Životna sredina

Međunarodni kongres zelene ekonomije u Beogradu početkom novembra

Objavljeno

19.10.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Međunarodni kongres zelene ekonomije sa fokusom na mapiranje potencijala i mogućnosti zelene ekonomije u postindustrijskoj eri biće održan u Beogradu, od 2. do 4. novembra. Kongres će, po rečima organizatora, okupiti svetske lidere u oblasti zelene ekonomije koji razvijaju i promovišu model zelene ekonomije i zelene inicijative.

U fokusu trodnevnog skupa, čiji su domaćini organizacije civilnog društva Umreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP), biće potencijali zelene ekonomije. Ovaj model biće predmet diskuja u okviru nekoliko panela u kojima će učestvovati ekonomisti, inovatori, preduzetnici i donosioci odluka: Cirkularna ekonomija – promena poslovnih modela i  sistemskog razmišljanja, O ekonomskoj decentralizaciji, Inovacije i nauka u službi zelene transformacije, Uloga žena u zelenoj ekonomiji, Redefinisanje ekonomije promenom proizvodnje a ne klimatskim promenama, kao i Zelene javne nabavke.

Tokom trodnevnog kongresa biće održan i Sajam zelene ekonomije na kome će učestvovati brojne strat-up kompanije iz Srbije i regiona.

“Zelena ekonomija odnosi se na nova radna mesta, ali i na ozelenjavanje postojećih. To je holistički pristup koji, uzimaći u obzir činjenicu da su prirodni resursi ograničeni, generiše razvoj tako što podrazumeva i poštovanje ljudskih i socijalnih prava, kao što su prava radnika, rodna ravnopravnost, inkluzija. Ovaj skup organizujemo upravo da bismo predstavili sve potencijale zelene ekonomije i inspirisali ljude na promenu. Dugoročni cilj projekta je izgradnja platforme koja će okupljati lidere zelene ekonomije,” rekla je Žaklina Živković, programska menadžerka Kongresa zelene ekonomije.

Jedan od  panela koji privlači veliku pažnju učesnika biće posvećen ženama kao liderima promena kada je ova oblast u pitanju.

“Panel ’Žene u zelenoj ekonomiji: uspešne priče’ biće odlična prilika da razgovaramo o ulozi i značaju žena u zelenoj ekonomiji i održivom razvoju. Danas su žene u čitavom svetu nosioci promene, pa tako i u Srbiji i čitavom regionu. Brojni su primeri sjajnih žena različitih profesija koje ne samo da ostavljaju značajan trag u borbi za bolju i održivu budućnost, već svojim primerom inspirišu celokupno društvo da promeni stare neodržive obrasce ponašanja i poslovanja i prigrle zelenu ekonomiju kao jedino rešenje”, rekla je za BGEN Branislava Branislava Jovičić, predsednica Centra za promociju održivog razvoja – CPOR, i učesnica kongresa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

19. oktobar 2017. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

19. oktobar 2017. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

19. oktobar 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

19. oktobar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan