranja samo je majušni trzaj na dugoročnom grafikonu. Potrebno nam je neprekidno zaravnjivanje krive“, izjavio je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Taalas: Pad emisija vezan za mere zatvaranja samo je majušni trzaj na dugoročnom grafikonu udela CO2 u atmosferi

Međutim, po njegovim rečima, korona virus je otvorio put ka istrajnijoj i ambicioznijoj klimatskoj akciji usmerenoj ka smanjenju emisija do neto nule kroz sveobuhvatnu transformaciju industrijskih, energetskih i saobraćajnih sistema.

Smanjenje emisija je jedva usporilo porast koncentracije ugljen-dioksida

Global Carbon Project je procenio da je dnevna količina ispuštenog CO2 tokom najintenzivnijeg perioda zatvaranja smanjena do 17 odsto na svetskom nivou. Preliminarne procene ukazuju na ukupno obaranje emisija za 4,2 do 7,5 procenata ove godine.

Na globalnom nivou, takvo smanjenje neće spustiti nivo CO2 u atmosferi, naglašavaju u WMO-u i dodaju da će samo porasti za do 0,23 čestice na milion manje nego prošle godine. Prirodno variranje je do jedne čestice na milion.

U biltenu su predstavljena merenja i za više drugih gasova, uključujući metan i azotne okside.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

naftna-platforma-zemlje-lobiranje-ipcc

Zemlje proizvođači fosilnih goriva i mesa lobiraju protiv hitne klimatske akcije

22 октобра 2021 - Saudijska Arabija, Australija i OPEK lobiraju protiv brzog prestanka korišćenja fosilnih goriva, dok se Brazil i Argentina protive promovisanju ishrane bez mesa.

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva beležiće rast bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže