Otpad

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

podgorica deponija spalionica otpada

Foto: Deponija Podgorica

Objavljeno

08.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike.

U regionu Zapadnog Balkana postoji samo jedno postrojenje za proizvodnju energije iz otpada i to u Beogradu.

U Crnoj Gori se godišnje sakupi oko 350 hiljada tona otpada, a u podgoričko preduzeće Deponija svakodnevno se dopremi oko 250 tona otpada, prenosi RTCG.

Aleksandar Božović, direktor preduzeća, navodi da sada iz zatvorenih sanitarnih kade izvlače deponijski gas koji sagorevaju na baklji. Kada se napravi postrojenje za energetski tretman otpada na dnevnom nivou će Deponija proizvoditi električnu energiju u vrednosti od 1.000 do 1.500 evra, najavio je on.

Proizvedena strja bi mogla da se koristi i za pokretanje električnih autobusa

Firma tek treba da dobije studiju izvodljivosti, a Božović navodi da bi postrojenje za energetski tretman otpada proizvodilo dovoljno struje za 400 domaćinstava. Struja bi mogla da bude predavana u distributivnu mrežu, ali jedna od ideja je da se koristi za punjenje električnih autobusa za gradski prevoz.

Ministar Saša Mujović navodi da je bazna potrošnja električne energije u Podgorici nekih stotinak megavata. Sa jednom kvalitetnom spalionicom snage 15 MW može se dobiti 15 odsto bazne potrošnje Podgorice, što nije zanemarljivo i nešto čega se ne trebamo odreći, poručio je on.

Investicija u postrojenje za spaljivanje otpada je procenjena na oko 150 miliona evra

Kada je reč o ekologiji, prema njegovim rečima, energetski tretman otpada bi značio rešavanja problema otpada. On je podsetio da su evropski zahtevi za tretiranje i deponovanje otpada sve strožiji.

Na ovaj način se trajno uništava, a još se i dobija dodatni proizvod, istakao je Mujović, i dodao da je to dobitna kombinacija.

Investicija u spalionicu otpada procenjena je na oko 150 miliona evra.

Inače, u 22 države Evropske unije radi 155 postrojenja za dobijanje energije iz opasnog otpada i čak 497 koja kao alternativno gorivo koriste neopasan otpad iz domaćinstva, industrije i građevine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

podgorica deponija spalionica otpada

Mujović: Gradnja spalionice otpada u Podgorici je dobitna kombinacija

8. avgust 2024. - Podgorica bi mogla da dobije spalionicu otpada što je plan komunalnog preduzeća Deponija koji podržava i Saša Mujović, ministar energetike

Ekonomska steta zagadjenja okeana iznosiće 731 milijardu dolara do 2050. godine

Šteta od zagađenja okeana plastikom do 2050. može da dostigne 731 milijardu dolara

8. avgust 2024. - Ukoliko se punjenje okeana plastičnim otpadom nastavi, potencijalna ekonomska šteta do 2050. godine iznosi ukupno 731 milijardu dolara

grad zagreb koncesija procistac otpadnih voda tomasevic

Zagreb raskinuo koncesiju za otpadne vode sa firmama E.ON i EVN

8. avgust 2024. - Gradske vlasti su raskinule ugovor o koncesiji potpisan 2000. godine koji je trebalo da bude na snazi do 2028.

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

8. avgust 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja