Električna energija

Makedonija ne planira da privatizuje kompaniju ELEM

Makedonija ne planira da privatizuje kompaniju ELEM

Photo: ELEM

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Makedonska vlada ne planira da privatizuje preduzeće Makedonske elektrane (ELEM), dok će pitanje razdvajanja vlasništva u toj kompaniji, kao i operatera prenosnog sistema MEPSO, rešiti po ugledu na druge zemlje u regionu, javili su makedonski mediji.

Zemlje Zapadnog Balkana, kao potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici i kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU, imaju obavezu da svoje zakone usklade sa evropskim propisima, uključujuće zakone u oblasti energetike, koji predviđaju i razdvajanje vlasništa u energetskim kompanijama.

Potpredsednik makedonske vlade zadužen za ekonomska pitanja Kočo Angušev rekao je da Vlada ne planira da privatizuje ELEM.

Obaveza razdvajanja vlasništva sprovešće se tako što će se nadležnost nad ELEM-om i MEPSO-om biti poverena različitim institucijama, kao što su to uradile druge zemlje u region, rekao je Angušev prilikom potpisivanja ugovora o revitalizaciji trafostanice Dubrovo prošle nedelje u Skoplju.

On je dodao da Makedonija priprema novi zakon o energetici uz pomoć Energetske zajednice, navodeći da je cilj da se obezbedi primena svih evropskih normi.

Srbija je izmenila Zakon o ministarstvima, posle negativnog mišljenja Energetske zajednice koja je u junu saopštila da postupak razdvajanja u Elektromreži Srbije (EMS) nije sproveden u skladu sa modelom razdvajanja vlasništva predviđenim Članom 9 evropske Direktive o električnoj energiji.

Do tada je jedno ministarstvo bilo istovremeno nadležno za EMS i Elektroprivredu Srbije (EPS), a izmenama zakona nadležnosti Ministarstva privrede prebačene na Ministarstvo rudarstva i energetike kada je reč o javnim preduzećima koje obavljaju delatnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. oktobar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

3. oktobar 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

3. oktobar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

3. oktobar 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana