OIE

Na bivšem jalovištu rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik gradi se solarna elektrana

Na bivšem jalovištu rudnika Trbovlje gradi se solarna elektrana Blate

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Planirano je da solarna elektrana Blate ima maksimalnu snagu 1,5 megavata, što znači da će biti među najvećima u Sloveniji, najavljuju iz kompanije Rudis, koja namerava da je instalira na mestu nekadašnjeg rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik.

Opština Hrastnik je u svom prostornom planu lokaciju Blate, na mestu bivšeg rudnika uglja i jalovišta u kompleksu Trbovlje-Hrastnik, predvidela za fotonaponsko postrojenje. Kompanija Rudis sa sedištem u Trbovlju je u novembru dobila građevinsku dozvolu i najavljuje da će s radovima početi uskoro, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Procenjena vrednost ove investicije u centralnom delu Slovenije je 1,3 miliona evra, a nominalna snaga bi iznosila 1,5 megavata, tako da će biti među najvećim solarnim elektranama u zemlji, saopšteno je. Ukupna površina 2.600 monokristalnih prizemnih panela od po 600 vati iznosiće 6.500 kvadratnih metara, kažu u Rudisu.

Kompanija planira priključenje elektrane na mrežu u trećem kvartalu 2022. godine. Sva proizvedena energija biće isporučena u elektrodistributivnu mrežu, stoji u objavi.

Rudis je već izgradio jednu solarnu elektranu, na Kosovu*, sa svojom podružnicom LLT Kosova.

Zasavje je jedan od dva regiona zavisna od uglja u Sloveniji i tamošnje lokalne privrede prolaze kroz transformaciju

Vlada Slovenije sprovodi sanaciju bivšeg rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik i sprovodi mere za unapređenje kvaliteta života u regionu Zasavja, uz podsticanje preduzetništva i lokalnih kompanija. U Evropi se mnogi napušteni termoenergetski kompleksi preuređuju za namene koje ne ugrožavaju životnu sredinu.

Zasavje i Savinjsko-Šaleška su regioni Slovenije čije su lokalne privrede zavisne od uglja i trenutno su u postupku preorijentisanja ka zelenijim i održivijim rešenjima.

Holding Slovenske elektrarne – HSE bi po planu ubrzo trebalo da završi izgradnju prvog dela solarne elektrane Prapretno, takođe kod Hrastnika, na rehabilitovanoj deponiji nekadašnje termoelektrane Trbovlje. Po projektu je predviđeno da 2023. dostigne kapacitet od 16 megavata. Vlada je ove godine predložila da ugalj u Sloveniji prestane da se troši najkasnije 2033. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih Alfi Aspiravi Zero Emissions livno vetropark

Tri firme dogovorile gradnju vetroparka snage 125 MW u BiH

21. decembar 2021. - Projekat vetroparka je blizu faze u kojoj će biti spreman za izgradnju, planiranu za 2025. ili 2026. godinu

epcg gvozd komarnica krusevo djukanovic

HE Komarnica zaustavljena već dve godine, završetak VE Gvozd kasni godinu dana

21. decembar 2021. - Vetropark Gvozd, snage 54 MW, i hidroelektrana, kapaciteta 172 MW, su među najvažnijim investicijama Elektroprivrede Crne Gore

irena vodonik trgovina

IRENA: Novi lanci snabdevanja vodonikom moraju biti održivi

21. decembar 2021. - Novo svetsko tržište obnovljivog vodonika može stvoriti prilike za zemlje u razvoju, ali se mora voditi računa o održivosti, navodi IRENA

srbija nis sinopec gasprom

NIS i Sinopec će razvijati projekte za zelenu energiju i skladištenje CO2

21. decembar 2021. - Iza NIS-a je Gasprom, a iza Sinopec Petroleum Engineering Corporation, Sinopec, jedna od najvećih naftno-gasnih kompanija u svetu