x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Makedonija ne planira da privatizuje kompaniju ELEM

03.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: ELEM
Makedonija ne planira da privatizuje kompaniju ELEM

Makedonska vlada ne planira da privatizuje preduzeće Makedonske elektrane (ELEM), dok će pitanje razdvajanja vlasništva u toj kompaniji, kao i operatera prenosnog sistema MEPSO, rešiti po ugledu na druge zemlje u regionu, javili su makedonski mediji.

Zemlje Zapadnog Balkana, kao potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici i kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU, imaju obavezu da svoje zakone usklade sa evropskim propisima, uključujuće zakone u oblasti energetike, koji predviđaju i razdvajanje vlasništa u energetskim kompanijama.

Potpredsednik makedonske vlade zadužen za ekonomska pitanja Kočo Angušev rekao je da Vlada ne planira da privatizuje ELEM.

Obaveza razdvajanja vlasništva sprovešće se tako što će se nadležnost nad ELEM-om i MEPSO-om biti poverena različitim institucijama, kao što su to uradile druge zemlje u region, rekao je Angušev prilikom potpisivanja ugovora o revitalizaciji trafostanice Dubrovo prošle nedelje u Skoplju.

On je dodao da Makedonija priprema novi zakon o energetici uz pomoć Energetske zajednice, navodeći da je cilj da se obezbedi primena svih evropskih normi.

Srbija je izmenila Zakon o ministarstvima, posle negativnog mišljenja Energetske zajednice koja je u junu saopštila da postupak razdvajanja u Elektromreži Srbije (EMS) nije sproveden u skladu sa modelom razdvajanja vlasništva predviđenim Članom 9 evropske Direktive o električnoj energiji.

Do tada je jedno ministarstvo bilo istovremeno nadležno za EMS i Elektroprivredu Srbije (EPS), a izmenama zakona nadležnosti Ministarstva privrede prebačene na Ministarstvo rudarstva i energetike kada je reč o javnim preduzećima koje obavljaju delatnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno EPS.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.