Životna sredina

Međunarodni kongres zelene ekonomije u Beogradu početkom novembra

Objavljeno

19.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodni kongres zelene ekonomije sa fokusom na mapiranje potencijala i mogućnosti zelene ekonomije u postindustrijskoj eri biće održan u Beogradu, od 2. do 4. novembra. Kongres će, po rečima organizatora, okupiti svetske lidere u oblasti zelene ekonomije koji razvijaju i promovišu model zelene ekonomije i zelene inicijative.

U fokusu trodnevnog skupa, čiji su domaćini organizacije civilnog društva Umreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP), biće potencijali zelene ekonomije. Ovaj model biće predmet diskuja u okviru nekoliko panela u kojima će učestvovati ekonomisti, inovatori, preduzetnici i donosioci odluka: Cirkularna ekonomija – promena poslovnih modela i  sistemskog razmišljanja, O ekonomskoj decentralizaciji, Inovacije i nauka u službi zelene transformacije, Uloga žena u zelenoj ekonomiji, Redefinisanje ekonomije promenom proizvodnje a ne klimatskim promenama, kao i Zelene javne nabavke.

Tokom trodnevnog kongresa biće održan i Sajam zelene ekonomije na kome će učestvovati brojne strat-up kompanije iz Srbije i regiona.

“Zelena ekonomija odnosi se na nova radna mesta, ali i na ozelenjavanje postojećih. To je holistički pristup koji, uzimaći u obzir činjenicu da su prirodni resursi ograničeni, generiše razvoj tako što podrazumeva i poštovanje ljudskih i socijalnih prava, kao što su prava radnika, rodna ravnopravnost, inkluzija. Ovaj skup organizujemo upravo da bismo predstavili sve potencijale zelene ekonomije i inspirisali ljude na promenu. Dugoročni cilj projekta je izgradnja platforme koja će okupljati lidere zelene ekonomije,” rekla je Žaklina Živković, programska menadžerka Kongresa zelene ekonomije.

Jedan od  panela koji privlači veliku pažnju učesnika biće posvećen ženama kao liderima promena kada je ova oblast u pitanju.

“Panel ’Žene u zelenoj ekonomiji: uspešne priče’ biće odlična prilika da razgovaramo o ulozi i značaju žena u zelenoj ekonomiji i održivom razvoju. Danas su žene u čitavom svetu nosioci promene, pa tako i u Srbiji i čitavom regionu. Brojni su primeri sjajnih žena različitih profesija koje ne samo da ostavljaju značajan trag u borbi za bolju i održivu budućnost, već svojim primerom inspirišu celokupno društvo da promeni stare neodržive obrasce ponašanja i poslovanja i prigrle zelenu ekonomiju kao jedino rešenje”, rekla je za BGEN Branislava Branislava Jovičić, predsednica Centra za promociju održivog razvoja – CPOR, i učesnica kongresa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.