OIE

Mercedes-Benz potpisao prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije iz OIE u Nemačkoj

Foto: mercedes-benz.com

Objavljeno

08.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Mercedes-Benz je potpisao prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) u Nemačkoj, čime se približio cilju da do 2022. obezbedi ugljenično neutralno snabdevanje energijom za sve svoje fabrike u Nemačkoj.

Nemački proizvođač automobila saopštio je da će električnu energiju za svoje poslovne objekte u Nemačkoj otkupljivati u skladu sa ugovorom koji je potpisao sa norveškom državnom kompanijom Statkraft, najvećim evropskim proizvođačem iz OIE, čije poslovanje obuhvata i trgovinu energijom.

Statkraft je u Nemačkoj tržišni lider u upravljanju kapacitetima OIE za treća lica, ukupne snage 10.000 MW.

Nemački proizvođač automobila otkupljivaće električnu energiju iz kapaciteta 46 MW šest vetroparkova u Donjoj Saksoniji i Bremenu. Mercedes-Benz koristiće električnu energiju iz ovih kapaciteta u proizvodnji električnog automobila EQC, kao i u proizvodnji baterija.

Mercedes-Benz je prethodno tokom 2018. godine potpisao prvi evropski ugovor o otkupu električne energije iz OIE u automobilskoj industriji. Ugovor sa operaterom poljskog vetroparka snage 45 MW odnosi se na snabdevanje proizvodnog pogona u obližnjem gradu Javoru.

„Odličan primer“ pred izlazak iz režima fid-in tarifa

O najnovijem ugovoru o otkupu električne energije iz OIE oglasilo se i udruženje WindEurope iz Brisela, koje zagovara energiju vetra u Evropi. WindEurope u saopštenju navodi da će ugovor obezbediti stabilne prihode za šest vetroparkova koji od 2021. više neće biti u nemačkom režimu fid-in tarifa.

Korporativni ugovori o otkupu električne energije iz OIE u Evropi beleže ubrzan rast – već potpisani ugovori odnose se na kapacitete ukupne snage veće od 6 GW, od čega se ugovori potpisani u 2018. odnose na kapacitete od skoro 2 GW. Očekuje se dalji ubrzan rast ugovora o otkupu električne energije tokom sledećih pet godina, saopštava WindEurope.

Ugovor koji je nedavno potpisao Mercedes-Benz je „odličan primer za druge potrošače električne energije i druge vetroparkove u Nemačkoj koji više neće biti u režimu fid-in tarifa od 2021. godine“, izjavio je Giles Dickson, izvršni direktor WindEurope.

„Nemačka sada treba da omogući i novim vetroparkovima da potpisuju ugovore o otkupu električne energije. Situacija je trenutno takva da je ovo previše komplikovano u pravnom i administrativnom smislu. Ovim pitanjem treba da se pozabave nemački kreatori politika i poslanici. Ugovori o otkupu električne energije biće samo jedan u nizu instrumenata za podršku finansiranju vetroparkova, ali su svakako važan instrument koji treba da je dostupan i postojećim i novim vetroparkovima“, rekao je Dickson.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 септембра 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 августа 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award