Voda

NIŠ dobija sistem za sakupljanje i preradu otpadnih voda

Objavljeno

17.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Niš biće jedan od prvih gradova u Srbiji u kojem će se realizovati projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda. U Srbiji je trenutno u ovoj oblasti veoma loša situacija – prerađuje se samo 5-10 odsto otpadnih voda. Do 2041. potrebno je izgraditi 320 postrojenja za prečišćavanje da bi se dostigli standardi Evropske unije u zaštiti životne sredine.

Početak pripreme tehničke dokumentacije za ovaj projekat ozvaničen je, u sredu 15. marta potpisivanjem Memoranduma o razumevanju (MoR) između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Niša, dok je početka radova planiran za 2019. godinu.

Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID).

Kako je istakao gradnačelnik Niša, sistem za prikupljanje i preradu vode  trebalo bi da omogući prečišćavanje otpadnih voda i da se više od 20.000 tona mulja ukloni iz reke Nišave. Za sada je urađena Studija izvodljivosti, koju je prihvatilo gradsko veće grada Niša, čime su stečeni uslovi za pripremu i kompletiranje tehničke dokumentacije sa tenderom. Naredni korak biće priprema tehničke dokumentacije kroz PEID program.

Ova dokumentacija podrazumeva sledeće segmente – postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) Niš,  dodatni tretman mulja, glavni kolektori do postrojenja,  rekonstrukcija kolektora u Nišu,  proširenje kolektorske mreže  i postrojenje za prečišćavanje pitke vode Medijana – tretman vode od pranja filtera.

“Projekat u Nišu obuhvata 6 značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost preko 50 miliona evra,” rekla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U Srbiji se prerađuje samo 5-10% otpadnih voda, a do 2041. godine ovaj segment treba da se usaglasi sa evropskim direktivama, kao i da se izgradi 320 postrojenja za prečipćavanje otpadnih komunalnih voda. Više od 50% industrijskih postrojenja u Srbiji ne prečišćava otpadne vode, jer nema sisteme za prečišćavanje. Ni Beograd, kao grad sa više od dva miliona stanovnika, nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Dunav. Srbija se danas nalazi pri dnu lestvice evropskih zemalja u pogledu komunalne opremljenosti dok su brojne poplave koje su u prethodnom periodu pogodile Srbiju dodatno uticale na ovaj sektor.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

17. mart 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

17. mart 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

17. mart 2017. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

17. mart 2017. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.