Voda

Najavljena dva tendera za preradu otpadnih voda – EU finansirala izgradnju četiri postrojenja

Najavljena-dva-tendera-za-preradu-otpadnih-voda-–-EU-finansirala-izgradnju

Foto: Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje

Objavljeno

19.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonsko Ministarstvo finansija bi do kraja 2018. godine trebalo da raspiše tendere za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u opštinama Bitolj i Tetovo, izjavio je ministar finansija Dragan Tevdoski, preneli su mediji.

Ove nedelje je zvanično pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Radoviš, u čiju izgradnju je uloženo 6 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Evropska unija je finansirala 85%, a opština Radoviš 15% projekta za izgradnju postrojenja, koje će prečišćavati komunalne otpadne vode i doprineti poboljšanju kvaliteta vode Radoviške reke, kao i kvaliteta života građana, saopštilo je ministarstvo.

Završena izgradnja četiri postrojenja uz finansiranje EU

Radoviš je jedna od četiri makedonske opštine, uz Prilep, Strumicu i Kičevo, koje su dobile sredstva od Evropske unije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Postrojenje u opštini Radoviš ima kapacitet za 25.000 stanovnika, navodi se u saopštenju ministarstva.

U okviru projekta u opštini Radoviš izgrađen je i pristupni put dužine 1,5 km i rehabilitovana sekundarna kanalizaciona mreža u dužini od ukupno 3,3 km. Ceremoniji puštanja u rad su prisustvovali premijer Zoran Zaev, ambasador EU Samuel Žbogar i drugi zvaničnici.

Radove je izvela WTE grupa, deo austrijske EVN grupe, koja je izgradila i postrojenje za preradu otpadnih voda u Kičevu, vrednosti 8,3 miliona evra, i postrojenje u Strumici. Ukupna vrednost ova tri projekta je 21 milion evra, navodi se na sajtu WTE grupe.

Početkom jula je pušteno u rad postrojenje za preradu otpadnih voda u Prilepu, u čiju je izgradnju uloženo 9,67 miliona evra kao deo šireg projekta vrednosti 23 miliona evra, u okviru kog je izgrađena i kanalizaciona mreža dužine 60 km. EU je obezbedila 17 miliona evra za projekat u Prilepu, dok je 5 miliona evra izdvojeno iz državnog budžeta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

19. jul 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

19. jul 2018. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

19. jul 2018. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

19. jul 2018. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika