Otpad

Manyfolds pakuje robu na ekološki prihvatljiv način

Manyfolds pakuje robu na ekoloski prihvatljiv nacin

Slika: Manyfolds

Objavljeno

02.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Jedan od finalista ovogodišnjeg takmičenja clim@ dizajnira i proizvodi ambalažu. Manyfolds je razvio automatski sistem pravljenja kutija po meri za pakovanje robe i specijalizovanu tehniku savijanja materijala. Ovaj sistem omogućava da se u ambalažu ne dodaje punjenje da bi se roba zaštitila pri transportu, a smanjena je i zapremina pakovanja. Inovativni sistem pakovanja koji je razvila kompanija Manyfolds pozitivno utiče i na klimu i na životnu sredinu jer smanjuje ukupan ekološki otisak procesa pakovanja.

Jednom rečju – ultrakompaktno. Osnivači firme Manyfolds kažu da su automatskom izradom ambalaže za robu koja treba da se preveze do kupaca otvorili put ka milionima korisnika. Mašina veličine fotokopir-aparata seče i obeležava gde se rebrasti karton savija, tako da se predmeti mogu smestiti u kutiju za transport. Ovaj startap sa sedištem u Minhenu otkrio je svoju poslovnu priliku u uštedi prostora pri pakovanju i zaštiti proizvoda za isporuku bez materijala za punjenje.

Manyfolds, dobitnik četvrte nagrade na ovogodišnjem konkursu clim@, ukazuje na to da čak polovina zapremine standardnog pakovanja ostaje neiskorišćeno i čini ga samo vazduh. To u praksi znači da je u pakovanje potrebno ubaciti dosta takozvanog punjenja, odnosno materijala koji je štetan za okolinu, pa čak ni to ne garantuje apsolutnu bezbednost. Tako, na primer, udeo oštećene robe koja se u e-trgovini u Sjedinjenim Državama vraća prodavcima iznosi 20 odsto.

Smanjen uticaj na životnu sredinu

Povrh koristi od stabilizovanja upakovane robe, smanjuje se saobraćaj za isporuku. Firma naglašava da partnerima nudi priuštivo i odmah primenljivo rešenje koje će smanjiti njihov ekološki otisak. Budući da Manyfolds omogućava da se višak prostora u kutijama smanji za dve petine, klijenti firme iz sektora maloprodaje i mali i srednji proizvođači imaju manje troškove na ime pakovanja, a smanjuju i potrošnju energije i količina otpada.

Do ove disruptivne i ekološki prihvatljive inovacije može se doći iznajmljivanjem opreme ili iz eksterne proizvodnje, a Manyfolds uspostavlja regionalna partnerstva

Pakovanje optimizovano prema veličini robe stvara se pomoću besplatne digitalne aplikacije i platforme u oblaku. Korisnici podižu dve fotografije predmeta koji žele nekuda da pošalju, a algoritam izbacuje prilagođeno rešenje.

Tehnike savijanja omogućavaju da kutija bude pogodna za lomljive ili teške artikle.

Pakuje se jednostavno

Dimenzije proizvoda mogu da se uzmu i iz baze podataka. Kutije se izrađuju i za više predmeta, a u Manyfoldsu kažu da dizajn ima više varijanti.

Kutija može da se složi za isto vreme kao i standardni paket, a savijanje umetaka, zaštitnih elemenata, brže je nego punjenje folijom s mehurićima, navode vodeći ljudi kompanije.

Manyfolds pakuje ekoloski prihvatljiv nacin

Do ove disruptivne i ekološki prihvatljive inovacije može se doći iznajmljivanjem opreme ili iz eksterne proizvodnje. Firma je najavila da će ugovarati regionalna partnerstva, pa će klijenti ambalažu moći da naručuju iz obližnjih centara.


Šta je donelo iskustvo s takmičenjem clim@

Generalni direktor Frank Thomsen, tehnički direktor Sebastian Gutmann i viši softverski arhitekta i direktor za informacione tehnologije Christian Kusmanow 

Učestvovali smo i trenutno smo na zaista mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima – a iskreno, iskustvo s takmičenjem clim@ je jedno od najboljih koje smo do sada imali. Tim za podršku je zaista sjajan. Sve vreme smo osećali da smo uvaženi i informisani.

Četvrta nagrada nam znači mnogo jer je to svetsko takmičenje bilo tako ogromno i impresivno. To je zbilja velika čast i jednako velika potvrda za naš rad. A međunarodni trag takmičenja će nas dovesti do još većeg auditorijuma i korisničke baze.

Manyfolds-pakuje-robu-ekoloski-prihvatljiv-nacin
Slika sleva na desno: Kusmanow, Gutmann i Thomsen (Manyfolds)

Ideje za nameštaj na sklapanje i kartonske stalaže

Tvorci su isprva ispitivali mogućnosti proizvodnje nameštaja na sklapanje od kartona po porudžbini u visokoautomatizovanom sistemu. Kažu da je ta niša tržišta ipak bila premala u poređenju sa 250 milijardi dolara, koliko je u ambalaži.

Ali nisu usredsređeni isključivo na aktuelni biznis. Manyfolds i dalje planira da proširi koncepciju na održive aktivnosti kao što je izrada sklopivog nameštaja za humanitarne organizacije, zatim ekološko pakovanje opasne robe i kartonske stalaže za supermarkete.

Ta firma, osnovana 2018, ima cilj da u Evropskoj uniji u sledećih pet godina zaposli 60 ljudi, a još više kada se probije u druge zemlje.

Green for Growth Fund je pokrenuo konkurs clim@ 2018. godine. Finance in Motion u njegovo ime organizuje takmičenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

2. septembar 2020. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

2. septembar 2020. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

2. septembar 2020. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU

energija iz otpada srbija steta korist

Video: Energija iz otpada – realna briga ili prilika za rešavanje problema?

2. septembar 2020. - Korišćenje otpada za dobijanje energije je sastavni deo hijerarhije upravljanja otpadom i izaziva suprostavljene stavove u Srbiji