Životna sredina

Međunarodni kongres zelene ekonomije u Beogradu početkom novembra

Objavljeno

19.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodni kongres zelene ekonomije sa fokusom na mapiranje potencijala i mogućnosti zelene ekonomije u postindustrijskoj eri biće održan u Beogradu, od 2. do 4. novembra. Kongres će, po rečima organizatora, okupiti svetske lidere u oblasti zelene ekonomije koji razvijaju i promovišu model zelene ekonomije i zelene inicijative.

U fokusu trodnevnog skupa, čiji su domaćini organizacije civilnog društva Umreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP), biće potencijali zelene ekonomije. Ovaj model biće predmet diskuja u okviru nekoliko panela u kojima će učestvovati ekonomisti, inovatori, preduzetnici i donosioci odluka: Cirkularna ekonomija – promena poslovnih modela i  sistemskog razmišljanja, O ekonomskoj decentralizaciji, Inovacije i nauka u službi zelene transformacije, Uloga žena u zelenoj ekonomiji, Redefinisanje ekonomije promenom proizvodnje a ne klimatskim promenama, kao i Zelene javne nabavke.

Tokom trodnevnog kongresa biće održan i Sajam zelene ekonomije na kome će učestvovati brojne strat-up kompanije iz Srbije i regiona.

“Zelena ekonomija odnosi se na nova radna mesta, ali i na ozelenjavanje postojećih. To je holistički pristup koji, uzimaći u obzir činjenicu da su prirodni resursi ograničeni, generiše razvoj tako što podrazumeva i poštovanje ljudskih i socijalnih prava, kao što su prava radnika, rodna ravnopravnost, inkluzija. Ovaj skup organizujemo upravo da bismo predstavili sve potencijale zelene ekonomije i inspirisali ljude na promenu. Dugoročni cilj projekta je izgradnja platforme koja će okupljati lidere zelene ekonomije,” rekla je Žaklina Živković, programska menadžerka Kongresa zelene ekonomije.

Jedan od  panela koji privlači veliku pažnju učesnika biće posvećen ženama kao liderima promena kada je ova oblast u pitanju.

“Panel ’Žene u zelenoj ekonomiji: uspešne priče’ biće odlična prilika da razgovaramo o ulozi i značaju žena u zelenoj ekonomiji i održivom razvoju. Danas su žene u čitavom svetu nosioci promene, pa tako i u Srbiji i čitavom regionu. Brojni su primeri sjajnih žena različitih profesija koje ne samo da ostavljaju značajan trag u borbi za bolju i održivu budućnost, već svojim primerom inspirišu celokupno društvo da promeni stare neodržive obrasce ponašanja i poslovanja i prigrle zelenu ekonomiju kao jedino rešenje”, rekla je za BGEN Branislava Branislava Jovičić, predsednica Centra za promociju održivog razvoja – CPOR, i učesnica kongresa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

19. oktobar 2017. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

19. oktobar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

19. oktobar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

19. oktobar 2017. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije