Životna sredina

EU zabranjuje proizvode koji sadrže dodatu mikroplastiku

mikroplastika-zabrana-EU

Foto: Pexels

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija usvojila je zabranu prodaje mikroplastike i niza proizvoda koji sadrže mikroplastiku, čime će biti sprečeno ispuštanje oko pola miliona tona te zagađujuće materije u životnu sredinu. Zabrana se odnosi na proizvode kojima se namerno dodaje mikroplastika, uključujući kozmetiku, deterdžente, đubriva i veštačke sportske terene.

Kada jednom završi u životnoj sredini, mikroplastika se ne može razgraditi niti ukloniti. Ona se tako akumulira u životinjama i ribama, pa je ljudi unose u organizam kroz ishranu, navodi Evropska komisija.

Zabranom namerno dodate mikroplastike se rešava jedan ozbiljan problem po životnu sredinu i zdravlje ljudi, izjavio je Evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus. Mikroplastika se nalazi u morima, rekama i na kopnu, kao i u hrani i vodi za piće. Ova mera se odnosi na veoma male čestice, ali predstavlja veliki korak ka smanjenju zagađenja koje je izaziva čovek, rekao je.

Definicija mikroplastike koja se koristi u novom propisu obuhvata sve čestice od sintetičkih polimera veličine manje od pet milimetara koje su organske, nerastvorljive i nerazgradive, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Trošak koji će zabrana proizvesti tokom 20 godina se procenjuje na 19 milijardi evra

Ukupni troškovi po sve zainteresovane strane, industriju, sportske klubove i opštine procenjeni su na oko 19 milijardi evra u narednih 20 godina, ali je Evropska agencija za hemikalije (European Chemicals Agency – ECHA) utvrdila da su oni proporcionalni očekivanim koristima za životnu sredinu.

Zabrana obuhvata kozmetiku u kojoj se mikroplastika koristi za različite namene, kao što je piling (mikrokuglice) ili dobijanje određene teksture, mirisa ili boje, zatim deterdžente, omekšivače, šljokice, đubriva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lekove i medicinske uređaje.

Biće zabranjen i granulat za ispunu za veštačke sportske terene, koji je najveći izvor zagađenja životne sredine namerno dodatom mikroplastikom, navodi komisija.

Mikrokuglice u kozmetici biće odmah zabranjene, dok će za neke druge proizvode postojati period prilagođavanja

Zabrana će stupiti na snagu 20 dana od usvajanja za kozmetiku koja sadrži mikrokuglice (sitne plastične kuglice koje se koriste za piling) i na šljokice od plastike, ali će za neke druge kozmetičke proizvode biti dozvoljen period prilagođavanja od četiri do 12 godina.

Što se tiče materijala za sportske podloge, zabrana će stupiti na snagu za osam godina kako bi se vlasnicima i menadžerima terena dalo vremena da pređu na alternativne materijale i omogućilo da postojećim sportskim terenima istekne rok upotrebe.

Građevinski materijal, prehrambeni proizvodi i hrana za životinje su izuzeti iz zabrane

Proizvodi koji sadrže mikroplastiku ali je ne ispuštaju ili se njeno oslobađanje može svesti na minimum izuzeti su iz zabrane. Međutim, proizvođači će morati da prijavljuju procenjene emisije mikroplastike i da obezbede uputstva za upotrebu i odlaganje proizvoda kako bi se sprečilo ispuštanje mikroplastike u životnu sredinu.

Ovo se odnosi na građevinski materijal, proizvode koji se koriste u industriji i proizvode koji su već obuhvaćeni drugim propisima EU, kao što su lekovi, prehrambeni proizvodi i hrana za životinje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

29. septembar 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

29. septembar 2023. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

29. septembar 2023. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja