OIE

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Foto: Andrew Martin from Pixabay

Objavljeno

18.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra u Severnom Moru. Najava daje potporu ambicijama Evropske unije da povećanjem obnovljivih izvora energije obezbedi energetsku sigurnost, ali u WindEurope navode da svih pet evropskih proizvođača vetroturbina trenutno posluju sa gubitkom.

Četiri zemlje EU, Belgija, Danska, Nemačka i Holandija planiraju izgradnju vetroelektrana na moru kapaciteta 150 gigavata (GW), do 2050. godine.

Na samitu u Esbjergu u Danskoj najviši zvaničnici četiri zemlje i Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potpisali se deklaraciju o zajedničkoj viziji za priobalni vetar i prateću infrastrukturu u Severnom moru, saopštio je WindEurope.

Dickson: Svih pet evropskih proizvođača vetroturbina danas posluje sa gubitkom

Izvršni direktor Asocijacije za energiju vetra WindEurope Giles Dickson prokomentarisao da je najava od 150 GW vetra u Severnom moru fantastična vest, ali je i napomenuo da novi planovi mogu biti ispunjeni samo ako Evropa ima održiv lanac snabdevanja energijom vetra i ako pojednostavi izdavanje dozvola za vetroelektrane. Svih pet evropskih proizvođača vetroturbina danas posluje sa gubitkom, rekao je Dickson.

Proizvođači vetroturbina prepoznaju probleme

„Evropski lanac snabdevanja energijom vetra je u lošem stanju. Troškovi sirovina i komponenti rastu. Dizajn aukcije je uglavnom zasnovan na troškovima, dok rizik nije dobro raspoređen duž lanca vrednosti. Industrija se bori da bude profitabilna. Sami apstraktni ciljevi nisu dovoljni“, kazao je Jochen Eickholt, izvršni direktor Siemens Gamesa Renewable Energy.

Eickholt: Evropski lanac snabdevanja energijom vetra je u lošem stanju. Troškovi sirovina i komponenti rastu

Pomorsko prostorno planiranje, dostupnost pristupačnog morskog dna i za vetroelektrane i za mrežnu infrastrukturu, kao i brže izdavanje dozvola za vetroelektrane na moru su ključni faktori za povećanje vetroelektrana na moru, ističe Sven Utermöhlen, izvršni direktor RWE-a Offshore Wind, koji smatra da Evropa treba da pojednostavi pravila i procedura za odobravanje novih vetroelektrana.

Peeters: Mi evoluiramo od izgradnje veza od tačke do tačke do izgradnje energetskih čvorišta koja su povezana sa hibridnim interkonektorima

„Električne mreže na moru postaju sve složenije. Mi evoluiramo od izgradnje veza od tačke do tačke do izgradnje energetskih čvorišta koja su povezana sa hibridnim interkonektorima. Ako se razvoj morskog vetra prepusti nekoordinisanom pristupu od zemlje do zemlje, značajan deo evropskog potencijala vetra na moru ostaće neiskorišćen“, rekao je Chris Peeters, izvršni direktor Elia Group.

Henrik Andersen, izvršni direktor Vestasa rekao je da se ovom najavom decenije debate pretvaraju u donošenje odluka,. On napominje da je od suštinske je važnosti da se tako postavljeni ciljevi pretoče u dozvole, a dozvole u projekte, visokokvalitetnu tehnologiju i poslove.

Nipper: Budući izazovi nisu troškovi, već kako da se velike promenljive količine energije integrišu u elektroenergetske sisteme

Mads Nipper, izvršni direktor Ørsted napominje da tenderi za vetroelektrane na moru takođe moraju da obezbede šire društveno stvaranje vrednosti umesto da se fokusiraju samo na cenu. Budući izazovi nisu troškovi, objašnjava Nipper, već kako da se velike promenljive količine energije integrišu u elektroenergetske sisteme, a da se to obezbedi i izgradi u skladu sa prirodom.

Ekspanzija vetra i na moru i na kopnu treba da „ide ruku pod ruku sa zaštitom biodiverziteta iu dijalogu sa lokalnim zajednicama i drugim zainteresovanim stranama“, ističu u asocijaciji za energiju vetra.

Vetar ključni deo energetskih strategija EU

Energija iz vetroelektrana na moru bi trebalo da poraste sa 15 GW gigavata, koliki je kapacitet trenutno u EU, na 300 GW do 2050, kako bi se dostigli postavljeni ciljevi klimatske neutralnosti do polovine veka.

Vetroelektrane na kopnu bi u istom periodu trebalo da porastu sa današnjih 173 GW na 1000 GW kapaciteta, prema planu Evropske unije, napominje WindEurope.

Samit u Danskoj se poklopio sa predstavljanjem strateškog plana Evropske unije REPowerEU o energetskoj transformaciji i smanjenju zavisnosti od ruskih energenata, koji takođe podvlači centralnu ulogu energije vetra, navodi WindEurope.

Ukupna energija vetra u EU trebalo bi da poraste sa trenutnih 190 GW na 480 GW do 2030.

Prema REPowerEU, kako bi se ojačala energetsku sigurnost Evrope, ukupna energija vetra trebalo da poraste sa trenutnih 190 GW na 480 GW do 2030. godine, navodi WindEurope.

„To zahteva pojednostavljenje izdavanja dozvola i usklađene akcije za jačanje evropskog lanca snabdevanja energijom vetra. Takođe, zahteva i ogromna ulaganja u infrastrukturu mreže na moru, lučke objekte i plovila“, saopštila je asocijacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...