Električna energija

Nemačka priprema model koji će privredi omogućiti niže cene struje

Nemacka priprema model koji ce privredi omoguciti jeftiniju struju habek

Foto: Ministarstvo ekonomije i klimatske akcije

Objavljeno

09.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada priprema model koji će omogućiti da privreda ima niže cene električne energije, kako bi bila konkurentna firmama iz SAD i Kine koje struju plaćaju jeftinije. U pripremi su kratkoročne i dugoročne mere, koje podrazumevaju ograničenje trenutne cene i posebnu tarifu za industriju.

Robert Habek, ministar ekonomije i klimatske akcije, izjavio je da je potrebno rešiti situaciju u vezi sa cenom struje za evropsku industriju, kao i da se odluka o tome mora doneti ove godine. On je rekao da taj deo nedostaje u okviru Industrijskog plana za zeleni dogovor, koji je Evropska komisija predstavila početkom februara.

Inače, taj Plan je odgovor EU na subvencije koje predviđa Zakon o obaranju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i podsticaje koje druge konkurentske zemlje već isplaćuju ili najavljuju. Podsticaji se dobrim delom odnose na razvoj zelene ekonomije.

Nemačke firma plaćaju struju više nego duplo skuplje od konkurencije u Kini

Studije iz perioda pre energetske krize, kako prenosi Euractiv, pokazivale su da nemačke firme plaćaju više nego duplo veće račune za struju u poređenju sa konkurencijom iz SAD-a i Kine.

Podaci za cene u Kini nisu dostupni, ali se kao cena koju plaća industrija solarne opreme spominje oko sedam evrocenti po kWh. Nedavno je Wacker Chemicals, poslednji preostali proizvođač polisilikona u Nemačkoj, saopštio da konkurencija iz Kine plaća duplo nižu cenu struje od njih.

Portal Energate prenosi da nemačka vlada trenutno radi na konceptu koji će kompanijama omogućiti da obezbede jeftinu električnu energiju iz vetroelektrana na moru.

Dugoročno rešenje su vetroparkovi na moru

Habek je rekao da bi prednosti elektrana na obnovljivu energiju koje proizvode električnu energiju po ceni 5-9 evrocenti trebalo da se prenesu i na kompanije u zavisnosti od geografskih okolnosti.

Nemački ministar je naveo da trenutno EU pomaže firmama u kapitalno intenzivnim troškovima (CAPEX), dok su SAD odlučile da podrže operativne troškove (OPEX). Kako bi se ovo promenilo u pripremi je, dodao je, posebna tarifa za struju za industriju.

Moguće i ograničenje cene

On očekuje da se iz vetroparkova na moru mogu obezbediti velike količine energije koja može koristiti kompanijama kroz ugovore o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA). Ali, dok ne budu dostupne dovoljne količine te energije, nemačka vlada razmatra ograničenje cena struje za privredu.

Habek je naglasio da se sada razmatra da li su dodatna ograničenja moguća ili neophodna, i potvrdio da će njegovo Ministarstvo sigurno uraditi svoje deo posla, a to je da osmisli tarifu za industriju.

Inače, davanje povlašćene cene firmama najverovatnije zahteva odobrenje u skladu sa evropskim propisima o državnoj pomoći.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

9. mart 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

9. mart 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

9. mart 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. mart 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora