OIE

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Foto: OIE Hrvatska

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska bi u ovoj godini trebalo da dobije ukupno 1.200 MW solara i vetra, rekao je Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, na marginama II Regionalne konferencija RE-Source Croatia Hub 2024. posvećene razvoju ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) u Zagrebu.

II Regionalnu konferenciju RE-Source Croatia Hub 2024. organizovalo je udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) u saradnji sa evropskom RE-Source platformom.

Sada na mreži Hrvatska, prema rečima Iva Milatića, već ima 750-800 MW solara i vetra, a do kraja godine bi trebalo da dostigne 1.200 MW. On je za Balkan Green Energy News rekao da očekuje da se narednih godina godišnje priključuje najmanje 700-800 MW.

Milatić je kao primer ekspanzije solara naveo da je nedavno izdato energetsko odobrenje za agrosolar od 320 MW, koji je prilično izvestan jer je planiran iznad ribnjaka.

Hrvatska će do 2028, a možda i pre, ispuniti cilj od 3,5 GW koji je energetskom strategijom planiran za 2030, naglasio je Milatić.

Solarizacija Hrvatske nezaustavljiva

U novim instalacijama prednjači solar. Državni sekretar je podsetio da je Hrvatska 2018. usvojila prvi pravilnik za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju i te godine je bilo 55 MW solara, a danas 700 MW, od čega je 600 MW na halama firmi i porodičnim kućama odnosno kod prozjumera.

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska konferencija

Ove godinu će biti instalirano blizu 500 MW, što, prema njegovim rečima, govori da je solarizacija Hrvatske nezaustavljiva.

Ali, paralelno sa solarizacijom, i izgradnjom velikih projekata, trebalo bi, dodao je, osigurati ono čemu je posvećena II Regionalna konferencija RE-Source Croatia Hub 2024.

Nema više toliko prostora za razvijanje velikih vetroparkova

Mora se osigurati da te velike količine energije koje će se proizvoditi u određenim delovima dana, budu adekvatno tržišno iskorišćene, da se energija ne prodaje džabe ili po negativnim cenama, istakao je Milatić, i naveo da su zato PPA ugovori važni.

Od 5 GW izdatih odobrenja od 2021. do danas više od 70 odsto je za solar, pa se, prema njegovim rečima, sada od deset zahteva za energetsko odobrenje osam odnosi na solar. Do kraja godine očekuje da će biti izdato ukupno 8 GW odobrenja.

On je naglasio da nema više toliko prostora za razvijanje velikih vetroparkova, jer je više od polovine Hrvatske zaštićeno, što u okviru EU NATURA sistema, nacionalnih ili parkova prirode.

Ministarstvo radi mapiranje, za par meseci će biti gotova studija, i dobiće se „go to“ područja za vetar, pa će svaki investitor znati gde nešto može da uradi lakše, a gde će morati da napravi veliki broj studija, pa ako uspe, uspe, objasnio je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

15. mart 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

15. mart 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

15. mart 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

15. mart 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije