Voda

Najavljena dva tendera za preradu otpadnih voda – EU finansirala izgradnju četiri postrojenja

Najavljena-dva-tendera-za-preradu-otpadnih-voda-–-EU-finansirala-izgradnju

Foto: Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje

Objavljeno

19.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonsko Ministarstvo finansija bi do kraja 2018. godine trebalo da raspiše tendere za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u opštinama Bitolj i Tetovo, izjavio je ministar finansija Dragan Tevdoski, preneli su mediji.

Ove nedelje je zvanično pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Radoviš, u čiju izgradnju je uloženo 6 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Evropska unija je finansirala 85%, a opština Radoviš 15% projekta za izgradnju postrojenja, koje će prečišćavati komunalne otpadne vode i doprineti poboljšanju kvaliteta vode Radoviške reke, kao i kvaliteta života građana, saopštilo je ministarstvo.

Završena izgradnja četiri postrojenja uz finansiranje EU

Radoviš je jedna od četiri makedonske opštine, uz Prilep, Strumicu i Kičevo, koje su dobile sredstva od Evropske unije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Postrojenje u opštini Radoviš ima kapacitet za 25.000 stanovnika, navodi se u saopštenju ministarstva.

U okviru projekta u opštini Radoviš izgrađen je i pristupni put dužine 1,5 km i rehabilitovana sekundarna kanalizaciona mreža u dužini od ukupno 3,3 km. Ceremoniji puštanja u rad su prisustvovali premijer Zoran Zaev, ambasador EU Samuel Žbogar i drugi zvaničnici.

Radove je izvela WTE grupa, deo austrijske EVN grupe, koja je izgradila i postrojenje za preradu otpadnih voda u Kičevu, vrednosti 8,3 miliona evra, i postrojenje u Strumici. Ukupna vrednost ova tri projekta je 21 milion evra, navodi se na sajtu WTE grupe.

Početkom jula je pušteno u rad postrojenje za preradu otpadnih voda u Prilepu, u čiju je izgradnju uloženo 9,67 miliona evra kao deo šireg projekta vrednosti 23 miliona evra, u okviru kog je izgrađena i kanalizaciona mreža dužine 60 km. EU je obezbedila 17 miliona evra za projekat u Prilepu, dok je 5 miliona evra izdvojeno iz državnog budžeta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske-promene-u-Italiji-ekstremna-susa-ugrozavaju-vina-maslina

Klimatske promene i ekstremna suša u Italiji ugrožavaju proizvodnju vina i maslina

20 јула 2022 - Italijanski način života bi mogao drastično da se promeni, pogotovo u dolini reke Po, koju je nezapamćena suša pretvorila u potok.

zrenjanin voda metito ugovor brnabic

Zrenjanin i Metito potpisali ugovor: pijaća voda stiže 2024.

07 јула 2022 - Zrenjanin je bez pijaće vode više od 18 godina, pa stručnjaci poručuju da je bezobrazluk da im se obeća da čekaju još dve godine

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: žurka u zaštićenoj pećini

Ekolozi osudili marketinšku kampanju za vodu Rosa Homolje: ugrožene zaštićene vrste, ekosistem pećine

14 јуна 2022 - Posle marketinškog događaja koji je promovisao novu vodu Rosa Homolje u spomeniku prirode Rajkova pećina,...