Životna sredina

Međunarodni kongres zelene ekonomije u Beogradu početkom novembra

Objavljeno

19.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodni kongres zelene ekonomije sa fokusom na mapiranje potencijala i mogućnosti zelene ekonomije u postindustrijskoj eri biće održan u Beogradu, od 2. do 4. novembra. Kongres će, po rečima organizatora, okupiti svetske lidere u oblasti zelene ekonomije koji razvijaju i promovišu model zelene ekonomije i zelene inicijative.

U fokusu trodnevnog skupa, čiji su domaćini organizacije civilnog društva Umreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP), biće potencijali zelene ekonomije. Ovaj model biće predmet diskuja u okviru nekoliko panela u kojima će učestvovati ekonomisti, inovatori, preduzetnici i donosioci odluka: Cirkularna ekonomija – promena poslovnih modela i  sistemskog razmišljanja, O ekonomskoj decentralizaciji, Inovacije i nauka u službi zelene transformacije, Uloga žena u zelenoj ekonomiji, Redefinisanje ekonomije promenom proizvodnje a ne klimatskim promenama, kao i Zelene javne nabavke.

Tokom trodnevnog kongresa biće održan i Sajam zelene ekonomije na kome će učestvovati brojne strat-up kompanije iz Srbije i regiona.

“Zelena ekonomija odnosi se na nova radna mesta, ali i na ozelenjavanje postojećih. To je holistički pristup koji, uzimaći u obzir činjenicu da su prirodni resursi ograničeni, generiše razvoj tako što podrazumeva i poštovanje ljudskih i socijalnih prava, kao što su prava radnika, rodna ravnopravnost, inkluzija. Ovaj skup organizujemo upravo da bismo predstavili sve potencijale zelene ekonomije i inspirisali ljude na promenu. Dugoročni cilj projekta je izgradnja platforme koja će okupljati lidere zelene ekonomije,” rekla je Žaklina Živković, programska menadžerka Kongresa zelene ekonomije.

Jedan od  panela koji privlači veliku pažnju učesnika biće posvećen ženama kao liderima promena kada je ova oblast u pitanju.

“Panel ’Žene u zelenoj ekonomiji: uspešne priče’ biće odlična prilika da razgovaramo o ulozi i značaju žena u zelenoj ekonomiji i održivom razvoju. Danas su žene u čitavom svetu nosioci promene, pa tako i u Srbiji i čitavom regionu. Brojni su primeri sjajnih žena različitih profesija koje ne samo da ostavljaju značajan trag u borbi za bolju i održivu budućnost, već svojim primerom inspirišu celokupno društvo da promeni stare neodržive obrasce ponašanja i poslovanja i prigrle zelenu ekonomiju kao jedino rešenje”, rekla je za BGEN Branislava Branislava Jovičić, predsednica Centra za promociju održivog razvoja – CPOR, i učesnica kongresa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica