Električna energija

Nemačka priprema model koji će privredi omogućiti niže cene struje

Nemacka priprema model koji ce privredi omoguciti jeftiniju struju habek

Foto: Ministarstvo ekonomije i klimatske akcije

Objavljeno

09.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada priprema model koji će omogućiti da privreda ima niže cene električne energije, kako bi bila konkurentna firmama iz SAD i Kine koje struju plaćaju jeftinije. U pripremi su kratkoročne i dugoročne mere, koje podrazumevaju ograničenje trenutne cene i posebnu tarifu za industriju.

Robert Habek, ministar ekonomije i klimatske akcije, izjavio je da je potrebno rešiti situaciju u vezi sa cenom struje za evropsku industriju, kao i da se odluka o tome mora doneti ove godine. On je rekao da taj deo nedostaje u okviru Industrijskog plana za zeleni dogovor, koji je Evropska komisija predstavila početkom februara.

Inače, taj Plan je odgovor EU na subvencije koje predviđa Zakon o obaranju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i podsticaje koje druge konkurentske zemlje već isplaćuju ili najavljuju. Podsticaji se dobrim delom odnose na razvoj zelene ekonomije.

Nemačke firma plaćaju struju više nego duplo skuplje od konkurencije u Kini

Studije iz perioda pre energetske krize, kako prenosi Euractiv, pokazivale su da nemačke firme plaćaju više nego duplo veće račune za struju u poređenju sa konkurencijom iz SAD-a i Kine.

Podaci za cene u Kini nisu dostupni, ali se kao cena koju plaća industrija solarne opreme spominje oko sedam evrocenti po kWh. Nedavno je Wacker Chemicals, poslednji preostali proizvođač polisilikona u Nemačkoj, saopštio da konkurencija iz Kine plaća duplo nižu cenu struje od njih.

Portal Energate prenosi da nemačka vlada trenutno radi na konceptu koji će kompanijama omogućiti da obezbede jeftinu električnu energiju iz vetroelektrana na moru.

Dugoročno rešenje su vetroparkovi na moru

Habek je rekao da bi prednosti elektrana na obnovljivu energiju koje proizvode električnu energiju po ceni 5-9 evrocenti trebalo da se prenesu i na kompanije u zavisnosti od geografskih okolnosti.

Nemački ministar je naveo da trenutno EU pomaže firmama u kapitalno intenzivnim troškovima (CAPEX), dok su SAD odlučile da podrže operativne troškove (OPEX). Kako bi se ovo promenilo u pripremi je, dodao je, posebna tarifa za struju za industriju.

Moguće i ograničenje cene

On očekuje da se iz vetroparkova na moru mogu obezbediti velike količine energije koja može koristiti kompanijama kroz ugovore o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA). Ali, dok ne budu dostupne dovoljne količine te energije, nemačka vlada razmatra ograničenje cena struje za privredu.

Habek je naglasio da se sada razmatra da li su dodatna ograničenja moguća ili neophodna, i potvrdio da će njegovo Ministarstvo sigurno uraditi svoje deo posla, a to je da osmisli tarifu za industriju.

Inače, davanje povlašćene cene firmama najverovatnije zahteva odobrenje u skladu sa evropskim propisima o državnoj pomoći.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

9. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

9. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

9. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

9. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice