Energetska efikasnost

MOEEBIUS – Ušteda energije kroz podizanje svesti korisnika upotrebom novih tehnologija

Objavljeno

26.12.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.12.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Stanari dve zgrade u naselju Stepa Stepanović u Beogradu imaju mogućnost da preko mobilne aplikacije i internet portala u bilo kom trenutku vide koliko energije troše i koliko to košta, da li im se potrošnja povećava ili smanjuje u odnosnu na neku uobičajenu potrošnju, ali i da porede koliko troše u različitim vremenskim periodima. Ove informacije su im na raspolaganju kao deo akcije da se poveća svest građana o mogućnosti uštede energije samo promenom svakodnevnog ponašanja, i dobijaju ih u okviru projekta Modelling Optimization of Energy Efficiency in Buildings for Urban Sustainability (MOEEBIUS), koji finansira Evropska unija kroz program EU Horizon 2020. 

Projekat MOEEBIUS u Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugaliji i Srbiji sprovodi 15 partnera, među kojima su istraživački centri, firme za pružanje energetskih usluga (ESCO), mala i srednja preduzeća, univerziteti, javne ustanove iz 10 zemalja. Iz Srbije su učesnici Javno-komunalno preduzeće Beogradske elektrane, čiji su predstavnici Bojan Bogdanović, vođa projekta i operativni rukovodilac inženjeringa, i Radmilo Savić, izvršni direktor za poslovno-tehničku podršku, kao i firma Belit – Belgrade Information Technologies.

Jaz između planiranih i ostvarenih efekata mera za energetsku efikasnost

Težnja da zgrade postanu energetski efikasnije stavlja građevinske i ESCO firme u situaciju da je neophodno da obezbede da projektovani ili predviđeni efekat mera za štednju energije bude isti sa efektom posle sprovođenja tih mera. U slučaju da se planirani efekti ulaganja značajno razlikuju od ostvarenih, to dovodi do velikog rizika, potencijalnih finansijskih gubitaka neke ili svih strana u EPC (Energy Performance Contracting) i do negativnog efekta po celo ESCO tržište.

Šta su, u stvari, problemi koje je potrebno prevazići:

  • Velika razlika između predviđene i stvarne potrošnje energije.
  • Neiskorišćeni potencijali za uštedu energije – pre svega ponašanje korisnika objekata.
  • Otežano planiranje i praćenje potrošnje energije i održavanja sistema.
  • Manjkavost postojećih tehnika modeliranja da predstave realno korišćenje i rad zgrada.
  • Nemogućnost postojećeg grafičkog sistema (CAD) da predstavi složenost stvarnih zgrada.
  • Promene na zgradama tokom veka trajanja.
  • Neefikasne strategije upravljanja i održavanja zgrada.
  • Gubitak u performansama opreme.

Primena – London, Mafra, Beograd

Projekat se primenjuje u Londonu (Ujedinjeno Kraljevstvo), Mafri (Portugalija) i Beogradu (Srbija) u trajanju od 40 meseci. Počeo je novembra 2015, a završava se aprila 2019.

U Beogradu je izabrano 48 zgrada, povezanih sistem daljinskog grejanja Beogradskih elektrana, u kojima živi 12.000 stanara što pilot-lokaciju u Srbiji čini najvećom od tri. U projektu učestvuje 44 stambenih zgrada u naselju Stepa Stepanović, 2 osnovne škole – “Dragan Lukić” (Bežanijska kosa) i “Danilo Kiš” (naselje Stepa Stepanović), vrtić “Mala Sirena” (naselje Stepa Stepanović) i administrativna zgrada Beogradskih elektrana na Novom Beogradu.

Holistički okvir optimizacije energetskih performansi kao rešenje

MOEEBIUS uvodi holistički okvir optimizacije energetskih performansi koji poboljšava postojeće pristupe modelovanju i pruža inovativne alate za simulaciju koji:

  1. duboko zadiru i opisuju složenost upravljanja stvarnim zgradama u preciznim simulacijama koje značajno umanjuju „raskorak u performansama“ i
  2. višestruko pojačavaju stalnu optimizaciju energetskih performansi zgrada kao sredstva da se ublaže i smanje identifikovani „raskoraci u performansama“ u realnom vremenu, ili kroz renoviranje.

 

Ovo rešenje je:

  • Primenljivo na sve tipove zgrada (stambene, javne, poslovne,…).
  • Primenljivo za sve vidove isporuke energije (daljinsko grejanje, gas…).
  • Poboljšava planiranje, optimizaciju isporuke, efikasniji rad.
  • Planiranje i upravljanje na nivou zgrada ali i na nivou čitavih zona (prioritet – mreža daljinskog grejanja).
  • Smanjenje razlike između planirane i ostvarene isporučene energije.
  • Optimizacija u realnom vremenu.
  • Unapređeno donošenje odluka o potrebi održavanja ili ulaganja u energetsku efikasnost.

Srbija – primena ESCO modela uz razvoj mobilne aplikacije i internet portala

MOEEBIUS omogućava razvoj različitih poslovnih modela, u okviru dve oblasti: ESCO – kompanije za energetske usluge i upravljanje potrošnjom (demand response).

U Srbiji je primenjen i testira se ESCO model, koji se isključivo zasniva na podizanju svesti i obučenosti korisnika (stanara) kao sredstva za postizanje energetskih ušteda. Naime, podizanje svesti i uloga korisnika objekta u ostvarivanju zadatih ciljeva ušteda su ključni i sastavni deo svih EPC ugovora zasnovanih na podeli ušteda između ESCO kompanija i vlasnika objekata, koji su predmet energetske sanacije. Upravo zbog značajnog udela, koji nije lako predvideti, neophodno je detaljnije sagledavanje mogućnosti postizanja ušteda isključivo primenom mera za podizanje svesti i kapaciteta korisnika da postižu uštede.

U većini slučajeva korisnici objekata nisu uopšte svesni ovog potencijala, nisu obučeni za korišćenje merno regulacione opreme koja im je na raspolaganju, nemaju uvid u sopstvenu potrošnju i ne mogu da uoče vezu između svog ponašanja i iznosa na računu za grejanje. Takođe, najveći deo njih nije svestan velikog uticaja koji na račun za grejanje imaju unutrašnji dobici energije (rad električnih aparata, toplota koju odaju ljudi, sunčevo zračenje, itd.), dužina i način provetravanja prostorija, dobici i gubici toplote u odnosu na susedne stanove i prosečne spoljašnje temperature.

Mere za postizanje uštede kroz podizanje svesti korisnika zahtevaju vrlo mala ulaganja i stoga predstavljaju obavezan deo svih EPC, ali i mogućnost da se primenjuju samostalno. Mere:

  • Odgovarajuća i bolja upotreba postojeće regulacione opreme;
  • Mogućnost ugradnje nove regulacione opreme – mere koje ne zahtevaju ulaganje (npr. Sobni termostati koji mogu da se programiraju ili da se njima upravlja daljinski);
  • Detaljan, blagovremen i čest uvid u podatke o potrošnji i račune za energiju;
  • Korišćenje pogodnijih tarifnih sistema.
  • Okvir za gejmifikaciju, koji podižu svest korisnika o energetskoj efikasnosti i osiguravaju visok nivo ispunjenja EPC.

Da bi se omogućio inovativan način za komunikaciju i pružanje informacija sa korisnicima, razvijeni su mobilna aplikacija i internet portal koji su na raspolaganju svim korisnicima u 2 zgrade u naselju Stepa Stepanović. Na taj način su korisnici u stanju da u bilo kom trenutku na svojim kompjuterima, tabletima ili mobilnim telefonima dobiju traženu informaciju koja se odnosi na:

  • Isporučenu toplotnu energiju u kWh i iznos u dinarima pojedinačnom korisniku na dnevnom nivou za bilo koji izabrani prethodni period (od datuma do datuma, nedelja, mesec, godina)
  • Specifičnu potrošnju kWh po stepenu Celzijusa i dinarima po stepenu Celzijusa svedenu na stepen celzijusa temperaturske razlike da bi korisnik mogao da poredi svoje račune i upravljanje sistemom u različitim periodima sa različiti spoljašnjim temperaturama za bilo koji izabrani period (od datuma do datuma, nedelja, mesec, godina)
  • Poređenje potrošnje (kWh/m2) sa prosekom zgrade koja predstavlja benčmark
  • Redovna obaveštenja ili notifikacije preko mobilnih uređaja ukoliko troši više/manje od svoje uobičajene potrošnje. U okviru obaveštenja korisnik dobija informaciju koliko je u ranijem periodu iznosila njegova specifična potrošnja, za koliko je veća ili manja u periodu za koji stiže upozorenje i za koliko će račun biti veći ili manji ako nastavi sa takvim ponašanjem i korišćenjem energije
  • Savete oko mogućnosti uštede, načina korišćenja raspoložive opreme, saveta vezanih za održavanje opreme i odgovore na druga često postavljana pitanja
  • Davanje kratkih i bitnih informacija na naslovnoj strani bez potrebe za odabirom detaljnijih opcija: spoljašnja temperatura na lokaciji i prognoza za naredna 3 sata, isporučena količina toplote stanu u prethodna 3 meseca i dijagram sa podacima za prethodna 3 dana koji sadrži prosečnu spoljašnju temperaturu, specifičnu potrošnju stana i poređenje sa specifičnom potrošnjom zgrade kao benčmarkom.

Rezultati projekta u Srbiji – daljinsko isključivanje i uključivanje grejanja

U narednom periodu planira se nadogradnja sistema i mobilne aplikacije i internet portala sa mogućnošću da se grejanje u stanju daljinski uključuje i isključuje, mere parametri ugodnosti u stanovima (temperatura, vlaga, procenat CO2, osvetljenost), ali i da se paralelno, daljinski prati funkcionisanje ključne opreme u toplotnoj podstanici i korelacija parametara rada podstanice i grejanja u samim stanovima.

Da bi se ispunili i ostali ciljevi Projekta vrši se 3D modeliranje naselja Stepa Stepanović, ali i izrada numeričkih modela delova sistema od Toplane TO Voždovac, preko distributivne mreže pa sve do svih zgrada u naselju i pojedinačnih stanova u 2 zgrade.

Bitni rezultati projekta u Srbiji predstavljaju istraživanje mogućnosti da se:

  • Omogući korisnicima brz, jasan i jednostavan, uvek dostupan uvid u sopstvenu potrošnju i cenu preuzete energije za grejanje.
  • Omogući korisnicima da se edukuju, uče i ostvaruju napredak u svom ponašanju i upravljanju potrošnjom.
  • Omogući korisnicima da se porede sa svojim komšijama i razmenjuju ideje o mogućnostima za uštede.
  • Omogući daljinsko praćenja uslova komfora u stanu i upravljanje sistemom grejanja.
  • Omogući ESCO firmama da što preciznije ukalkulišu uštede koje se ostvaruju podizanjem svesti i edukovanjem korisnika o načinima za uštedu energije, čime se smanjuje rizik od loših EPC ugovora i omogućuje razvoj u ovoj oblasti u Srbiji
  • Unaprede tehnike modeliranja zgrada i sistema daljinskog grejanja čime se unapređuje optimizacija i planiranje parametara rada.
Komentara: (1)
Vojislav / 05.01.2019.

A da li se stanje sa aplikacije i stanje na računu poklapaju? I zašto neki stanovi sa manjom kvadraturom imaju veću instalisanu snagu? Ima tu još nedoumica ali svakako pozdravljam ideju

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. decembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

26. decembar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

26. decembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. decembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora