Mobilnost

Manja potrošnja goriva zahvaljujući pametnom sistemu praćenja saobraćaja

Photo: Pixabay

Objavljeno

11.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti u danskom gradu Arhusu su uvele sistem praćenja saobraćaja pomoću signala blutut uređaja koji je doveo do smanjivanja gužvi u špicevima i manje potrošnje goriva. Centralizovani sistem prati blutut uređaje koje vozači i putnici imaju kod sebe tokom vožnje i na osnovu toga pravi procene protoka vozila, javio je portal State of Green.

Tehnologija koja se koristi u Arhusu za praćenje protoka saobraćaja je napravila danska kompanija Blip Systems.

Sistem za praćenje se sastoji od blutut senzora koji prate kretanje uređaja kao što su mobilni telefoni, GPS navigacija ili laptopovi i tableti, umesto da prati same automobile. Sakupljanjem podataka na taj način se dobija dovoljno podataka u realnom vremenu da bi se odredio protok vozila na određenom putu ili ulici u određeno vreme.

Sakupljeni podaci se dostavljaju centralnom serveru koji ih analizira i pravi prikaz o protoku vozila, odnosno broju blutut uređaja što daje neku predstavu i o broju ljudi koji ide određenim putem ili ulicom. Sakupljeni podaci pružaju uvid i u odstupanja od uobičajenih situacija.

Menadžer projekta u Arhusu Asbjern Halskov-Serensen je izjavio da su podaci sakupljeni u prvoj fazi projekta već pomogli da se stvore bolji uslovi za vožnju jer su identifikovana sva mesta u kojima se stvaraju saobraćajni čepovi. Ovim sistem se stiče uvid u nepravilnosti koje ranije nije bilo moguće uočiti, rekao je on i ocenio da su ostvarena značajna poboljšanja jer se saobraćaj sada odvija većom prosečnom brzinom a smanjene su količine emitovanih izduvnih gasova i potrošnja goriva.

Deo sistema su putokazi-bilbordi koji vozačima ukazuju na najpovoljnije putanje u svakom trenutku. Ti putokazi daju i podatke o vremenu i alternativnim rutama i menjaju se kako se stanje na putevima menja.

Projekat u Arhusu je započet 2015. godine ali gradske vlasti nisu o njemu govorile dok nije u potpunosti zaživeo, piše portal State of Green, dodajući da je taj grad jedan od nekoliko u kojima firma Blip Systems radi na sistemima za saobraćaj koristeći signale blutut uređaja. Blip Systems je postavio slične sisteme na aerodromima.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

11. avgust 2017. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

11. avgust 2017. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

11. avgust 2017. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

11. avgust 2017. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye