x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Mercedes-Benz potpisao prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije iz OIE u Nemačkoj

08.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: mercedes-benz.com
Mercedes-Benz potpisao prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije iz OIE u Nemačkoj

Mercedes-Benz je potpisao prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) u Nemačkoj, čime se približio cilju da do 2022. obezbedi ugljenično neutralno snabdevanje energijom za sve svoje fabrike u Nemačkoj.

Nemački proizvođač automobila saopštio je da će električnu energiju za svoje poslovne objekte u Nemačkoj otkupljivati u skladu sa ugovorom koji je potpisao sa norveškom državnom kompanijom Statkraft, najvećim evropskim proizvođačem iz OIE, čije poslovanje obuhvata i trgovinu energijom.

Statkraft je u Nemačkoj tržišni lider u upravljanju kapacitetima OIE za treća lica, ukupne snage 10.000 MW.

Nemački proizvođač automobila otkupljivaće električnu energiju iz kapaciteta 46 MW šest vetroparkova u Donjoj Saksoniji i Bremenu. Mercedes-Benz koristiće električnu energiju iz ovih kapaciteta u proizvodnji električnog automobila EQC, kao i u proizvodnji baterija.

Mercedes-Benz je prethodno tokom 2018. godine potpisao prvi evropski ugovor o otkupu električne energije iz OIE u automobilskoj industriji. Ugovor sa operaterom poljskog vetroparka snage 45 MW odnosi se na snabdevanje proizvodnog pogona u obližnjem gradu Javoru.

„Odličan primer“ pred izlazak iz režima fid-in tarifa

O najnovijem ugovoru o otkupu električne energije iz OIE oglasilo se i udruženje WindEurope iz Brisela, koje zagovara energiju vetra u Evropi. WindEurope u saopštenju navodi da će ugovor obezbediti stabilne prihode za šest vetroparkova koji od 2021. više neće biti u nemačkom režimu fid-in tarifa.

Korporativni ugovori o otkupu električne energije iz OIE u Evropi beleže ubrzan rast – već potpisani ugovori odnose se na kapacitete ukupne snage veće od 6 GW, od čega se ugovori potpisani u 2018. odnose na kapacitete od skoro 2 GW. Očekuje se dalji ubrzan rast ugovora o otkupu električne energije tokom sledećih pet godina, saopštava WindEurope.

Ugovor koji je nedavno potpisao Mercedes-Benz je „odličan primer za druge potrošače električne energije i druge vetroparkove u Nemačkoj koji više neće biti u režimu fid-in tarifa od 2021. godine“, izjavio je Giles Dickson, izvršni direktor WindEurope.

„Nemačka sada treba da omogući i novim vetroparkovima da potpisuju ugovore o otkupu električne energije. Situacija je trenutno takva da je ovo previše komplikovano u pravnom i administrativnom smislu. Ovim pitanjem treba da se pozabave nemački kreatori politika i poslanici. Ugovori o otkupu električne energije biće samo jedan u nizu instrumenata za podršku finansiranju vetroparkova, ali su svakako važan instrument koji treba da je dostupan i postojećim i novim vetroparkovima“, rekao je Dickson.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.