Životna sredina

Najveće naftne kompanije se šire na proizvodnju litijuma

Najvece-naftne-kompanije-sire-proizvodnju-litijuma

Photo: Rorozoa on Freepik

Objavljeno

01.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

ExxonMobil, Schlumberger i Occidental su u rastućoj grupi naftnih giganata koji uglavnom zaobilaze sektor elektrana na obnovljive izvore, već su se u investicijama u dekarbonizaciju okrenuli proizvodnji litijuma. Ali ne rudnicima. Računaju na prednosti svoje tehnologije za vađenje slanih podzemnih voda bogatih tim veoma traženim belim metalom.

Britanske kompanije Shell i BP (ranije British Petroleum) ulažu ogromna sredstva u solarne i vetroelektrane, a ovakvi projekti se razvijaju sporo. To je jedan od važnih faktora kojim mogu da se objasne njihove slabe performanse na berzi. U poslednjih pet godina zabeležile su rast od 10 odnosno pad od 13 odsto.

Za razliku od njih, ExxonMobil sada vredi 50 odsto više. Što se tiče energetske tranzicije i dekarbonizacije, taj gigant sa sedištem u Teksasu nastupa indirektno. Naime, kao i sve više drugih proizvođača nafte i gasa, okrenuo se litijumu.

Kompanije koje crpe i prerađuju naftu veruju da mogu brže da ovladaju novom tehnologijom za litijum od konkurenata

Računaju da mogu da iskoriste i unaprede tehnologiju kojom već raspolažu za crpljenje podzemnih mineralnih voda i iz njih ekstrahuju taj element. Litijum, alkalni metal, najtraženija je sirovina za proizvodnju baterija. Podzemne vode su pritom standardan nusproizvod pri vađenju nafte.

Po istoj logici, najveća svetska rudarska kompanija Rio Tinto razvija projekte za iskopavanje i preradu minerala koji se nalaze u stenama. Do sada su takvi rudnici otvarani u pustim područjima.

Rio Tintovi projekti u Portugalu i u dolini Jadra u Srbiji očekivano su izazvali otpor stanovništva i zaštitnika životne sredine. Druge rudarske kompanije su poslednjih godina usporile s investicijama u ovom segmentu, kako je cena litijuma drastično padala.

ExxonMobil će proizvoditi litijum za baterije za električna vozila

Neki od glavnih naftaša, uključujući Equinor, Schlumberger i Occidental, očigledno veruju da će rešenja za dobijanje litijuma iz geotermalnih voda i drugih podzemnih rastvora mineralnih soli postati isplativa. ExxonMobil je prošle sedmice potpisao preliminarni sporazum o snabdevanju južnokorejske kompanije SK On.

Ugovor bi mogao da dostigne 100.000 tona godišnje. Klijent bi od tog materijala proizvodio baterije za električna vozila u Sjedinjenim Državama, između ostalog za Ford i Hyundai.

ExxonMobil se sprema da počne proizvodnju u Arkanzasu.

Oxy se ustremio na litijumsku dolinu u južnoj Kaliforniji

Pre mesec dana su zajedničku firmu oformili Occidental Petroleum – Oxy i BHE Renewables, ispostava kompanije Berkshire Hathaway Energy Vorena Bafeta. Projekat će isprobati i primeniti tehnologiju direktne ekstrakcije litijuma koju je patentirao TerraLithium, saopšteno je. Occidental mu je matična kompanija, sa stoodstotnim vlasništvom.

BHE Renewables ima deset geotermalnih elektrana u okrugu Impirijal u južnoj Kaliforniji. Ukupni kapacitet iznosi 345 megavata, a prerađuju skoro 190,000 litara u minuti. Oblast tamošnjeg slanog jezera Solton si je dosad najveće nalazište litijuma otkriveno u Severnoj Americi.

Norveški državni Equinor, koji se u velikoj meri oslanja i na vetroelektrane na moru, sklopio je u maju partnerstvo s američkom rudarskom kompanijom Standard Lithium. Dogovorili su se da kupi udeo od po 45 odsto u dva projekta direktne ekstrakcije iz podzemnih voda u jugoistočnom Arkanzasu i istočnom Teksasu.

Schlumberger namerava da plasira svoju novu tehnologiju širom sektora

I Saudi Aramco iz Saudijske Arabije i ADNOC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata rade na sličnim projektima. SLB ili Schlumberger, najveći provajder usluga na naftnim poljima na svetu, gradi pilot-postrojenje u Nevadi, a druge kompanije ga angažuju u okviru svojih investicija za dobijanje litijuma iz podzemnih voda.

Kao i drugi industrijski proizvođači, naftaši prebacuju mašine i vozila na električni pogon. Za njih će biti potrebno sve više baterija. To je još jedna korist od ekspanzije na proizvodnju litijuma. Pritom je dobijanje dozvola za takve delatnosti obično mnogo jednostavnije nego za rudarske projekte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

1. jul 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Najvece-naftne-kompanije-sire-proizvodnju-litijuma

Najveće naftne kompanije se šire na proizvodnju litijuma

1. jul 2024. - ExxonMobil Schlumberger i Occidental su se u investicijama u dekarbonizaciju okrenuli proizvodnji litijuma umesto zelenoj energiji

Ekoloski aktivisti gradani gradjani radikalizaciju protesta istrazivanja rudarenja litijuma

Ekološki aktivisti i građani najavili radikalizaciju protesta protiv istraživanja i rudarenja litijuma

1. jul 2024. - Pokret protiv Rio Tintovog projekta zatražio je od vlade da zabrani istraživanja i eksploataciju litijuma i bora, zapretivši novim blokadama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

1. jul 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate