OIE

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Foto: OIE Hrvatska

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska bi u ovoj godini trebalo da dobije ukupno 1.200 MW solara i vetra, rekao je Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, na marginama II Regionalne konferencija RE-Source Croatia Hub 2024. posvećene razvoju ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) u Zagrebu.

II Regionalnu konferenciju RE-Source Croatia Hub 2024. organizovalo je udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) u saradnji sa evropskom RE-Source platformom.

Sada na mreži Hrvatska, prema rečima Iva Milatića, već ima 750-800 MW solara i vetra, a do kraja godine bi trebalo da dostigne 1.200 MW. On je za Balkan Green Energy News rekao da očekuje da se narednih godina godišnje priključuje najmanje 700-800 MW.

Milatić je kao primer ekspanzije solara naveo da je nedavno izdato energetsko odobrenje za agrosolar od 320 MW, koji je prilično izvestan jer je planiran iznad ribnjaka.

Hrvatska će do 2028, a možda i pre, ispuniti cilj od 3,5 GW koji je energetskom strategijom planiran za 2030, naglasio je Milatić.

Solarizacija Hrvatske nezaustavljiva

U novim instalacijama prednjači solar. Državni sekretar je podsetio da je Hrvatska 2018. usvojila prvi pravilnik za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju i te godine je bilo 55 MW solara, a danas 700 MW, od čega je 600 MW na halama firmi i porodičnim kućama odnosno kod prozjumera.

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska konferencija

Ove godinu će biti instalirano blizu 500 MW, što, prema njegovim rečima, govori da je solarizacija Hrvatske nezaustavljiva.

Ali, paralelno sa solarizacijom, i izgradnjom velikih projekata, trebalo bi, dodao je, osigurati ono čemu je posvećena II Regionalna konferencija RE-Source Croatia Hub 2024.

Nema više toliko prostora za razvijanje velikih vetroparkova

Mora se osigurati da te velike količine energije koje će se proizvoditi u određenim delovima dana, budu adekvatno tržišno iskorišćene, da se energija ne prodaje džabe ili po negativnim cenama, istakao je Milatić, i naveo da su zato PPA ugovori važni.

Od 5 GW izdatih odobrenja od 2021. do danas više od 70 odsto je za solar, pa se, prema njegovim rečima, sada od deset zahteva za energetsko odobrenje osam odnosi na solar. Do kraja godine očekuje da će biti izdato ukupno 8 GW odobrenja.

On je naglasio da nema više toliko prostora za razvijanje velikih vetroparkova, jer je više od polovine Hrvatske zaštićeno, što u okviru EU NATURA sistema, nacionalnih ili parkova prirode.

Ministarstvo radi mapiranje, za par meseci će biti gotova studija, i dobiće se „go to“ područja za vetar, pa će svaki investitor znati gde nešto može da uradi lakše, a gde će morati da napravi veliki broj studija, pa ako uspe, uspe, objasnio je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji