OIE

Prvi ugovor o otkupu iz OIE u evropskoj automobilskoj industriji daje doprinos korporativnoj borbi protiv klimatskih promena

Mercedes-Benz-logo

Foto: Pexels

Objavljeno

10.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

I dok oni koji poriču klimatske promene zauzimaju neke od najviših političkih i korporativnih funkcija na svetu, odgovorne kompanije preduzimaju opipljive korake u borbi protiv klimatskih promena.

Mercedes Benz je nedavno potpisao prvi evropski ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) u automobilskoj industriji. Ugovor sa operaterom poljskog vetroparka snage 45 MW odnosi se na snabdevanje proizvodnog pogona u obližnjem gradu Javoru, a dugoročan cilj je snabdevanje pogona električnom energijom isključivo iz OIE.

Korporativni ugovori o otkupu poput ovog se ubrzano sklapaju u Evropi. Samo u 2017. godini, obim ugovorene nabavke iz energije vetra kroz ugovore o otkupu je skočio za 130%, saopštava WindEurope, udruženja sa sedištem u Briselu koje promoviše energiju vetra.

„Dve stvari su se dogodile prvi put. Prvi put je potpisan ugovor o otkupu iz OIE u automobilskoj industriji, a ovo je i prvi veliki ugovor o otkupu električne energije u Poljskoj. Vidimo da se takvi ugovori potpisuju širom prerađivačkog sektora, od industrije aluminijuma, do hemijske, industrije čelika, farmaceutske i sada automobilske industrije“, izjavio je Giles Dickson, direktor udruženja WindEurope.

Korporacije na putu održivosti

Obim korporativne nabavke električne energije iz OIE je dostigao 465 TWh 2017. godine, što je skoro jednako ukupnoj potrošnji električne energije u Francuskoj, navodi se u izveštaju „Korporativna nabavka OIE: Tržišni i industrijski trendovi“ Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), koji analizira preko 2.400 kompanija širom sveta. Proizvodnja za sopstvenu potrošnju je vodeći izvor nabavke, a slede kupovina sertifikata obnovljive energije i ugovori o otkupu električne energije.

Korporativna nabavka električne energije iz OIE se odvija u raznim sektorima i geografskim područjima. Najveća potrošnja električne energije iz OIE je uočena u sektoru sirovina (165 TWh), uključujući rudarstvo, proizvodnju pulpe i papira, i hemijsku industriju. Najveći udeli OIE u potrošnji električne energije su u finansijskom sektoru (24%) i IT sektoru (12%).

Najveći deo korporativne nabavke električne energije iz OIE se i dalje ugovara u Evropi i Severnoj Americi.

Tako i ne čudi da su od top 5 kompanija po potrošnji električne energije iz OIE, bez sektora sirovina, tri iz SAD, i to iz IT sektora – Microsoft, Intel i Alphabet, vlasnik Google-a, a dve iz Nemačke – proizvođač automobila Volkswagen i operater železnice Deutsche Bahn.

U sektoru sirovina, prvih 5 su britanska rudarska kompanija Rio Tinto, ruski proizvođač aluminijuma United Co Rusal, australijska rudarska kompanija South32, norveški proizvođač alumijuma i energije iz OIE Norsk Hydro i brazilska rudarska kompanija Vale.

Prvih 5 mesta na listi kompanija koje proizvode električnu energiju iz OIE za sopsvenu potrošnju su Volkswagen, Deutsche Bahn, američki tehnološki gigant Apple Inc., japanski operater železnice East Japan Railway Company i švedski proizvođač nameštaja IKEA.

Izveštaj predlaže dalje korake

Prema projekcijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), globalna energetska transformacija koja bi omogućila dostizanje ciljeva borbe protiv klimatskih promena iz Pariskog sporazuma podrazumevala bi udeo OIE u ukupnoj potrošnji električne energije od bar 85% do 2050. godine, što je jednako potrošnji 19.000 TWh u komercijalnom i industrijskom sektoru.

Ako se nastavi postojeći trend, globalna korporativna potrošnja električne energije iz OIE će se uvećati na najmanje 2.150 TWh do 2030. i 3.800 TWh do 2050. godine. To bi iznosilo samo 20% od potrebne potrošnje iz OIE u komercijalnom i industrijskom sektoru u 2050. godini, što ne bi bio dovoljan rast.

Potpuna energetska transformacija zahteva korporativnu nabavku iz OIE ne samo za potrošnju električne energije, kao i preispitivanje celokupne krajnje potrošnje i mere energetske efikasnosti, navodi se u izveštaju. Od kompanija koje su predmet analize, samo 17% ima cilj dostizanja udela OIE u potrošnji električne energije. Tri četvrtine ovih ciljeva su za periode pre 2020. godine, što predstavlja značajnu priliku za kompanije da razviju nove srednjeročne i dugoročne strategije i ciljeve koji bi uzeli u obzir napredak tehnologije u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i smanjenje troškova, saopštila je IRENA.

Opcije za korporativnu nabavku u JIE i širem regionu

Izveštaj Međunarodne agencije za obnovljivu energiju navodi opcije za korporativnu nabavku električne energije iz OIE u pojedinačnim zemljama, a situacija u jugoistočnoj Evropi (JIE) i širem regionu je prikazana u tabeli:

Izvor: IRENA
Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Enlight kupio solarnih vetroelektrana Hrvatskoj

Izraelski Enlight kupio projekte solarnih i vetroelektrana u Hrvatskoj

07 јула 2022 - Enlight je u Hrvatskoj preuzeo odnosno ušao u zajedničke projekte za proizvodnju zelene energije od ukupno 525 megavata

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

Berlin dobija ogroman električni bojler za dekarbonizaciju sistema grejanja

05 јула 2022 - Glavni grad Nemačke dobija električni bojler kapaciteta 200 megavata i zapremine 56 miliona litara vode, koja će se grejati iz obnovljivih izvora.

novi zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH aukcije

Šta predviđa nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH?

04 јула 2022 - Novi propis uvodi aukcije za dodelu fid-in tarifa i premija, kao i kategorije prozjumera i zajednica obnovljive energije