OIE

Miljan Gutović izabran za novog generalnog direktora kompanije Holcim

Miljan Gutovic izabran generalnog direktora kompanije Holcim

Foto: Miljan Gutovic / LinkedIn

Objavljeno

01.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Holcim je saopštio da će Miljan Gutović, direktor za Evropu i izvrsnost u poslovanju, 1. maja naslediti Jana Jeniša na mestu generalnog direktora. Diplomirao je građevinarstvo i odbranio doktorat iz nauke o materijalima i inženjerstva na Univerzitetu tehnologije u Sidneju.

Holcimov bord je odlučio da će Miljan Gutović biti sledeći generalni direktor. Državljanin je Australije, a u izvršnom odboru grupacije je od 2018. godine. Gutović na novu poziciju dolazi sa mesta direktora za Evropu i izvrsnost u poslovanju, a ranije je rukovodio poslovanjem na Bliskom istoku i u Africi.

Ova globalna kompanija za proizvodnju cementa i građevinskih materijala je kazala da joj je novi čelnik, koji na dužnost stupa 1. maja, ojačao pozicije na tržištu i učinio dekarbonizaciju pokretačem profitabilnog rasta. Miljan Gutović je na Univerzitetu tehnologije u Sidneju diplomirao građevinarstvo i odbranio doktorat iz nauke o materijalima i inženjerstva.

Odlazeći generalni direktor Jan Jeniš ima zadatak da u SAD sprovede inicijalnu javnu ponudu na berzi

On će na mestu prvog čoveka kompanije zameniti Jana Jeniša, koji će se usredsrediti na svoju poziciju predsednika kompanije i ponovo se kandidovati u maju, na godišnjem generalnom sastanku deoničara. Osim toga, bord je zadužio Jeniša da predvodi listiranje Holcimovog severnoameričkog ogranka na berzi u Sjedinjenim Državama.

„Veoma mi je drago što je bord imenovao Miljana za novog Holcimovog generalnog direktora. To je visokokvalifikovan naslednik, čija je uloga u Holcimovoj uspešnoj transformaciji u lidera u inovativnim i održivim rešenjima u građevinarstvu bila među najvažnijima. Miljan je ojačao naše poslovanje rekordnom profitabilnošću u Evropi, završavanjem strateških transakcija i izgradnjom pobedničkih timova“, izjavio je Jeniš.

Gutović: Uz dekarbonizaciju, napredne tehnologije, nijedan period dosad nije bio ovoliko uzbudljiv

Gutović je unapredio upotrebu obnovljive energije i alternativnih goriva u kompaniji, proširio niskougljeničnu formulu inovativnim sirovinama sa niskim emisijama, ubrzao zelenu mobilnost u cilju poboljšanja efikasnosti i smanjenja uticaja logistike na životnu sredinu, i uveo tehnologije sledeće generacije, poput prikupljanja, korišćenja i skladištenja ugljenika (CCUS), kao i digitalizacije pogona, stoji u objavi.

„Kao inženjeru građevinarstva pasioniranom građevinskom industrijom, Holcim je najbolja kompanija čiji deo mogu biti. Uz dekarbonizaciju i napredne tehnologije koje transformišu način na koji gradimo, za naš sektor nijedan period do sada nije bio ovoliko uzbudljiv“, poručio je Miljan Gutović.

Član je savetodavnog odbora Globalne asocijacije za cement i beton (GCCA). Ranije je bio na raznim pozicijama u upravi kompanije Sika, koja proizvodi hemikalije za specijalne namene.

Tri nove strateške akvizicije

U okviru svojih napora u domenu dekarbonizacije, Holcim, koji se ranije zvao LafargeHolcim, razvio je svoju cirkularnu tehnologiju ECOCycle. U zajedničkoj inicijativi konsultantske kuće McKinsey i Svetskog ekonomskog foruma, ta tehnologija je na nedavnom godišnjem sastanku u Davosu proglašena svetionikom cirkularnosti u izgrađenom sistemu (Circularity Lighthouse in the Built Environment).

Ova kompanija, koja drži preko stotinu reciklažnih centara ECOCycle, saopštila je da pomoću svojih rešenja za recikliranje šuta može da smanji ugljenični otisak cementa za do 40 odsto. Ta tehnologija omogućava da u betonu, cementu i agregatima ima od deset do sto procenata recikliranog građevinskog materijala.

Od ostalih postignuća u poslednje vreme treba izdvojiti da je Holcim prošlog meseca objavio da je sproveo tri strateške akvizicije. U Španiji je preuzeo većinski udeo u kompaniji Artepref, koja razvija rešenja za prefabrikovane betonske elemente. Holcim je u Grčkoj kupio W.A.T.T. Recycling, kompaniju za upravljanje otpadom koja proizvodi alternativna goriva. Osim toga, u ponudi ima rešenja za izdvajanje hartije, plastike i metala.

Treća transakcija je bila u Velikoj Britaniji. Holcim je akvirirao Eco-Readymix i tako se proširio na tržište naprednih rešenja za malter.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

1. februar 2024. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. februar 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

1. februar 2024. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

1. februar 2024. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.