Voda

NIŠ dobija sistem za sakupljanje i preradu otpadnih voda

Objavljeno

17.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Niš biće jedan od prvih gradova u Srbiji u kojem će se realizovati projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda. U Srbiji je trenutno u ovoj oblasti veoma loša situacija – prerađuje se samo 5-10 odsto otpadnih voda. Do 2041. potrebno je izgraditi 320 postrojenja za prečišćavanje da bi se dostigli standardi Evropske unije u zaštiti životne sredine.

Početak pripreme tehničke dokumentacije za ovaj projekat ozvaničen je, u sredu 15. marta potpisivanjem Memoranduma o razumevanju (MoR) između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Niša, dok je početka radova planiran za 2019. godinu.

Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID).

Kako je istakao gradnačelnik Niša, sistem za prikupljanje i preradu vode  trebalo bi da omogući prečišćavanje otpadnih voda i da se više od 20.000 tona mulja ukloni iz reke Nišave. Za sada je urađena Studija izvodljivosti, koju je prihvatilo gradsko veće grada Niša, čime su stečeni uslovi za pripremu i kompletiranje tehničke dokumentacije sa tenderom. Naredni korak biće priprema tehničke dokumentacije kroz PEID program.

Ova dokumentacija podrazumeva sledeće segmente – postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) Niš,  dodatni tretman mulja, glavni kolektori do postrojenja,  rekonstrukcija kolektora u Nišu,  proširenje kolektorske mreže  i postrojenje za prečišćavanje pitke vode Medijana – tretman vode od pranja filtera.

“Projekat u Nišu obuhvata 6 značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost preko 50 miliona evra,” rekla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U Srbiji se prerađuje samo 5-10% otpadnih voda, a do 2041. godine ovaj segment treba da se usaglasi sa evropskim direktivama, kao i da se izgradi 320 postrojenja za prečipćavanje otpadnih komunalnih voda. Više od 50% industrijskih postrojenja u Srbiji ne prečišćava otpadne vode, jer nema sisteme za prečišćavanje. Ni Beograd, kao grad sa više od dva miliona stanovnika, nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Dunav. Srbija se danas nalazi pri dnu lestvice evropskih zemalja u pogledu komunalne opremljenosti dok su brojne poplave koje su u prethodnom periodu pogodile Srbiju dodatno uticale na ovaj sektor.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 September 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 August 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 August 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

09 August 2021 - Šteta po životnu sredinu od flaširane vode je u Barseloni do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a opasnost po zdravlje od česmovače se rešava filtriranjem