Voda

Najavljena dva tendera za preradu otpadnih voda – EU finansirala izgradnju četiri postrojenja

Najavljena-dva-tendera-za-preradu-otpadnih-voda-–-EU-finansirala-izgradnju

Foto: Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje

Objavljeno

19.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonsko Ministarstvo finansija bi do kraja 2018. godine trebalo da raspiše tendere za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u opštinama Bitolj i Tetovo, izjavio je ministar finansija Dragan Tevdoski, preneli su mediji.

Ove nedelje je zvanično pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Radoviš, u čiju izgradnju je uloženo 6 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Evropska unija je finansirala 85%, a opština Radoviš 15% projekta za izgradnju postrojenja, koje će prečišćavati komunalne otpadne vode i doprineti poboljšanju kvaliteta vode Radoviške reke, kao i kvaliteta života građana, saopštilo je ministarstvo.

Završena izgradnja četiri postrojenja uz finansiranje EU

Radoviš je jedna od četiri makedonske opštine, uz Prilep, Strumicu i Kičevo, koje su dobile sredstva od Evropske unije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Postrojenje u opštini Radoviš ima kapacitet za 25.000 stanovnika, navodi se u saopštenju ministarstva.

U okviru projekta u opštini Radoviš izgrađen je i pristupni put dužine 1,5 km i rehabilitovana sekundarna kanalizaciona mreža u dužini od ukupno 3,3 km. Ceremoniji puštanja u rad su prisustvovali premijer Zoran Zaev, ambasador EU Samuel Žbogar i drugi zvaničnici.

Radove je izvela WTE grupa, deo austrijske EVN grupe, koja je izgradila i postrojenje za preradu otpadnih voda u Kičevu, vrednosti 8,3 miliona evra, i postrojenje u Strumici. Ukupna vrednost ova tri projekta je 21 milion evra, navodi se na sajtu WTE grupe.

Početkom jula je pušteno u rad postrojenje za preradu otpadnih voda u Prilepu, u čiju je izgradnju uloženo 9,67 miliona evra kao deo šireg projekta vrednosti 23 miliona evra, u okviru kog je izgrađena i kanalizaciona mreža dužine 60 km. EU je obezbedila 17 miliona evra za projekat u Prilepu, dok je 5 miliona evra izdvojeno iz državnog budžeta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kurti Kosovu izgraditi dve brane rezerve vode

Kurti: Na Kosovu* će se izgraditi dve brane da se povećaju rezerve vode

22 децембра 2021 - Premijer Kosova* Albin Kurti je najavio izgradnju dve brane i podsetio da je vlada zabranila korišćenje vodnih resursa bez koncesije

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

04 децембра 2021 - Zrenjaninci čekaju već više od sedamnaest godina na ostvarenje svojih ustavom zagarantovanih prava na čistu pijaću vodu

Voda busotina istrazivanje litijuma Lukavcu kod Valjeva bunarima ekstremno kontaminirana borom

Voda zatrovana oko bušotina za istraživanje litijuma kod Valjeva

16 новембра 2021 - Voda oko bušotina za istraživanje rezervi litijuma u Lukavcu kod Valjeva i u obližnjim bunarima ekstremno je kontaminirana borom

Vodovod Krusevac prerada otpadnih voda

Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

03 новембра 2021 - Nova fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu pretvara mulj u biogas.  To je jedan od retkih primera cirkularne ekonomije u praksi u Srbiji.