Otpad

Naučna ekspedicija istražuje prisustvo mikroplastike na Antarktiku

IAEA pokrenula ekspediciju za istraživanje prisustva mikroplatike na Antarktiku

Foto: IAEA

Objavljeno

08.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u saradnji sa Argentinom poslala svoju prvu naučnoistraživačku ekspediciju da prouči prisustvo mikroplastike na Antarktiku.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u okviru svoje inicijative Nuklearna tehnologija za kontrolisanje zagađenja plastikom (NUTEC Plastics) poslala ekspediciju da istraži prisustvo i rasprostranjenost mikroplastike na najjužnijem kontinentu, Antartiku.

Kroz mrežu laboratorija za praćenje plastike, NUTEC Plastics koristi nuklearne i izotopske tehnike za dobijanje podataka o rasprostranjenosti mikroplastike u moru, kao i za uzorkovanje i analizu učestalosti mikroplastike u životnoj sredini.

Mikroplastiku čine sitni komadi plastike, manji od pet milimetara, koji obično nastaju usitnjavanjem većih predmeta.

Grosi: Međunarodnoj zajednici još uvek nedostaju naučni podaci potrebni za donošenje informisanih odluka

Ekspedicija je pokrenuta u saradnji sa Argentinom te će se istraživanje sprovesti na teritoriji Antarktika na koju ta država polaže pravo. Predsednik Argentine Havijer Milej i generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi pridružili su se naučnom timu IAEA u argentinskim antarktičkim bazama Marambio i Esperanza kako bi ozvaničili početak misije.

„Mikroplastika je globalni problem, ali međunarodna zajednica još nema dovoljno naučnih podataka potrebnih za donošenje informisanih odluka“, rekao je Grosi. Cilj inicijative NUTEC Plastics je prouči poreklo plastike, njeno kretanje i uticaj, kako bi doprinela rešavanju, pojasnio je.

Dva stručnjaka IAEA će narednih mesec dana meriti prisustvo mikroplastike na 22 lokacije na Antarktiku u blizini istraživačke baze Karlina.

Istraživači će uzeti uzorke morske vode sa 12 lokacija, sedimenta na četiri mesta i po tri uzorka iz jezera sa peščanih plaža. Takođe će meriti prisustvo mikroplastike u organizmima životinja – prikupljenih školjki i puževa – i u izmetu pingvina.

Mikroplastika doprinosi ubrzanom gubitku leda na Antarktiku

Prisustvo mikroplastike može doprineti ubrzanju gubitka leda na Antarktiku, tvrdi IAEA. Ona smanjuje refleksivnost leda, povećava hrapavost ledene površine, deluje kao toplotni izolator, doprinosi mehaničkom slabljenju strukture leda i poboljšava uslove za razmnožavanje mikroba.

Osim toga, mikroplastika ulazi u lanac ishrane antarktičkih organizama, negativno utičući na zdravlje životinja i njihovu otpornost na klimatske promene.

Prvi dokazi prisustva mikroplastike pronađeni su u obalnom ledu Antarktika 2009. godine, kada su istraživači sa Univerziteta Tasmanije uzorkovali morski led na Istočnom Antarktiku.

Međutim, još uvek nema gotovo nikakvih informacija o tome gde i koliko mikroplastike stiže na Antarktik. Takođe, postoji vrlo malo podataka o vrstama mikroplastike koja dospeva u ovo područje preko okeanskih struja, atmosferskim taloženjem i zbog prisustva ljudi.

rezoluciji iz marta 2022. godine, države članice Ujedinjenih nacija su se obavezale da će pokrenuti pregovore o novom globalnom sporazumu o zabrani zagađenja plastikom, s ciljem formalnog usvajanja do 2025. godine. Podaci koje NUTEC Plastics prikuplja biće ključni za donošenje odluka, dodala je IAEA.

NUTEC Plastics doprinosi rešavanju pitanja zagađenja plastikom na dva fronta. Prvi je mesto nastanka zagađenja, gde bi uvođenje novih tehnologija trebalo da unapredi postupak recikliranja. Drugi front je u okeanu, gde završi najveći deo plastičnog otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

8. januar 2024. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

8. januar 2024. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

8. januar 2024. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.