Životna sredina

Na inicijativu Srbije UN usvojilе Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj

jelena begovic rezolucija odrzivi razvoj un

Ministarka Jelena Begović u UN (foto: Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija)

Objavljeno

05.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je, na predlog Srbije, Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine. Ovo je prva tematska rezolucija čije je donošenje inicirala i koordinisala Srbija od sticanja članstva u ovoj međunarodnoj organizaciji 2000. godine.

Na inicijativu kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i stalne misije Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama, Generalna skupština je usvojila Rezolucija o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, čime je Srbija postala pokretač i koordinator procesa donošenja ovog važnog dokumenta, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je ovo izuzetno važan trenutak za Srbiju i za međunarodnu zajednicu.

Begović: Srbija pokazala posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja

„Ovom inicijativom smo pokazali našu posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja. Ponosna sam na timski rad i predanost svih aktera koji su doprineli donošenju ove rezolucije“, rekao je Begović.

Rezolucija o Međunarodnoj dekada nauka za održivi razvoj predstavlja, kako je rekla, potvrdu opredeljenja Srbije da nauka ima ključnu ulogu u rešavanju globalnih izazova i postizanju održivog razvoja. Kroz saradnju sa drugim članicama Ujedinjenih nacija, dodala je, Srbija želi da iskoristi sve potencijale koje nauka pruža kako bi se ostvarili ciljevi održive budućnosti.

Rezolucija je, kako je navela Ministarstvo, plod konstruktivnih pregovora misije Srbije sa oko 40 članica UN.

Rezolucija je još jedan korak napred Srbije u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja

Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj pružiće platformu za saradnju svih relevantnih aktera, uključujući države članice UN, organizacije sistema UN, akademsku zajednicu, civilno društvo i privatni sektor, kako bi se promovisala nauka kao ključna za postizanje održive budućnosti.

Begović je istakla da je rezoluciju još jedan korak napred Srbije u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

„Nastavićemo da radimo zajedno sa međunarodnom zajednicom kako bismo osigurali da nauka bude motor pozitivnih promena i stvaranja bolje budućnosti za sve“, rekla je Begović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

5. septembar 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

5. septembar 2023. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

5. septembar 2023. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

5. septembar 2023. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj