x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Manja potrošnja goriva zahvaljujući pametnom sistemu praćenja saobraćaja

11.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Manja potrošnja goriva zahvaljujući pametnom sistemu praćenja saobraćaja

Gradske vlasti u danskom gradu Arhusu su uvele sistem praćenja saobraćaja pomoću signala blutut uređaja koji je doveo do smanjivanja gužvi u špicevima i manje potrošnje goriva. Centralizovani sistem prati blutut uređaje koje vozači i putnici imaju kod sebe tokom vožnje i na osnovu toga pravi procene protoka vozila, javio je portal State of Green.

Tehnologija koja se koristi u Arhusu za praćenje protoka saobraćaja je napravila danska kompanija Blip Systems.

Sistem za praćenje se sastoji od blutut senzora koji prate kretanje uređaja kao što su mobilni telefoni, GPS navigacija ili laptopovi i tableti, umesto da prati same automobile. Sakupljanjem podataka na taj način se dobija dovoljno podataka u realnom vremenu da bi se odredio protok vozila na određenom putu ili ulici u određeno vreme.

Sakupljeni podaci se dostavljaju centralnom serveru koji ih analizira i pravi prikaz o protoku vozila, odnosno broju blutut uređaja što daje neku predstavu i o broju ljudi koji ide određenim putem ili ulicom. Sakupljeni podaci pružaju uvid i u odstupanja od uobičajenih situacija.

Menadžer projekta u Arhusu Asbjern Halskov-Serensen je izjavio da su podaci sakupljeni u prvoj fazi projekta već pomogli da se stvore bolji uslovi za vožnju jer su identifikovana sva mesta u kojima se stvaraju saobraćajni čepovi. Ovim sistem se stiče uvid u nepravilnosti koje ranije nije bilo moguće uočiti, rekao je on i ocenio da su ostvarena značajna poboljšanja jer se saobraćaj sada odvija većom prosečnom brzinom a smanjene su količine emitovanih izduvnih gasova i potrošnja goriva.

Deo sistema su putokazi-bilbordi koji vozačima ukazuju na najpovoljnije putanje u svakom trenutku. Ti putokazi daju i podatke o vremenu i alternativnim rutama i menjaju se kako se stanje na putevima menja.

Projekat u Arhusu je započet 2015. godine ali gradske vlasti nisu o njemu govorile dok nije u potpunosti zaživeo, piše portal State of Green, dodajući da je taj grad jedan od nekoliko u kojima firma Blip Systems radi na sistemima za saobraćaj koristeći signale blutut uređaja. Blip Systems je postavio slične sisteme na aerodromima.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.